Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 18 januari 2019, 20:00 Goffertstadion
1 1
Telstar
Voorbeschouwing N.E.C. - SC Telstar

Vanavond staat voor N.E.C. de thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma. Vorige week beleefde de ploeg een erg valse start door met 3-2 te verliezen bij FC Eindhoven en na een roerige week – waarin onder andere Anass Achahbar en Brahim Darri werden teruggezet naar de selectie van Jong N.E.C. – is het dus vooral taak om die nederlaag naar de vergetelheid te voetballen.

De punten zijn in ieder geval meer dan hard nodig op het moment, want de vijftiende plaats waarop we N.E.C. op het moment terugvinden is de club onwaardig. De ploeg van trainer Jack de Gier zal de strijd met de Noord-Hollanders in ieder geval aan moeten gaan zonder aanvoerder Rens van Eijden en Paolo Sabak (allebei geschorst).

Telstar  heeft tot dusverre twee punten minder verzameld dan N.E.C. en staat daarmee op de zestiende plaats op de ranglijst. Eerder dit seizoen wist N.E.C. de uitwedstrijd tegen Telstar winnend af te sluiten. In oktober werd het in Velsen 0-3 in Nijmeegs voordeel door doelpunten van Jonathan Okita en Sven Braken (2x).  Alleen winst is vanavond goed genoeg voor N.E.C., daar zal iedereen in Nijmegen het over eens zijn. Een nederlaag zou een verdere daling op de ranglijst betekenen, maar bij winst kun je zomaar wat plaatsen stijgen en de ploegen die meespelen om een plek in de play-offs weer helder in het vizier krijgen. En eerlijk is eerlijk: die play-offs lijken nog de enige manier om nog wat van het seizoen 2018-2019 te maken.

85' Gele kaart Ole Romeny
80' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Morad El Haddouti
76' Shaquill Sno wordt gewisseld voor Danny van Haaren
72' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
35' Gele kaart Melle Springer
34' Gele kaart Josef Kvida
31' GOAL: Anass Najah maakt de 1-1
9' GOAL (ed): Kick Groot maakt de 1-0

Bovenliggend N.E.C. komt niet tot overwinning

N.E.C. is vanavond niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen SC Telstar. De thuisploeg was de gehele wedstrijd de bepalende ploeg, maar een halve kans van de bezoekers was voldoende voor een remise. Na een vroege voorsprong via een eigen treffer van Kick Groot trok Anass Najah de stand na een halfuur gelijk. N.E.C. kwam die klap niet meer te boven en dus wachten de Nijmegenaren nog op hun eerste overwinning na de winterstop.

Door Nick van der Cammen

In de ijskoude Goffert, waar de temperatuur rond het vriespunt lag, begon de formatie van Jack de Gier zoals beloofd aanvallend. N.E.C. had de bal en SC Telstar kon niets anders dan achteruitlopen. Na zes minuten leidde het spelbeeld tot de eerste kans van de Nijmegenaren. In twee instanties mocht Tom Overtoom de bal voorgeven en Robin Buwalda was er als eerst met het hoofd bij. De kopbal van de verdediger eindigde echter een half metertje over het doel.

Vroege voorsprong

Slechts drie minuten later mocht het Nijmeegse publiek dan wel juichen voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. De corner van Overtoom liet te wensen over, maar daardoor kon Joey van den Berg wel aan de aandacht van de Noord-Hollandse defensie ontsnappen. De strakke voorzet van de gelegenheidsaanvoerder werd keurig tot doelpunt gepromoveerd door de Telstar-defensie. De ongelukkige die het eigen doelpunt op zijn naam kreeg was Kick Groot. In het verdere vervolg van het eerste bedrijf veranderde er weinig aan het spelbeeld en er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor de Nijmegenaren.

Onverwacht

Toch kreeg N.E.C. weer een flinke domper te verwerken. Na een halfuur spelen kregen de Witte Leeuwen een vrije trap en konden daarmee voor het eerst in de wedstrijd gevaar gaan stichten. Werkelijk uit het niets leverde dit de ploeg van trainer Mike Snoei de gelijkmaker op. De vrije bal kon niet worden weggewerkt en viel plots voor de voeten van Najah. De middenvelder twijfelde niet en haalde op de rand van de zestien verwoestend uit: 1-1. N.E.C. startte weer op nul. Ook na de onverdiende gelijkmaker hielden de Nijmegenaren de touwtjes in handen. Slechts één minuut na de treffer van Najah meldde N.E.C. zich weer voor het doel van Zonneveld. Na een fraaie aanval over meerdere schijven kwam Van den Berg door, maar zijn inzet kon nog ternauwernood worden gekeerd door de goalie. Op slag van rust was de Nijmeegse ploeg weer dicht bij een voorsprong. Een afstandspegel van Okita vond echter het aluminium in plaats van het net. Beide ploegen gingen aan de thee met een gelijke stand.

Sterke start

Ook de tweede helft werd scherp gestart door de Nijmegenaren. Binnen vijf minuten na het startsignaal van scheidsrechter Van der Eijk namen Leroy Labylle, Ferdy Druijf en Joey van den Berg het doel onder vuur. Helaas leidde geen enkele poging tot een treffer. Op het uur creëerde N.E.C. een nieuwe mogelijkheid. Okita was de baas over de bal in de zestien van SC Telstar en legde rustig terug op de inlopende Dijkstra. Het schot van de middenvelder toucheerde een been van een verdediger en ging rakelings naast. Uit de corner leek Ferdy Druijf bij zijn eerste wedstrijd in de Goffert het bevrijdende doelpunt te maken, ware het niet dat de kopbal van de spits van de lijn werd gehaald. Verder gebeurde er weinig noemenswaardigs meer in de Goffert tot de 80eminuut. Morad El Haddouti mocht invallen, wat zijn officiële debuut in het eerste elftal bij N.E.C. betekende. De rappe buitenspeler zorgde met zijn eerste actie direct voor gevaar, maar tot een grote kans leidde het niet.

Slotfase

Ook in de slotfase van de wedstrijd was N.E.C. de bovenliggende ploeg. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd was Buwalda nog dicht bij een winnende treffer, maar zijn kopbal ging rakelings naast. De Nijmegenaren konden de winnende niet meer produceren en dus eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.