Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing FC Den Bosch – N.E.C.

N.E.C. neemt het vanavond in Den Bosch op tegen de plaatselijke FC, de verrassende koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De Bosschenaren hebben sinds de komst van clubeigenaar Kakhi Jordania de weg omhoog ingezet en het pad dat ze bewandelen heeft tot dusverre geleid naar de koppositie op de ranglijst. De afgelopen twee wedstrijden speelden de Brabanders gelijk (zowel uit bij Jong FC Utrecht als thuis tegen SC Cambuur werd het 1-1), maar de acht (!) wedstrijden daarvoor werden door de ploeg van trainer Wil Boessen allemaal in winst omgezet.

Het gelijkspel van afgelopen maandag (tegen Jong FC Utrecht) was verrassend te noemen. Het gebeurde in een toch al verrassend verlopen speelronde, waarin N.E.C. met 5-1 won van het lang ongeslagen FC Volendam, koploper Go Ahead Eagles met 5-1 klop kreeg van Jong PSV, FC Twente met 2-5 onderuit ging tegen Jong Ajax en Sparta met 3-0 over de knie ging bij Helmond Sport, dat juist meer dan tweehonderd dagen niet meer gewonnen had.

N.E.C. poetste met de afgetekende 5-1 overwinning op Volendam het geschonden blazoen weer een beetje op, hoewel het nog wel op een 0-1 achterstand werd gezet door aanvaller Boy Deul. Jonathan Okita, Brahim Darri (2x), Rens van Eijden en Anass Achahbar scoorden daarna echter voor de ploeg van Jack de Gier, die zo eindelijk weer eens drie punten kon bijschrijven.

Bij FC Den Bosch zijn met name aanvallende middenvelder Stefano Beltrame (gehuurd van Juventus) en spits Rauno Sappinen (gehuurd van FC Flora Tallinn) spelers om de in gaten te houden. De Italiaan en de Est wisten tot dusverre allebei zes keer te scoren, maar zijn ook voetballend belangrijk voor de ploeg.

Bij N.E.C. keert middenvelder Joey van den Berg na een schorsing terug in het elftal. Leroy Labylle lijk weer af te zakken naar zijn vertrouwde linksbackpositie, terwijl voorin Brahim Darri weer een plekje in de basisopstelling krijgt. Rechtsback Guus Joppen is ook weer fit genoeg om zich bij de selectie te voegen. Hij begint waarschijnlijk op de bank.

Het gat tussen N.E.C. en FC Den Bosch bedraagt op het moment acht punten. Aan N.E.C. de taak dat gat te verkleinen tot vijf punten, zich weer bovenin de ranglijst te gaan nestelen en FC Den Bosch de eerste nederlaag sinds lange tijd te laten lijden. Het zal gezien de goede serie van FC Den Bosch een lastige opgave worden, maar had FC Volendam ook geen lange zegereeks voor het treffen met N.E.C?

90' Danny Verbeek wordt gewisseld voor Julián Marchioni
90' GOAL: Jort van der Sande maakt de 3-2 (Assist door Luuk Brouwers )
89' Gele kaart Rens van Eijden
83' Brahim Darri wordt gewisseld voor Ole Romeny
80' GOAL: Danny Verbeek maakt de 2-2
79' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Robin Buwalda
77' Kevin Felida wordt gewisseld voor Jort van der Sande
77' Gele kaart Sam Kersten
76' Gele kaart Brahim Darri
72' Danny Holla wordt gewisseld voor Luuk Brouwers
72' GOAL: Brahim Darri maakt de 1-2
58' Gele kaart Stefano Beltrame
46' Sven Braken wordt gewisseld voor Josef Kvida
46' Rode kaart Joey van den Berg
39' GOAL: Sven Blummel maakt de 1-1
19' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Brahim Darri)

N.E.C. verliest in extremis van Den Bosch

N.E.C. heeft in Den Bosch op de valreep een nederlaag geleden tegen FC Den Bosch. De ploeg stond de gehele tweede helft met een man minder na een rode kaart voor Joey van den Berg vlak voor rust, en capituleerde uiteindelijk in de negentigste minuut in de Vliert. Voor N.E.C. scoorden Okita en Darri, voor Den Bosch waren Blummel, Verbeek en van der Sanden trefzeker. Laatstgenoemde maakte in de negentigste minuut een einde aan het Nijmeegse verzet

Door Shane Jebbink

Trainer Jack de Gier koos wederom voor Oliver Zelenika ten faveure van Van Duin. Leroy Labylle keerde terug op de linksback positie, aangezien Joey van den Berg terug was van zijn schorsing en weer zijn plek innam op het middenveld. Guus Joppen zat weer bij de selectie na blessureleed, maar zag Terry Lartey Sanniez zijn plek behouden. Na de geweldige pot van vorige week behield Brahim Darri het vertrouwen van Jack de Gier. Ook de rest van de opstelling was ongewijzigd na de eclatante overwinning op FC Volendam van vorige week.

