Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 8 november 2019, 20:00 Goffertstadion
3 0
TOP Oss
Voorbeschouwing N.E.C. - TOP Oss

N.E.C. is in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie bezig aan een goede reeks. Van de vier laatste wedstrijden werden er drie gewonnen, eenmaal werd gelijkgespeeld. In al die 360 minuten voetballen kreeg N.E.C. bovendien niet één tegentreffer te verwerken. Toeval of niet: de reeks begon op het moment dat aanvoerder Rens van Eijden na lang blessureleed terugkeerde in de basis. Laten we hopen dat hij inderdaad het ontbrekende puzzelstukje in de defensie bleek te zijn en dat de reeks nog even aanhoudt, te beginnen met vanavond, als N.E.C. het in eigen huis gaat opnemen tegen TOP Oss.

De Ossenaren toonden zich afgelopen seizoen een lastige tegenstander voor N.E.C. en dat is eigenlijk nog mild uitgedrukt als we kijken naar de smadelijke 1-5 nederlaag die vorig jaar oktober geleden werd. Afgelopen januari ging het met een 1-1 gelijkspel in Oss iets beter, maar ook daarmee zal men in Nijmegen vanavond niet tevreden zijn. Er moet namelijk gewonnen worden om te blijven meestrijden om de titel in tweede periode, waarin N.E.C. op dit moment (op doelsaldo) tweede staat, achter Telstar.

TOP Oss is tot dusverre bezig aan een moeizaam seizoen. De ploeg van trainer Klaas Wels staat op de zestiende plaats en maakt gemiddeld exact één doelpunt per wedstrijd. De laatste drie wedstrijden (inclusief de gewonnen bekerwedstrijd tegen SV Oss 20) werd overigens niet verloren. In de afgelopen speelronde werd met 1-1 gelijkgespeeld bij FC Dordrecht, in de ronde daarvoor werd met 1-0 gewonnen van Jong PSV. In de selectie van de Ossenaren vinden we twee oude bekenden: Cihat Celik en Danzell Gravenberch.

Voor N.E.C. is de boodschap helder. Om zicht te blijven houden op een periodetitel zal er vanavond 'gewoon' gewonnen moeten worden van TOP Oss. Gezien de reeks waaraan de ploeg bezig is, zal het in ieder geval niet aan het zelfvertrouwen liggen. Bovendien kan het trainerstrio uit een nagenoeg fitte selectie peuren, hoewel op het moment van schrijven niet duidelijk is of verdediger Josef Kvida weer van de partij is. Op naar een driepunter!

94' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Zian Flemming maakt de 3-0
89' Josef Kvida wordt gewisseld voor Cas Odenthal
86' Ole Romeny wordt gewisseld voor Frank Sturing
84' Jason Bourdouxhe wordt gewisseld voor Dennis Hettinga
78' Lars Hutten wordt gewisseld voor Pieter Langedijk
78' Lion Kaak wordt gewisseld voor Enzo Stroo
72' GOAL: Anthony Musaba maakt de 2-0 (Assist door Ole Romeny)
70' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Anthony Musaba
48' Gele kaart Mart Dijkstra
12' GOAL: Ole Romeny maakt de 1-0 (Assist door Bart van Rooij)

N.E.C. bindt ook TOP Oss aan zegekar

N.E.C. heeft vanavond de sterke tweede periode een goed gevolg gegeven. Door doelpunten van Ole Romeny, Anthony Musaba en Zian Flemming werd TOP Oss met 3-0 verslagen. Dankzij de overwinning van N.E.C. en puntenverlies van Telstar gaan de Nijmegenaren aan kop in de tweede periode.

