Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 30 augustus 2019, 20:00 Goffertstadion
4 2
SC Telstar
Voorbeschouwing N.E.C. - SC Telstar

In de derde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie wist N.E.C. afgelopen vrijdag de eerste overwinning te boeken. In Kerkrade werd Roda JC met 2-1 verslagen, al ging het niet helemaal zonder slag of stoot. Met een 2-0 voorsprong na rust leek N.E.C. de wedstrijd volledig onder controle te hebben, maar nadat invaller Ike Ugbo aan Limburgse zijde was ingevallen en met zijn eerste balcontact de aansluitingstreffer wist te noteren, werd het nog ruim twintig minuten billen knijpen. Vechtlust, wat geluk én een aantal goede reddingen van doelman Mattijs Branderhorst zorgden ervoor dat de drie punten uiteindelijk toch konden worden bijgeschreven.

Vanavond staat in De Goffert een thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma. Op het moment vormen de Velsenaren een ploeg om niet te onderschatten, daar ze met twee overwinningen en een gelijkspel uitstekend aan de competitie begonnen zijn. Alleen Jong AZ (0-0) wist in de eerste speelronde punten af te snoepen van de ploeg van trainer Andries Jonker. Na die puntendeling won Telstar achtereenvolgens met 0-1 bij FC Den Bosch en met 3-0 van Excelsior. De oplettende lezer zal allang gezien hebben dat dit betekent dat Telstar deze competitie nog geen tegendoelpunt heeft hoeven incasseren. Aan N.E.C. de taak om daar verandering in te brengen.

Eén van de spelers die bij N.E.C. voor de doelpunten kan zorgen is Anthony Musaba. De jongeling wist in de voorgaande drie wedstrijden twee keer te scoren en mag zich daarmee topscorer van N.E.C. noemen. Mike Tresor Ndayishimiye zal er in ieder geval niet bij zijn. De Belg traint tijdelijk mee met de beloften, aangezien hij door de belangstelling van andere clubs moeite heeft zijn focus op N.E.C. te houden. De opdracht voor N.E.C. is evenwel duidelijk: zorgen voor de eerste tegentreffer(s) van Telstar en de punten in Nijmegen houden, het zou ook zomaar voor een flinke sprong op de ranglijst kunnen zorgen.

94' De reguliere speeltijd is afgelopen
90' GOAL: Jonathan Okita maakt de 4-2 (Assist door Ayman Sellouf)
85' Frank Korpershoek wordt gewisseld voor Tuub Houben
85' Ole Romeny wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
83' Jellert van Landschoot wordt gewisseld voor Frank Sturing
78' Gele kaart Tom van de Looi
76' Sven van Doorm wordt gewisseld voor Anass Najah
72' GOAL: Glynor Plet maakt de 3-2
70' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Jonathan Okita
69' GOAL: Ole Romeny maakt de 3-1 (Assist door Mart Dijkstra)
65' Melle Springer wordt gewisseld voor Glynor Plet
64' GOAL: Randy Wolters maakt de 2-1 (Assist door Jellert van Landschoot)
60' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 1-1
19' GOAL: Ole Romeny maakt de 1-0 (Assist door Anthony Musaba)

N.E.C kraakt Velsense defensie met vier treffers

N.E.C. heeft vanavond een klinkende 4-2 overwinning geboekt op SC Telstar. De Nijmegenaren kwamen in het eerste bedrijf op voorsprong door een treffer van Ole Romeny, waarna in de tweede helft het grote spektakel losbarste. Na treffers van Tavsan, Wolters, Romeny, Plet en tot slot Okita stond er na ruim 90 minuten voetbal een 4-2 eindstand op het scorebord. Door de overwinning stijgt N.E.C. naar de zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Door Rene Snippert

Na vertrouwen getankt te hebben in Kerkrade tegen Roda JC, ontving N.E.C. SC Telstar vrijdagavond in de Goffert. De bezoekers kennen onder leiding van de ervaren trainer Andries Jonker een verrassend goede start van het seizoen: zeven punten uit drie wedstrijden en nul doelpunten tegen.

N.E.C. leek al vroeg in de wedstijd op voorsprong te komen, nadat een kort genomen corner aan Wolters werd gegeven die de bal strak voorgaf voor het doel. Josef Kvida ontsnapte aan zijn bewaker en kopte rakelings naast. Minuten later leek de Belg Jellert van Landschoot de wedstrijd open te breken, maar ook hij zag zijn inzet gekeerd worden. De Nijmeegse equipe zette aan en Tjechische verdediger Kvida leek zijn eerste inzet in een do-over alsnog binnen te knikken. Met een listige stuit zag Telstar-keeper Anthony Swolfs de bal nét op de doellijn weggekopt worden door een teamgenoot.

