Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 16 april 2021, 18:00 Goffertstadion
N.E.C.
3 2
Jong AZ
Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – N.E.C.

Over de wedstrijd Sparta Rotterdam – N.E.C. is vooraf al veel gesproken. Niet omdat het een wedstrijd is tussen twee ploegen die voorafgaand aan het seizoen werden bestempeld als titelkandidaten, maar omdat beide ploegen spelers hebben moeten afstaan om uit te komen voor verschillende nationale elftallen. Een poging van Sparta om de wedstrijd op een andere datum te laten spelen liep op niets uit.

Door Teun van Thiel

N.E.C. moet het in Rotterdam doen zonder topscorer Ferdy Druijf (Oranje O20), Ole Romeny (Oranje O19) en Bart van Rooij (Oranje O18). Bij Sparta zijn de personele uitdagingen door het interlandweekend nog een stukje groter. De Rotterdammers missen in de wedstrijd tegen N.E.C. namelijk sterkhouders als Abdou Harroui, Deroy Duarte en Lars Veldwijk. Laatstgenoemde is opgeroepen voor Zuid-Afrika, terwijl Harroui en Duarte zich hebben mogen melden bij Jong Oranje. Jong Turkijke deed bovendien een beroep op aanvaller Halil Dervisoglu, die er derhalve ook niet bij is. Het genoemde viertal zal node gemist worden op het Kasteel, aangezien de vier samen hebben getekend voor 33 van de 61 doelpunten die Sparta tot dusverre gemaakt heeft. Naast dit viertal ontbreken overigens ook nog Gregor Breinburg (Aruba) en Youssef El Kachati (Jong Turkije), maar zij mogen doorgaans niet op een basisplaats rekenen bij trainer Henk Fräser. 

Bij N.E.C. zal het vooral de vraag zijn wie op de plek van spits Ferdy Druijf komt te spelen. Ruimt Jack de Gier centraal in de aanval een plekje in voor Jonathan Okita (vorige week met drie treffers de grote man in de heerlijke wedstrijd tegen FC Den Bosch), of probeert de oefenmeester het bijvoorbeeld met Mike Trésor Ndayishimiye in de punt? Wie de elf posities ook mogen gaan invullen, N.E.C. zal met vertrouwen afreizen naar Rotterdam. De laatste nederlaag van N.E.C. dateert inmiddels alweer van meer dan twee maanden geleden en de afgelopen twee speelronden werden tegenstanders van niveau (Roda JC en FC Den Bosch) opzij gezet. Een goed resultaat tegen Sparta zou een fantastisch drieluik completeren. 

Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Sparta in Nijmegen met 1-1 gelijk. Sven Braken opende al na zeven minuten de score, maar vijf minuten voor tijd wist Abdou Harroui uiteindelijk de gelijkmaker binnen te werken. Wie er die avond wel bij was, maar de rest van dit seizoen aan zich voorbij zal moeten laten gaan, is aanvoerder Rens van Eijden. De verdediger kampte al enige tijd met een liesblessure en zal nu onder het mes moeten gaan. Naar verwachting zal hij volgend seizoen pas weer kunnen aansluiten bij de selectie. Waarschijnlijk zal Joey van den Berg wederom de aanvoerdersband én het plekje centraal in de verdediging overnemen van Van Eijden.

93' De wedstrijd is afgelopen
89' Mike Trésor Ndayishimiye wordt gewisseld voor Hicham Haouat
61' Edouard Duplan wordt gewisseld voor Halil Dervisoglu
56' Mathias Bossaerts wordt gewisseld voor Tom Overtoom
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
42' Gele kaart Randy Wolters
39' GOAL: Ragnar Ache maakt de 1-0 (Assist door Royston Drenthe )
32' Gele kaart Jordy Bruijn
18' Fantaky Dabo wordt gewisseld voor Dries Wuytens
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Sparta Rotterdam

1 Roy Kortsmit (K)
2 Fantaky Dabo '18
3 Bart Vriends
4 Dirk Abels
5 Lassane Faye
6 Adil Auassar
7 Royston Drenthe
8 Laros Duarte
9 Ragnar Ache
10 Mohamed Rayhi
11 Edouard Duplan '61

Wisselspelers

20 Tim Coremans (K)
30 Kenny Lipman (K)
12 Delano Vianello
13 Dries Wuytens '18
14 Giliano Wijnaldum
15 Bradly van Hoeven
16 Elayis Tavsan
17 Gianni dos Santos
18 Halil Dervisoglu '61

Opstelling N.E.C.

31 Mattijs Branderhorst (K)
2 Guus Joppen
4 Josef Kvida
7 Jordy Bruijn
8 Joey van den Berg
11 Randy Wolters
12 Mart Dijkstra
21 Leroy Labylle
44 Mathias Bossaerts '56
71 Mike Trésor Ndayishimiye '89
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

1 Oliver Zelenika (K)
23 Marco van Duin (K)
6 Tom Overtoom '56
15 Niek Hoogveld
20 Paolo Sabak
24 Hicham Haouat '89
26 Anthony Musaba
30 Frank Sturing
34 Terry Lartey Sanniez
N.E.C. verliest met minimaal verschil van Sparta Rotterdam

N.E.C. heeft zondagmiddag een nederlaag geleden op Het Kasteel. De Nijmegenaren kwamen een treffer in de eerste helft van Ragnar Ache niet meer te boven: 1-0. Ondanks goede kansen voor Okita, Wolters en Overtoom kwam N.E.C. in Rotterdam niet op het scorebord. Door de nederlaag zakt N.E.C. terug naar de elfde positie op de ranglijst en is de wedstrijd van komende week tegen Jong Ajax dus opnieuw van groot belang. 

