Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 17 augustus 2018, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
2 2
SC Cambuur
Voorbeschouwing N.E.C. – SC Cambuur

Eindelijk! Vanavond begint ook in de Keuken Kampioen Divisie het seizoen 2018 – 2019. Voor N.E.C. betekent dat zoveel als een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur, maar veel meer nog het begin van een nieuwe jacht op het grote einddoel: promotie naar de Eredivisie.

Door Teun van Thiel

Die jacht wordt geopend met een vernieuwde selectie en technische staf. Zo staat N.E.C.-icoon Jack de Gier nu als trainer voor de groep en is ook onze aanvoerder Rens van Eijden weer neergestreken in het Goffertstadion. Samen met onder andere nieuwelingen Joey van den Berg en doelman Gino Coutinho zorgt dat in ieder geval voor de nodige ervaring in de selectie. En minstens zo belangrijk: met veel van de nieuwe spelers die deze zomer zijn binnengehaald lijkt het ook op het gebied van ‘strijd’ wel goed te komen dit jaar. Dat is toch waar het allemaal mee begint; spelers die onze Bloedkuul verdedigen alsof ze ‘m met eigen handen hebben uitgegraven.

Tegenstander SC Cambuur eindigde vorig seizoen op de achtste plaats in de (toen nog) Jupiler League, maar ook daar zijn deze zomer uiteraard de nodige wijzigingen doorgevoerd in de selectie. Bekende namen als Xander Houtkoop, Martijn Barto, Erik Cummins en Furdjel Narsingh vertrokken en jongens als Emmanuel Mbende (Chemnitzer FC), Andrejs Ciganiks (Schalke 04 II), David Sambissa (FC Twente) en Julian Calor (Vitesse) werden aan de selectie toegevoegd. Aan trainer René Hake de taak om van de ververste groep een eenheid te smeden.

Als de voorbereiding daarbij als graadmeter kan worden genomen, dan lijkt Hake zijn ploeg aardig te hebben klaargestoomd voor deze nieuwe voetbaljaargang. De resultaten waren de afgelopen weken namelijk prima, met onder andere winstpartijen tegen Sparta (0-2) en Jong Ajax (2-1). De enige verliespartij die Cambuur noteerde tijdens de oefencampagne was die tegen De Graafschap (3-0 voor de Doetinchemmers).

Toch blijkt in de praktijk vaak dat een goede of slechte voorbereiding geen voorbode is van wat er gebeurt als het voetbalcircus weer écht gaat beginnen. N.E.C. en Cambuur zullen er in ieder geval op gebrand zijn de competitie goed te beginnen, al helemaal omdat de ‘Eerste Divisie’ dit jaar sterker bezet lijkt dan ooit tevoren. De opdracht voor N.E.C. mag dus duidelijk zijn en komt plat gezegd op het volgende neer: erop klappen, vastbijten in de tegenstander en pas loslaten als de scheidsrechter na 90 minuten affluit en de buit binnen is. Op naar een mooi seizoen!

95' GOAL: Emmanuel Mbende maakt de 2-2
91' Gele kaart Mart Dijkstra
90' Gele kaart Robert van Koesveld
87' GOAL (ed): Mart Dijkstra maakt de 2-1
87' Joey van den Berg wordt gewisseld voor Frank Sturing
78' Sven Braken wordt gewisseld voor Lance Duijvestijn
76' Kevin Schindler wordt gewisseld voor Issa Kallon
71' Brahim Darri wordt gewisseld voor Ole Romeny
63' Tyrone Conraad wordt gewisseld voor Karim Rossi
63' Robin Maulan wordt gewisseld voor Justin Mathieu
59' GOAL: Sven Braken maakt de 2-0 (Assist door Mart Dijkstra)
45' GOAL: Anass Achahbar maakt de 1-0
23' Gele kaart Kevin Schindler

Opstelling N.E.C.

1 Gino Coutinho (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida
6 Tom Overtoom
7 Brahim Darri '71
8 Joey van den Berg '87
9 Sven Braken '78
10 Anass Achahbar
12 Mart Dijkstra
21 Leroy Labylle
34 Terry Lartey Sanniez

Wisselspelers

22 Norbert Alblas (K)
23 Marco van Duin (K)
5 Robin Buwalda
17 Ole Romeny '71
19 Lowie van Zundert
20 Paolo Sabak
24 Lance Duijvestijn '78
28 Bart van Rooij
30 Frank Sturing '87

Opstelling SC Cambuur

1 Xavier Mous (K)
3 Emmanuel Mbende
5 Sai van Wermeskerken
6 Kevin Schindler '76
8 Mathias Schils
14 Robert van Koesveld
17 Tyrone Conraad '63
20 Robin Maulan '63
22 Andrejs Ciganiks
24 David Sambissa
29 Kevin van Kippersluis

Wisselspelers

12 Pieter Bos (K)
2 Jordy van Deelen
7 Issa Kallon '76
11 Justin Mathieu '63
18 Julian Calor
19 Karim Rossi '63
25 Cody Claver
30 Nino van den Beemt
42 Martijn Bijdevier
N.E.C. verspeelt in absolute slotfase zeker lijkende zege tegen SC Cambuur

In een sfeervolle en goedgevulde Goffert heeft N.E.C. een punt overgehouden aan de seizoensouverture. Lange tijd leken de volle drie punten in Nijmegen te blijven, maar in de absolute slotfase wist SC Cambuur tweemaal te scoren waardoor het duel eindigde in 2-2. De wijze waarop de tweede treffer van de Friezen viel was op zijn minst discutabel te noemen, daar er een stevige overtreding op Rens van Eijden aan voorafging.

