Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing TOP Oss – N.E.C.

Vanavond neemt N.E.C. het in het Frans Heesenstadion op tegen TOP Oss, dat op een verdienstelijke zevende plaats op de ranglijst staat, maar de eerste twee wedstrijden na de winterstop nog geen punten wist te behalen. In eigen huis werd eerst met 1-2 verloren van RKC Waalwijk, terwijl vorige week FC Den Bosch met 3-0 te sterk was voor de Ossenaren. N.E.C. speelde zelf vorige week gelijk tegen Telstar (1-1), in een wedstrijd die N.E.C. op basis van kansen en mogelijkheden eigenlijk verdiende te winnen. Hoewel er uiteindelijk dus geen driepunter in het vat zat voor de ploeg van Jack de Gier, zal de trainer na afloop toch met enige tevredenheid teruggekeken hebben op het treffen met de Noord-Hollanders. Op het middenveld bleek de organisatie met Mart Dijkstra, Joey van den Berg en Tom Overtoom stabieler dan in de voorgaande wedstrijden het geval was en verdedigend werd nagenoeg niks weggegeven.

Achterin ontbreekt vanavond Rens van Eijden weer. Vorige week was de aanvoerder nog geschorst, deze week is een blessure debet aan zijn afwezigheid. Naar alle waarschijnlijkheid zal Robin Buwalda zijn plek weer innemen. De vraag is dan of hij naast Josef Kvida of naast de van griep teruggekomen Mathias Bossaerts komt te spelen. Als optie voor een plekje op het middenveld keert ook Paolo Sabak na een schorsing terug in de selectie. Voorin zal naar alle waarschijnlijkheid weer een plekje worden ingeruimd voor Ferdy Druijf, Ole Romeny en Jonathan Okita. Sven Braken is er in ieder geval niet meer bij. De spits komt de rest van het seizoen op huurbasis uit voor FC Emmen. Onder de lat lijkt doelman Marco van Duin verzekerd van zijn plek. Beoogd eerste doelman Norbert Alblas zal negen tot twaalf maanden moeten herstellen nadat hij afgelopen week op de training zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie.

N.E.C. zal niet alleen van TOP Oss willen winnen om nog iets van het seizoen te maken, ook de smadelijke 1-5 nederlaag die eerder dit seizoen in de eigen Goffert werd geleden tegen TOP zal nog meespelen in de hoofden van de N.E.C-spelers. Als de ploeg tegen één tegenstander iets goed te maken heeft, dan is het wel tegen de Ossenaren. Vorig jaar werd in Oss evenwel stevig verloren. Door een eigen doelpunt van Frank Sturing kwam N.E.C. toen al snel met 1-0 achter, waarna TOP Oss uiteindelijk via counters uitliep naar een 3-0 overwinning.

Dit jaar zal het anders moeten. N.E.C. staat nog altijd vijftiende en zal nog behoorlijk wat plekken moet stijgen om aan het eind van de rit te mogen deelnemen aan de play-offs. De middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie is dit jaar echter erg groot en elke speelronde is het dan ook stuivertje wisselen op de ranglijst. Een paar overwinningen zouden een wereld van verschil betekenen. Het zal niet makkelijk worden, maar wat zou het fijn zijn als we daar vanavond mee kunnen beginnen...

90' Gele kaart Ragnar Oratmangoen
89' Bryan Smeets wordt gewisseld voor Koen van der Biezen
87' Huseyin Dogan wordt gewisseld voor Olivier Rommens
83' GOAL: Ferdy Druijf maakt de 1-1 (Assist door Paolo Sabak)
82' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Morad El Haddouti
78' Leroy Labylle wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
57' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Paolo Sabak
53' Gele kaart Philippe Rommens
50' GOAL: Ragnar Oratmangoen maakt de 1-0 (Assist door Huseyin Dogan)

N.E.C. speelt gelijk in Oss: 1-1

N.E.C. heeft vanavond opnieuw niet weten te winnen. Na een sterke openingsfase wist N.E.C. zichzelf niet te belonen, terwijl TOP Oss weinig van zich liet horen. In de tweede helft kwam TOP Oss via N.E.C.-huurling Ragnar Oratmangoen op 1-0. Ferdy Druijf zorgde echter voor de 1-1 waardoor N.E.C. met een gelijkspel naar huis ging.

