Eredivisie Zaterdag 11 februari 2023, 18:45 Goffertstadion
0 0
SC Cambuur
Voorbeschouwing N.E.C. - SC Cambuur

Drie dagen na de slijtageslag in Rotterdam moet N.E.C. vanavond alweer in de Eredivisie aan de bak. SC Cambuur, de nummer laatst van de competitie, komt op bezoek. Voor N.E.C. een mooie kans om de laatste competitiewedstrijd (een zeer teleurstellende nederlaag bij Go Ahead Eagles) naar de vergetelheid te voetballen.

Na de deceptie in Deventer, volgde woensdag in Rotterdam de krankzinnige bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Die wedstrijd beschrijven zou hier zorgen voor ruimtegebrek, maar feit is dat N.E.C. ondanks de uiteindelijke nederlaag met trots kan terugkijken op het treffen. Als de inzet en strijd van die wedstrijd kunnen worden doorgetrokken naar vanavond, dan zal het dáár tegen SC Cambuur in ieder geval niet aan liggen.

Het zijn zware tijden voor SC Cambuur. De Friezen staan op de laatste plaats en maakten na de winterstop in zeven wedstrijden (inclusief het met 1-0 verloren bekerduel tegen De Treffers) slechts twee doelpunten. Eén van die treffers leverde overigens wel drie punten op, toen met 0-1 werd gewonnen bij FC Groningen. Verder werden na de winterstop vier thuiswedstrijden verloren. Tegen Sparta en FC Volendam werd het 0-3, Fortuna Sittard ging naar huis met een 1-2 overwinning op zak en tegen Ajax werd het afgelopen weekend 0-5.

Een lichtpuntje voor de supporters van Cambuur was het debuut van winteraanwinst Mimoun Mahi, die tegen Ajax zijn eerste minuten in het geel-blauw maakte. De aanvaller, van wie veel wordt verwacht in Leeuwarden, mocht het laatste kwartier meedoen. Wie ook zijn debuut voor Cambuur maakte tegen de Amsterdammers was Navarone Foor, die deze winter overkwam van Estse Riga FC. Hij begon in de basis, maar werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald.

De uitwedstrijd tegen SC Cambuur wist N.E.C. eerder dit seizoen met 0-1 te winnen, maar eenvoudig was het in Leeuwarden allerminst. De winnende treffer van Lasse Schöne was er eentje om in te lijsten, maar het was een klein wonder dat De Friezen uiteindelijk niet wisten te scoren. Vooral de linkerflank van SC Cambuur (de tandem Bangura – Van der Water) zorgde voor veel gevaar, maar op karakter werden de punten uiteindelijk toch mee naar Nijmegen genomen.

Voor eenzelfde scenario zal menig Nijmegenaar tekenen vanavond. Een blik op de ranglijst leert dat een overwinning zeer welkom is om enige aansluiting te houden bij het linker rijtje én om niet al te benauwd naar beneden te hoeven kijken. Dus of het nou op karakter óf met sprankelend voetbal gebeurt is van ondergeschikt belang…..áls het maar gebeurt!

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük is aangesteld om de wedstrijd in goede banen te leiden. Hij floot dit seizoen één keer eerder een wedstrijd van N.E.C., de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (1-1). Thuisblijvers kunnen het duel van vanavond in zijn geheel zien op ESPN 2.

90' Gele kaart Vincent Pichel
87' Gele kaart Philippe Sandler
79' Gele kaart Alex Bangura
77' Navarone Foor wordt gewisseld voor Remco Balk
77' Björn Johnsen wordt gewisseld voor Roberts Uldrikis
71' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
71' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
59' Michael Breij wordt gewisseld voor Vincent Pichel
59' Silvester van de Water wordt gewisseld voor Mimoun Mahi
45' Gele kaart Navarone Foor
41' Gele kaart Oussama Tannane
30' Gele kaart Leon Bergsma
21' Marco Tol wordt gewisseld voor Leon Bergsma

N.E.C. in matig optreden niet voorbij SC Cambuur

N.E.C. heeft vanavond met 0-0 gelijk gespeeld tegen SC Cambuur. De Nijmegenaren hadden geruime tijd de touwtjes in handen, maar het geringe aantal uitgespeelde aanvallen werden niet tot doelpunt gepromoveerd.

Trainer Rogier Meijer kon voor het eerst in lange tijd weer beschikken over een fitte selectie. Zo waren Magnus Mattsson, Lasse Schöne en Nany Landry Dimata weer van de partij en was verdediger Philippe Sandler fit genoeg om vanaf de aftrap te verschijnen, na zijn invalbeurt eerder deze week tegen Feyenoord.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam van de voet van Souffian El Karouani. De linksback, die voorafgaand aan de wedstrijd werd gehuldigd voor honderd wedstrijden N.E.C., schoot richting verre hoek, maar doelman Robbin Ruiter keerde simpel met de vuisten. Het bleek geen startschot voor een mooie voetbalavond, gezien het spel ook in het vervolg stroperig bleef. De bezoekers drongen na het schot even aan, maar pogingen van Foor, Johnsen en Breij leverden geen doelpunt op. Kort na het halfuur kreeg Elayis Tavsan een grote kans om de score te openen. Een prachtige dieptebal van Schöne belandde precies in de loop van de buitenspeler, maar oog in oog met Ruiter kwam de doelman als winnaar uit de strijd. Dat gold ook op een inzet van Dimata, enkele minuten later. De spits torende bij een hoekschop boven iedereen uit en kopte hard richting de hoek, maar de goalie keerde prima. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamer op met een 0-0 tussenstand.

In het tweede bedrijf waren de kansen wellicht nog schaarser. Afstandspogingen van Oussama Tannane en Bart van Rooij leverden niet het gewenste effect op en ook dreigende aanvallen van de ploeg uit Leeuwarden werden niet tot kansen omgetoverd, met een doelpuntloos gelijkspel tot gevolg.