Jack de Gier wijzigde zijn elftal op één positie ten opzichte van de ruime overwinning op FC Den Bosch. Ferdy Druijf, topscorer van de Nijmegenaren, ontbrak wegens interlandverplichtingen. Door zijn afwezigheid kon direct een plaatsje worden ingeruimd voor de van een schorsing teruggekeerde Leroy Labylle. De voorhoede werd vandaag gevormd door Randy Wolters, Jonathan Okita en Mike Ndayishimiye. 

Venijn in de staart

N.E.C. startte de wedstrijd met aanvallende intenties. De bal werd met enige regelmaat over de laatste linie van de Rotterdammers gelegd, maar tot grote kansen leidde het niet. Na een kwartier werd Sparta gevaarlijker en nam de Kasteelclub het initiatief in de wedstrijd. N.E.C. kreeg daarbij voornamelijk weinig grip op aanvoerder Royston Drenthe. Drenthe, die als rechtsbuiten stond opgesteld, was dreigend met frivole acties en scherpe voorzetten. 

Met iets minder dan veertig minuten op de klok leek er voor beide ploegen weinig aan de hand. Er waren nagenoeg geen kansen te noteren en dus leek de ruststand uit te draaien op een brilstand. Niets bleek echter minder waar, want enkele ogenblikken later was daar opnieuw Drenthe. De aanvaller kapte terug op zijn linkerbeen en gaf de bal kenmerkend strak voor. Ragnar Ache was in de tussentijd weggeglipt bij het centrale duo en kon in alle vrijheid binnen knikken: 1-0. Nog geen minuut later creëerden de Nijmegenaren het gevaarlijkste wapenfeit van de eerste helft. Na een goede combinatie tussen Okita en Ndayishimiye kon eerstgenoemde aanleggen voor een schot. De poging verdween rakelings naast het doel van Kortsmit. In de blessuretijd, die maar liefst drie minuten bedroeg doordat het spel met enige regelmaat stillag, verdubbelde de Spartanen bijna de score. Uit een stilstaande situatie kreeg Ache een uitgelezen mogelijkheid om zijn tweede van de middag binnen te koppen, maar een uitstekende reactie van Branderhorst voorkwam zijn tweede treffer. Wel gingen de Nijmegenaren met een achterstand de rust in. 

Zelfde spelbeeld

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld van de eerste helft. Sparta had de overhand en N.E.C. kon er zo nu en dan gevaarlijk uitkomen. Kort na rust leverde dat direct de eerste mogelijkheid op voor de thuisploeg. Duarte ontving de bal op een meter of twintig van het doel en twijfelde niet om uit te halen. Zijn streep spatte op de lat uiteen. Kort daarna meldde ook N.E.C. zich weer voor het doel van de tegenstander. Okita kwam gevaarlijk door aan de rechterkant en leek de bal panklaar te leggen op het hoofd van Wolters. De linksbuiten kon echter net niet bij de bal en ook Overtoom kon de gelijkmaker in tweede instantie niet op het scorebord zetten. Het spel bleef golven en N.E.C. leek steeds meer in de wedstrijd te groeien. Op het uur kreeg Okita nog een goede mogelijkheid, nadat hij aan de aandacht van de Rotterdamse defensie was ontsnapt. De stift belandde helaas in het zijnet. Sparta kreeg logischerwijs meer ruimte en dat leverde andermaal een kans op voor spits Ragnar Ache. Het vizier stond gelukkig niet op scherp, want de bal ging opnieuw naast. 

Slotminuten

In de laatste minuten kregen de Spartanen, mede dankzij het slotoffensief van de Nijmegenaren, nog enkele grote kansen. Mohmed Rayhi mocht vrij aanleggen vanaf de zestien en invaller Dervisoglu kreeg alle tijd om een medespeler in stelling te brengen. Beide mogelijkheden leverden niet het gewenste effect op. In de laatste minuut van de blessuretijd leek N.E.C. dan toch nog met een punt huiswaarts te keren. Uit een corner, waarbij Mattijs Branderhorst als bliksemafleider fungeerde, belandde de bal nog op de paal. Het zat de ploeg van Jack de Gier dus opnieuw niet mee in de slotfase, waardoor N.E.C. na negen opeenvolgende ongeslagen wedstrijden weer eens aan het kortste eind trekt.

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 23 april 2021 De Toekomst
Jong Ajax
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 82
2 Graafschap 73
3 NAC Breda 67
4 Almere 67
5 Go Ahead 65
6 NEC 60
7 FC Volendam 56
8 Roda JC 54
9 Excelsior 42
10 TOP Oss 42