Door Mark van Onna

N.E.C. opent sterk

N.E.C. nam vanaf de eerste minuut het heft in handen. Tom Overtoom kon binnen een minuut vanaf de rand van de zestienmeter uithalen, maar zag zijn schot op de rug van Ole Romeny eindigen. Enkele minuten later kreeg Romeny zelf een grote kans om de score te openen. Na een balverovering op de helft van TOP Oss kon hij alleen op keeper Nick Olij af, maar de doelman keerde zijn inzet. In de tiende minuut probeerde Joey van den Berg het van afstand. Zijn schuiver leidde tot een corner. Even later dribbelde Jonathan Okita knap door de verdediging van TOP Oss, maar ook zijn schot werd gepakt door Olij. De thuisploeg wist in deze periode geen enkele kans te creëren.

Wedstrijd kabbelt voort

Na de sterke openingsfase bleef N.E.C. de bovenliggende ploeg, maar dit leidde niet tot grote kansen. De thuisploeg trok zich ver terug op eigen helft en N.E.C. kwam er niet meer zo gemakkelijk doorheen. Met een afstandsschot van Okita en kopballen van Romeny en Druijf waren er nog wel wat mogelijkheden te noteren, maar de 0-0 stand kon niet worden doorbroken. De thuisploeg kwam vijf minuten voor de rust voor het eerst tot een mogelijkheid, maar topscorer Huseyin Dogan schoot vanuit een lastige positie ruim over. Een paar minuten later kwam TOP Oss wel tot een grote kans. Oratmangoen kopte echter vanuit zeer kansrijke positie naast.

TOP Oss pakt voorsprong

In de tweede helft kreeg de thuisploeg al snel een mogelijkheid via Oratmangoen, maar zijn rollertje was een makkelijke prooi voor Marco van Duin. Het bleek echter het waarschuwingsschot van de openingstreffer te zijn. In de 50ste minuut belandde een voorzet bij Oratmangoen en hij rondde via de onderkant van de lat af: 1-0. Van het overwicht dat N.E.C. in de eerste helft had was in de tweede helft weinig meer over. Na een uur spelen kreeg invaller Paolo Sabak een kans vanaf de rand van het strafschopgebied, maar hij wist de bal niet goed te raken. Een minuut later kreeg TOP Oss een levensgrote kans om de score uit te breiden naar 2-0. Bryan Smeets kwam vrij voor Van Duin, maar de doelman wist de 2-0 te voorkomen. Even later raakte Dogan nog de buitenkant van de paal.

Weinig kansen

Ondanks de achterstand wist N.E.C. weinig te forceren. Robin Buwalda kopte uit een corner naast en Druijf ging in vrije positie net onder een voorzet door. Uit een corner was Romeny wel dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot werd door een verdediger van de lijn gehaald. TOP Oss bleef gevaarlijk in de omschakeling en kwam een kwartier voor tijd bijna tot de 2-0, maar Dogan schoot over. Tien minuten voor tijd kwam N.E.C. zonder groots te spelen toch tot 1-1. Druijf kopte bij de eerste paal een corner binnen en maakte zo zijn tweede treffer in Nijmeegse dienst.

Geen winnaar

Hoewel N.E.C. in de tweede helft weinig aanspraak kon doen op de overwinning, kwam de ploeg van Jack de Gier er nog zeer dichtbij. Een lange bal viel over de verdediging van TOP Oss, waarna Druijf alleen op Olij af ging. Oog in oog met de doelman raakte spits de paal waardoor de 1-2 uitbleef. Het opportunistische spel van de Nijmegenaren leverde vervolgens geen kansen meer op, waardoor beide ploegen met een punt van het veld stapten.