Geschreven door Mark van Onna

N.E.C. startte de wedstrijd met één wijziging ten opzichte van het doelpuntloze gelijkspel bij SC Cambuur. Josef Kvida was weer hersteld van zijn blessure en vormde met Rens van Eijden het hart van de defensie. Frank Sturing nam hierdoor plaats op de reservebank. N.E.C. kwam sterk uit de startblokken en kreeg via Romeny binnen één minuut al een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. De aanvaller kwam op aangeven van Flemming alleen voor doelman Damien Perquis te staan, waarna de doelman de inzet keerde. Een minuut later liet ook TOP Oss van zich horen, maar Mattijs Branderhorst tikte de kopbal van Lars Hutten over zijn doel.

Voorsprong

Na een rustig vervolg op de kansen in de eerste twee minuten brak N.E.C. na een klein kwartier de wedstrijd open. In een uitstekende aanval kwam Bart van Rooij over Jonathan Okita heen, waarna de rechtervleugelverdediger de bal meekreeg. Van Rooij vond vervolgens Romeny in de zestien en zag de aanvaller eenvoudig de 1-0 binnenschuiven. Na de voorsprong bleef N.E.C. de aanval zoeken en kreeg de thuisclub meerdere kansen op de 2-0. Zo kwam Zian Flemming na een dribbel in het strafschopgebied van TOP Oss terecht, maar zijn schot miste precisie. Ook een kopbal van Jellert van Landschoot leverde geen 2-0 op. Vervolgens kwam TOP Oss via oud-N.E.C.’er Cihat Çelik dichtbij de gelijkmaker. De aanvaller krulde de bal van buiten de zestienmeter rakelings langs het doel van Branderhorst. In de periode na dit schot kreeg TOP Oss steeds meer controle over de wedstrijd, maar tot kansen kwamen de bezoekers niet. Op slag van rust kreeg N.E.C. ineens weer een kans en dit leidde bijna tot een 2-0 ruststand. De inzet van Romeny eindigde echter op de paal.

Tweede helft

TOP Oss startte sterk aan de tweede helft en werd in de 50ste minuut bijna beloond met de gelijkmaker. Een schot vanaf de rand van de zestienmeter belandde hard tegen de paal. De rebound ging wel in het Nijmeegse doel, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Enkele minuten later kwam N.E.C. gevaarlijk voor het doel van TOP Oss. Romeny draaide knap weg van zijn tegenstander, waarna de vleugelaanvaller de bal bij Flemming bezorgde. De spits raakte de bal niet goed waardoor de bal over ging. De tweede helft ging vervolgens verder zoals de eerste helft eindige. TOP Oss had veel balbezit op de helft van N.E.C., maar de bezoekers konden weinig gevaar creëren voor het doel van Branderhorst. N.E.C. kon daarentegen weinig inbrengen en kwam door slordigheden niet tot aanvallen.

Gouden wissel

Het trainerstrio van N.E.C. greep in de 70ste minuut in om meer grip op de wedstrijd te krijgen. Mart Dijkstra werd vervangen door vleugelaanvaller Musaba, waardoor Van Landschoot in een controlerende rol kwam te spelen, Flemming een linie zakte en Romeny de nieuwe spits werd. Twee minuten later leverde dit de 2-0 op. Romeny kreeg de bal ingespeeld en wist met een schitterende hakbal Musaba te lanceren. De jeugdspeler bleef vervolgens koel en zette de Nijmegenaren op een 2-0 voorsprong. Slotfase Nadat een afstandsschot van Van de Looi naast het doel van TOP Oss ging, waren de bezoekers binnen twee minuten tijd drie keer dichtbij de aansluitingstreffer. Eerst had Branderhorst een goede redding in huis, waarna de daaropvolgende corner bijna werd binnengeschoten door Stuy van den Herik. Ook de corner die hierop volgde ging er bijna in, maar Romeny werkte de bal ternauwernood over het eigen doel heen. Vlak voor tijd ging ook de inzet van Çelik naast, waardoor N.E.C. voor de vijfde wedstrijd op rij de nul heeft gehouden. In de blessuretijd wist ook Flemming nog een doelpunt mee te pikken. Nadat de inzet van Musaba werd gekeerd belandde de bal voor de voeten van Flemming, waarna hij de eindstand op 3-0 bepaalde.