Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
90' Kevin Jansen wordt gewisseld voor Mathias Bossaerts
85' GOAL: Lars Hutten maakt de 2-3 (Assist door Mark Diemers)
78' Lisandro Semedo wordt gewisseld voor Lars Hutten
76' Gele kaart Jorrit Smeets
70' Sven Braken wordt gewisseld voor Anass Achahbar
70' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Brahim Darri
66' GOAL: Finn Stokkers maakt de 2-2
61' Clint Essers wordt gewisseld voor André Vidigal
48' Gele kaart Joey van den Berg
45' Ahmed El Messaoudi wordt gewisseld voor Jorrit Smeets
38' Gele kaart Mark Diemers
28' GOAL: Sven Braken maakt de 2-1
22' GOAL (penalty): Mark Diemers maakt de 1-1
20' GOAL: Terry Lartey Sanniez maakt de 1-0 (Assist door Jonathan Okita)

N.E.C. verliest in slotfase van Fortuna Sittard

N.E.C. kan zich na donderdagavond weer volledig gaan richten op de competitie. Nadat de thuisploeg eerder nog Excelsior wist uit te schakelen in het bekertoernooi, stuitte het nu op het Fortuna Sittard. In een attractief duel, waarin de Nijmegenaren twee keer op voorsprong wisten te komen, trokken de Limburgers in de slotfase aan het langste eind.

Door Brent van Erp

Al in de eerste minuut oogde N.E.C. fris. Mike Trésor Ndayishimiye wist na een mooie actie op de linkerflank de bal voor te krijgen, maar zijn voorzet miste precisie. De thuisploeg zette hoog druk en de eerste minuten had Fortuna Sittard nog even geen antwoord op de aanvallende tactiek van Jack de Gier. Dit beeld kantelde echter snel, Fortuna Sittard kreeg wat meer grip op de wedstrijd en had het meeste balbezit. Dit resulteerde gelijk in een doorbraak van de Limburgers, echter lag Josef Kvida in de weg voordat de bal het doel kon bereiken. Na een kwartier voetballen waren het weer de Fortunezen die gevaarlijk waren, Lazaros Lamprou ging zijn geluk beproeven op de linkerflank, maar het daaropvolgende schot was een makkelijke prooi voor Marco van Duin.

Na twintig minuten spelen kwam de wedstrijd tot leven. Nadat Leroy Labylle de bal na een mooie vooractie aan Okita gaf, die vervolgens de vrijstaande Terry Lartey-Sanniez bediende met een strakke pass, wist laatstgenoemde de bal hoog in de touwen te werken. Lang kon N.E.C. echter niet genieten van de voorsprong. Lamprou werd neergehaald door Kvida in het strafschopgebied, waardoor scheidsrechter Pol van Boekel niets anders kon doen dan een penalty geven. Deze werd goed binnengeschoten door Mark Diemers. De Nijmegenaren lieten het er niet bij zitten en bleven de aanval zoeken. Met succes, want een aanval die leek te mislukken werd uiteindelijk nog verzilverd door Sven Braken. Na een scrimmage voor het doelgebied van de Limburgers, kwam de bal voor de voeten van de Nijmeegse spits, die de bal onberispelijk in de verre hoek schoot. N.E.C. leek zelfs die voorsprong nog uit te breiden, maar aanvoerder Joey van den Berg zag zijn schot uit een bijna onmogelijke hoek op de paal belanden.

Tweede helft

Na de thee was het Fortuna Sittard dat het eerste kwartier regisseerde. De uitploeg had het meeste balbezit en probeerde met hoge ballen de Nijmeegse defensie te passeren. Na een ruim uur spelen werd dan ook de gelijkmaker binnengeschoten. Finn Stokkers kreeg de bal in het doelgebied aangespeeld, draaide, en schoot de bal onhoudbaar binnen. N.E.C. was even van slag, want niet veel later leken de mannen uit Sittard zelfs op voorsprong te komen, maar het schot van Lamprou belande boven doelman Van Duin op de lat.

Twintig minuten voor tijd bracht coach Jack de Gier vers bloed in de ploeg. Anass Achabar en Brahim Darri kwamen in het veld voor respectievelijk Braken en Ndayishimiye. N.E.C. werd na de wissels meerdere malen gevaarlijk, zo schoot Achabar twee maal op goal, was Darri dreigend en kwam Lartey-Sanniez bij vlagen gevaarlijk over de rechterkant mee naar voren. Echter was het Fortuna Sittard dat tegen de verhouding in, vijf minuten voor het einde van de regulier speeltijd, de winnende treffer wist te maken. Invaller Lars Hutten werd diep gestuurd door Diemers, waarna hij de bal in de verre hoek schoot. De thuisploeg begon nog wel aan een slotoffensief, maar tot de gelijkmaker leidde het niet meer.

Door deze nederlaag ligt N.E.C. al in de tweede ronde uit de TOTO KNVB beker.

Aankomende zondag heeft de ploeg van De Gier de kans om zich in eigen huis te herpakken tegen Jong AZ.