KNVB Beker Zondag 21 april 2024, 18:00 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
1 0
Voorbeschouwing sc Heerenveen - N.E.C.
N.E.C. heeft aankomend weekend een flinke busreis voor de boeg; de ploeg van trainer Ernest Faber wacht een rit naar het Friese Heerenveen, waar de plaatselijke sc wacht. De wedstrijd tussen de huidige nummer twaalf en nummer acht begint om 19.45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen.

Dat het in de strijd om de play-offs ongemeen spannend is, blijkt wel uit het feit dat N.E.C. na de nederlaag tegen PSV gekelderd is naar de achtste positie op de ranglijst. Mocht de ploeg echter de punten meenemen uit Heerenveen, dan is de vierde plek ook zo weer in zicht. Bij een verlies kan N.E.C. zomaar uit het linkerrijtje vallen.

De wedstrijd tegen PSV was goedbeschouwd een brug te ver; ondanks de hechte groepering van N.E.C., wisten de Eindhovenaren drie keer het net te vinden. Wat restte was de vraag hoe de wedstrijd eruit had gezien als N.E.C. een van de twee levensgrote kansen in de eerste helft had verzilverd.

Tegen sc Heerenveen kans op eerherstel en een overwinning na twee nederlagen en een gelijkspel. Thuis werd er eerder dit seizoen gewonnen van sc Heerenveen met 2-0. Christian Santos scoorde in deze wedstrijd zijn eerste twee doelpunten in de Eredivisie. Voor rust rondde hij beheerst een vlotte aanval over links af en na rust werkte hij een corner na de kluts van dichtbij binnen.

De laatste wedstrijd, op 22 maart 2014, in het hoge noorden eindigde in een 2-2 gelijkspel. Heerenveen nam in de eerste helft een 2-0 leiding, die pas in de laatste twaalf minuten van de wedstrijd teniet werd gedaan door Higdon en Rieks. De laatste overwinning op Friese bodem kreeg gestalte in het seizoen daarvoor; op 12 augustus 2012 won N.E.C. met 0-2 door doelpunten van Platje en Cmovs.

Aanstaande zaterdag heeft Faber weer de beschikking over Christian Santos. De aanvaller was geschorst tegen PSV, maar keert nu terug in de selectie.

sc Heerenveen

Heerenveen is dit seizoen terug te vinden op een teleurstellende twaalfde plek. Dit kostte dit seizoen oud-trainer Dwight Lodeweges al zijn baan, wat de terugkeer van Foppe de Haan betekende. Onder De Haan leek het tij te worden gekeerd, maar het Foppe-effect was van korte duur. De ploeg wisselt overwinningen en nederlagen met elkaar af en heeft zodoende 29 punten verzameld.

De afgelopen twee wedstrijden gingen echter beiden verloren; vorige week werd er op bezoek bij Vitesse redelijk kansloos met 3-0 verloren en het weekend daarvoor was FC Twente in het eigen Abe Lenstra-stadion met 1-3 te machtig. De drie wedstrijden daarvoor gingen gewonnen, waarvan de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden (0-1) de laatste was.

Bij Heerenveen is Mitchell te Vrede de man om in de gaten te houden; de oud-Feyenoorder scoorde dit seizoen acht keer. Concurrent-spits Henk Veerman wist tot nog toe vijf keer het net te vinden.
N.E.C. sleept punt uit het vuur in Heerenveen
N.E.C. heeft vanavond op bezoek bij sc Heerenveen met 1 - 1 gelijkgespeeld. Joey Sleegers zorgde halverwege de tweede helft voor het Nijmeegse doelpunt, maar de absolute man van de wedstrijd aan N.E.C.-zijde was Brad Jones, die kort voor het einde van het duel een penalty van Mitchell te Vrede stopte.

Het was de laatste weken meermaals gissen, wanneer het ging om Ernest Fabers eerste elf namen en het systeem waarmee hij zijn ploeg het veld in stuurde. Voor het duel met landskampioen PSV (0 - 3) van afgelopen zondag switchte de Brabantse oefenmeester voor het eerst dit seizoen zelfs naar een 5-3-2-formatie, waarbij hij hoopte vanuit de tegenstoot gevaar te kunnen stichten. Vandaag, voor het treffen met sc Heerenveen, keerde Faber terug naar de basis en een viermansverdediging, die werd gevormd door aanvoerder Rens van Eijden en Dario Dumić. Wojciech Golla, die in alle eerdere wedstrijden dit seizoen nog deel had uitgemaakt van het centrale verdedigingsduo, schoof door naar het middenveld, waar hij de plek van de geblesseerde Gregor Breinburg innam. Bovendien keerde Marcel Appiah, die vorige week vanwege een lichte hamstringblessure nog verstek had moeten laten gaan, weer terug in de basis, wat ten koste ging van Sleegers.