In de basiself van Jack de Gier droegen enkel Sven Braken, Mart Dijkstra en Anass Achahbar ook vorig seizoen het rood groen zwart om de schouders. Beide teams starten aftastend aan het duel, waarbij N.E.C. het veldoverwicht had en de ploeg in balbezit was, maar verder dan enkele lage voorzetten vanaf rechts en een corner vielen er geen noemenswaardige kansen te noteren in de eerste tien minuten. In de twaalfde minuut liet Cambuur voor het eerst van zich horen via Sambissa. De aanvaller kreeg de bal enigszins fortuinlijk mee en kwam oog in oog met Coutinho te staan. Zijn inzet belandde uiteindelijk op de paal. Vrijwel direct daarna brak Brahim Darri door op de rechterflank, maar hij wist met een lage voorzet Achahbar niet te bereiken.

Niet veel later was het opnieuw N.E.C. dat gevaarlijk voor de goal van doelman Maus verscheen. Een voorzet van Dijkstra werd van richting veranderd, waarna de doelman van de Friezen de bal net voldoende aan kon raken voordat Achahbar de kans kon verzilveren. De aanvalsmachine van de Nijmegenaren begon beter te lopen en dat resulteerde in een vrije schotkans voor Overtoom na een uitstekende pass van Darri. De middenvelder kon echter onvoldoende kracht tegen de bal zetten, waardoor Xavier Maus kon keren. N.E.C. hield Cambuur in de greep en bleef de aanval zoeken, waardoor Cambuur zich moest blijven beperken tot verdedigen. Kansen voor Achahbar, Braken en Kvida leverden echter geen goal op. N.E.C. bleef op jacht gaan naar een treffer en werd daarvoor in  de 43e minuut eindelijk beloond. Maus kon een verkapt schot van Overtoom slechts half keren, waarna Achahbar in de rebound net voor rust zijn eerste van het seizoen kon noteren. 

Beide elftallen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en ook het spelbeeld bleef hetzelfde. Cambuur zette weliswaar hoger op het veld druk, maar de ploeg van Jack de Gier hield de bal goed in de ploeg en bleef geduldig op zoek naar de ruimte. Dat resulteerde in de vijftigste minuut in een mogelijkheid voor Overtoom, maar zijn inzet werd gekeerd door Maus. Tien minuten later was Achahbar dichtbij zijn tweede van de avond na een uitstekende individuele actie, maar zijn schot ging voorlangs. Het constant druk zetten op de bal zorgde een minuut later alsnog voor de tweede treffer van N.E.C. Mart Dijkstra bereikte Sven Braken, die op zijn beurt ijzig kalm bleef, zich knap vrijspeelde en met een bekeken schuiver Maus kansloos liet. Even later was opnieuw Braken dichtbij een treffer na een mooie steekpass van Leroy Labylle. De spits verlengde de bal goed maar vond Maus op zijn pad. Met nog twintig minuten op de klok bracht De Gier Ole Romeny voor de moegestreden Brahim Darri, die onder applaus het veld verliet. De eerste noemenswaardige mogelijkheid voor Cambuur was een kwartier voor tijd, na een overtreding van Lartey Sanniez. Uit de daaropvolgende mogelijkheid bleek Braken echter de sterkste in de lucht, waardoor er geen wezenlijk gevaar ontstond voor de goal van Gino Coutinho. 

Een kwartier voor tijd maakte Lance Duijvestijn zijn debuut voor N.E.C. De jongeling kwam voor Braken. In de slotfase van het duel nam N.E.C. gas terug, terwijl Cambuur in eerste instantie ogenschijnlijk niet bij machte was om het de Nijmegenaren nog moeilijk te maken. Het venijn zat hem echter in de staart, want in de 87e minuut tekende Kevin van Kippersluis voor de 2-1 na een teruggetrokken bal van Issa Kalon. Direct na de tegentreffer gingen alle tactieken overboord bij SC Cambuur en ging ook verdediger Mbende mee naar voren. De sterke verdediger tekende uiteindelijk met een boogbal voor de 2-2 na een teruggelegde bal. Voorafgaand aan de lange bal die teruggelegd werd werkte van Koesveld Rens van Eijden tegen de grond, die daardoor geen duel kon spelen. De overtreding ontging scheidsrechter Bax en zijn assistenten, waardoor Cambuur langszij kwam. Na de aftrap floot Bax direct voor het eindsignaal.

COOP Man of the Match: Anass Achahbar

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 23 oktober 2020 Goffertstadion
N.E.C.
18:45
Go Ahead Eagles

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 19
2 NAC Breda 18
3 Almere City 18
4 Graafschap 16
5 NEC 13
6 Roda JC 12
7 FC Volendam 12
8 Telstar 12
9 Go Ahead 12
10 Jong Ajax 12