Ole Romeny, die de afwezige Sven Braken verving, dreef keeper Swolfs even later tot risicovolle kapriolen. De sluitpost nam met Romeny in aantocht te veel tijd met de bal en schoot deze prompt in de voeten van N.E.C.-middenvelder Mart Dijkstra. Laatstgenoemde reageerde snel en bezorgde het speeltuig terug in de voeten van Romeny, die geen gebruik wist te maken van de onrust achterin bij Telstar. Na negentien minuten spelen beloonde de thuisploeg zichzelf alsnog door de openingstreffer te maken. Spits Romeny kreeg de bal in de zestienmeter aangespeeld en tekende aan voor het eerste tegendoelpunt van het seizoen voor Telstar.

N.E.C. speelde zoals het graag wil: vanuit balbezit en passing naar voren. Met een inschuivende Van Landschoot en de snelheid van Anthony Musaba, domineerden de Nijmegenaren in spel en kansen. Telstar daarentegen was geduldig en leek meer afwachtend in het creëren van gevaar. De Nijmeegse verdedigende organisatie moest dan toch plots met een tackle aanzetten om een schot te blokkeren van Velsense zijde. Ondanks het betere van het spel, bleek de Nijmeegse voorsprong maar eens te meer broos, nadat Terry Lartley Sanniez zichzelf letterlijk voor de bal gooide om vijandelijk gevaar kort voor rust af te wenden.

rust

‘Al mot ik krupe’ galmde nog door de speakers van De Goffert toen de eerste kans van Telstar zich voordeed. Een lange bal stuitte gunstig door voor Telstar-spits Mohamed Reda Kharchouch, die zijn inzet niet langs N.E.C.-goalie Mattijs Brandhorst kreeg gewerkt. Daar was het gevaar niet mee geweken voor de Nijmegenaren, want de afvallende bal kwam met geluk voor de voeten van Charlie Gilmour van Telstar die afdrukte tegen de benen van N.E.C.-middenvelder Tom van de Looi. Karakter en wilskracht waren de voornaamste redenen dat N.E.C. geen gelijkmaker om de oren kreeg kort na rust.

De Belg Van Landschoot toonde tien minuten na de hervatting wederom zijn onuitputbare loopvermogen en stoomde op met de aanval, waaruit hij de bal voor het doel ontving; helaas wist de middenvelder deze kans niet te verzilveren. De bezoekers uit Velsen speelden in de hervatting heel wat sterker dan tijdens de eerste vijfenveertig minuten. Precies op het uur, bracht de 18-jarige Elayis Tavsan met een geplaatst schot onderin de hoek Telstar alsnog op gelijke hoogte.

De Goffert nam vervolgens de rol van twaalfde man op zich na de gelijkmaker. Dat bleek van groots positief effect te zijn op publiekslieveling Wolters. Met een magistraal schot bovenin de kruising, zorgde hij ervoor dat het publiek luid en uitbundig op de stoelbanken ging staan: 2-1. De formatie van het trainerstrio Francois Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer leek vleugels te krijgen, want niet lang daarna brak Romeny opnieuw de ban met zijn tweede treffer van de avond: 3-1.

De heersende vreugde na de 3-1, leek tegelijkertijd ook achteloosheid op te wekken bij de N.E.C.-defensie. Een rap offensief van Telstar werd door de ervaren spits Glynor Plet met een soepele zweefduik achter keeper Branderhorst gewerkt. N.E.C. had dus wederom een minimale voorsprong te verdedigen en leek dat vooral te doen door de aanval op te zoeken in de counter. De 25-jarige Branderhorst bleek na de aansluitingstreffer van Telstar nog een katachtige reflex in huis te hebben, nadat hij een lage bal ternauwernood uit de hoekt wist te tikken.

De opdracht van Jonker aan zijn ploeg was duidelijk: op zoek naar een doelpunt, met veel ruimte in de rug. Telstar zette aan, waarop N.E.C. steeds meer ruimtes tussen de linies kreeg om op snelheid te counteren. Bij beide kanten begon het aan creativiteit te ontbreken en slopen er, tien minuten voor het eindsignaal, steeds meer slordigheden in. Het minimale verschil van 3-2 zorgde voor een constante spanning in de lucht, waardoor alle elf N.E.C.-spelers in het eigen zestienmetergebied te vinden waren.

Invaller Jonathan Okita toonde, kort voor het eind met een knappe individuele actie, wat van zijn souplesse als aanvaller. De geboren Duitser werd omringd door drie verdedigers van Telstar, maar wist van hen weg te draaien en verschalkte vervolgens ook keeper Swolfs met een lage bal. Met 4-2 op het scorebord kwam er een oase van opluchting en blijdschap in de Goffert. Na negentig minuten spanning, met momenten van sensatie, bleven de punten in Nijmegen.