Het duel tussen de nummer twaalf en acht van de ranglijst kende een vrij tamme openingsfase, waarin N.E.C. veelal zoekende was. De thuisploeg was aan de andere kant weliswaar ietwat de bovenliggende partij, maar wist nochtans nauwelijks gevaarlijk te worden en moest het doen met pogingen van afstand van achtereenvolgens Stefano Marzo en rechtervleugelaanvaller Arber Zeneli. In beide gevallen zeilde de bal echter net naast het doel van Jones.

Maar vlak voordat de stadionklok de dertig minuten aantikte, was het via Henk Veerman plotseling wel raak voor het Friese ensemble van Foppe de Haan. De boomlange Volendammer, die tot vanavond goed was geweest voor vier treffers, vond zich volledig vanuit het niets oog in oog terug met N.E.C.-goalie Jones en liet de Australsche sluitpost van N.E.C. met een bekeken schuiver in de verre hoek kansloos: 1 - 0.

N.E.C. kwam er tot op dat moment amper aan te pas en worstelde ook in het resterende kwartier van het eerste bedrijf met zichzelf. Kort voor de onderbreking leken de Nijmegenaren echter alsnog dicht bij een gelijkmaker, maar topscorer Christian Santos werd in het zestienmetergebied dusdanig dwarsgezeten dat de afgemeten voorzet van de mee opgekomen linksback Lucas Woudenberg net aan zijn hoofd voorbijging. Uit de tegenstoot had Veerman op zijn beurt weer een tweede Friese treffer op zijn schoen, maar zijn inzet suisde hoog over het doel van Jones.

Na rust deed N.E.C. steeds nadrukkelijker van zich gelden en dat leek zich via Navarone Foor al binnen tien minuten uit te gaan betalen. Na een prima onderschepping van Janio Bikel bracht Anthony Limbombe de bal bij de aanvallende middenvelder, die het leer vanuit de draai van dichtbij richting de verre kruising stuurde. Heerenveen-doelman Erwin Mulder werd op zijn doellijn geholpen door een oplettende verdediger, die de bal uit de doelmond kopte. De daaropvolgende harde, lage voorzet van Woudenberg ging aan iedereen voorbij.

Niet veel later hadden de Nijmegenaren echter toch reden tot juichen, toen de vlak voor rust ingevallen Sleegers het net achter Mulder alsnog liet bollen. Na een fout van Pele van Anholt belandde de bal plots in de voeten van de geboren Helmonder, die via het uitgestoken been van Jeremiah St. Juste raak mikte: 1 - 1.

Beide ploegen gingen in het vervolg vol voor een driepunter en daar kregen met name de Friezen de grootste kansen voor. Allereerst was het Sam Larsson die Jones met een geplaatste schuiver tot een uiterste krachtsinspanning dreef en niet veel later lag de Aussie opnieuw in de weg toen invaller Te Vrede van dichtbij, na een strakke voorzet van Larsson, binnen kon werken. Hét moment van de wedstrijd voor Jones vond echter zo’n vijf minuten voor het sluiten van de markt plaats. Nadat aanvoerder Van Eijden aan de noodrem had moeten trekken en met zijn tweede gele kaart van het duel van het veld was gestuurd, zag Jones Heerenveen-spits Te Vrede namelijk aanleggen vanaf elf meter. Opnieuw was het echter Jones, die zich op deze manier tot absolute man van de wedstrijd ontpopte, die als winnaar uit de strijd kwam.

In het vervolg drong de thuisploeg nog wel aan, maar N.E.C. bleef al strijdend overeind en trok zodoende een punt over de streep.

Aankomende vrijdag (20.00 uur) staat voor N.E.C. het volgende competitieduel op het programma. Dan reizen de Nijmegenaren af naar Kralingen, waar het met Excelsior de degens zal kruisen. Rens van Eijden en Lucas Woudenberg zijn beide geschorst voor deze wedstrijd omdat zij dit seizoen vijf gele kaarten ontvingen.