Voorsprong

N.E.C. dook al vroeg op voor het doel van Wouter van der Steen. Jonathan Okita gaf vanaf rechts laag voor op Brahim Darri, die de Bossche keeper op zijn weg vond. Na een klein kwartier kwam FC Den Bosch er voor het eerst uit aan linkerkant. Amine Khammas vond een zee van ruimte en gaf de bal goed voor. Sappinen kopte de bal echter op de lat boven Oliver Zelenika. In de achttiende minuut was het raak voor N.E.C. Jonathan Okita werd na vlot lopende aanval gevonden. Hij haalde uit en schoof de bal droog in de linkerhoek. Met dit schot liet hij keeper Wouter van der Steen kansloos.

Gelijke stand

Na de goal liet N.E.C. het initiatief wat meer aan FC Den Bosch, en probeerde het in de omschakeling voor gevaar te zorgen. Den Bosch leek hiermee in de 26e minuut op gelijke hoogte te komen, ware het niet dat Danny Holla zijn schot kracht mistte. Zo kon Zelenika redding brengen. Na een half uur kon Mathias Bossaerts bijna de 0-2 inkoppen na een vrije trap van Dijkstra, maar de Belg kopte de bal net naast. Zo golfde het spel op en neer in de Vliert in Den Bosch. Ook Sappinen deed een duit in het zakje met een schot net naast na een lage voorzet. De druk bleef aan wat resulteerde in kansen voor Den Bosch. Met hang- en vliegwerk en met behulp van wederom de lat hield N.E.C. stand. Na 39 minuten was het verzet van N.E.C. gebroken. Sven Blummel zijn eerste schot werd nog gekraakt, maar de rechtsbuiten ging door en kon alsnog de 1-1 langs Oliver Zelenika schuiven. Even later moest N.E.C. verder met 10 man. Sven Blummel brak door aan de linkerkant waarna hij in duel ging met Joey van den Berg. Blummel ging vlak voor de zestienmeter neer, waarna Kooij floot en zonder twijfel een rode kaart trok. De vrije trap die volgde werd door Zelenika uit de hoek gehaald.

Counter

In de rust moest de Gier wisselen door de rode kaart van Joey van den Berg. Hij koos ervoor Om Kvida net zoals vorige week op linksback te posteren, en Leroy Labylle weer op te schuiven naar het middenveld. Darri kreeg direct na rust een goede kans op 1-2, maar zijn schot ging voorlangs. Even later kopte Anass Achahbar hard na een voorzet van Darri op Wouter van der Steen. Duidelijk was dat FC Den Bosch met het man meer het heft in handen nam, en dat N.E.C. loerde op een snelle tegenaanval. Deze kwam na een uur via Darri, die een wippertje in gedachte had. Hij werkte de bal echter net naast. Even later kwam Darri weer langs zijn man en nam hij het Bossche doel onder vuur. Dit keer was het keeper van der Steen die een doelpunt voorkwam. FC Den Bosch leek niet optimaal te kunnen profiteren van het overtal. In de 71e minuut kon Beltrame van afstand uithalen, maar Zelenika stond goed opgesteld en kon de bal uit de hoek tikken. Uit de tegenaanval die volgde kon N.E.C. de voorsprong terugpakken. Brahim Darri speelde zichzelf met een goede actie vrij, waarna hij de bal rechts naast van der Steen kon plaatsen. Zo wierp het plan van de Gier voor countervoetbal met 10 man zijn vruchten af.

Nederlaag

In de 80e minuut kon FC Den Bosch de stand echter weer gelijk trekken. Een voorzet van Den Bosch wordt niet goed verwerkt door de defensie van N.E.C. en Zelenika, waarna Danny Verbeek de bal over de keeper heen kan koppen. Den Bosch rook bloed en zette direct aan om op zoek te gaan naar de overwinning. N.E.C. werd teruggedrukt en gedwongen tot verdedigen. Wel bleven de Nijmegenaren op zoek naar countermogelijkheden met de net ingevallen Romeny en Okita. Laatsgenoemde kwam brak vijf minuten voor tijd door over de linkervleugel, maar schoot rakelings naast. In de negentigste minuut ging het dan toch mis voor N.E.C. Jort van der Sande kon in de zestien van N.E.C. vrij uithalen en faalde niet tegenover Oliver Zelenika. Even later beging Oliver Zelenika nog een grove fout na een afstandsschot, maar de rebound kon niet binnen worden gewerkt door Den Bosch. N.E.C. kon aanvallend niets meer aanrichten en moest een verlies slikken.