Eredivisie Zondag 28 april 2024, 12:15 Goffertstadion
0 3
AZ
N.E.C. wint doelpuntenfestijn in Tilburg: 3-5
N.E.C. heeft de uitwedstrijd in Tilburg tegen Willem II met 3-5 gewonnen. Doelpuntenmakers bij N.E.C. waren Björn Vleminckx (3x), Lasse Schöne en  Bas Sibum.

De nieuwste aanwinst van dit seizoen Thomas Chatelle kreeg van coach Wiljan Vloet direct een basisplaats toebedeeld. Dat ging ten koste van John Goossens, die genoegen moest nemen met een plek op de bank. Leroy George en Chatelle stonden daarom op de flankposities, waarbij in de praktijk geen van beide een vaste kant had. Voor de rest speelden dezelfde spelers als tijdens de overwinning op VVV Venlo. Bij Willem II stond oud-N.E.C.'er Frank Demouge uiteraard in de spits.

Beide ploegen begonnen voortvarend aan de wedstrijd. Er werd aanvallend gespeeld met de intentie om snel een goal te maken. Na een goed schot van George was het uiteindelijk Willem II dat als eerste het doel wist te vinden. Uit een lange uitrap van de keeper dook Hakola ineens vrij achter de verdediging van N.E.C. op. Zijn doelpoging richting de lange hoek was niet geweldig, maar toch was het Gabor Babos te machtig. N.E.C. was daarna even de draad kwijt, maar onder aanvoering van de gedreven George kwamen de Nijmegenaren de schrik weer snel te boven. Björn Vleminckx kon weliswaar nog net niet profiteren van een goede voorzet van de buitenspeler, maar na ruim een kwartier was het toch raak via Lasse Schöne. Hij kreeg van George de bal geheel vrijstaand op de strafschopstip, waarna het binnenschieten simpel was.

Na de gelijkmaker kreeg Willem II het initiatief wat meer in handen. Dat resulteerde in erg veel standaardsituaties die stuk voor stuk gevaarlijk waren. Met name Demouge was een plaaggeest voor de Nijmeegse verdediging. De tweede treffer van de Tilburgers kon dan ook niet uitblijven. En niet geheel verrassend was het de lange spits die scoorde uit een corner. Ramon Zomer raakte in de kluwen van spelers de aansluiting met Demouge kwijt, waarna die vrij kon binnenkoppen bij de eerste paal. In het vervolg van de eerst helft bleef Willem II uiterst gevaarlijk uit corners en vrije trappen, maar N.E.C. hield de schade soms met hangen en wurgen beperkt tot een achterstand van één goal.

Binnen zes seconden na rust was Vleminckx dicht bij de gelijkmaker, ondanks dat het Willem II was dat de aftrap nam. Na drie matige balcontacten kon de spits de bal onderscheppen en alleen op doelman Mäenpää afgaan. Het schot van de Belg verdween echter ongevaarlijk in de handen van de Finse keeper. Deze kans was de opmaak voor een attractieve tweede helft, waarin beide ploegen onafgebroken voor de winst bleven spelen. Zo leidde dat ook al snel tot kansen voor George en Demouge, maar zij misten allebei de precisie om het af te ronden.

Ook scheidsrechter Ed Janssen miste bij tijd en wijlen de precisie, want zijn beslissingen waren af en toe op z'n hoogst dubieus te noemen. Het hielp N.E.C. wel terug in de wedstrijd, want de leidsman bestrafte een lichte aanraking van Van der Heijden ten opzichte van Zimling als voldoende om een strafschop toe te kennen. Dit buitenkansje werd door Vleminckx optimaal benut. Een paar minuten later ging Janssen weer opzichtig in de fout, toen hij een elleboogstoot van Demouge op de neus van Ramon Zomer onbestraft liet.

Willem II leek erg aangedaan door de gelijkmaker, want binnen vijf minuten viel ook de 2-3 voor N.E.C. Chatelle gaf een keurige steekpass op Schöne, die de bal simpel langs de doelman schoof. Vleminckx gaf op de doellijn uiteindelijk nog het laatste tikje. Er werd even gevreesd voor buitenspel, maar de grensrechter had goed gezien dat Vleminckx zich achter de bal begaf. En daarmee was de koek voor N.E.C. nog niet op. Na 68 minuten spelen profiteerde de ploeg optimaal van balverlies aan Tilburgse zijde. Via Schöne en Chatelle belandde de bal bij George, die een optimale voorzet gaf op Bas Sibum. Voor de middenvelder was het daarna een koud kunstje om de bal in de hoek te leggen: 2-4.

De wedstrijd was echter nog verre van beslist. Waar eerst N.E.C. een makkelijk gegeven strafschop kreeg, was het nu de beurt aan Willem II. Nathaniel Will en Van Zaanen hielden elkaar vast, maar de Tilburgse aanvaller kreeg het voordeel van de twijfel van Janssen. Ook deze strafschop werd onberispelijk binnengeschoten, deze keer door Lasnik. Met deze goal kwam de knotsgekke tussenstand van 3-4 op het scorebord en was er nog zo'n twintig minuten te spelen. Willem II ontketende daarom een offensief om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. N.E.C. loerde ondertussen op de counter met de snelle vleugelspitsen. Het werd dan ook een chaotische slotfase, waarin het alle kanten op kon en beide ploegen dicht bij een extra goal waren. Maar het lukte Gabor Babos om met het nodige kunst- en vliegwerk zijn doel verder schoon te houden en zo de overwinning veilig te stellen. Vleminckx gaf de drie punten nog wat extra cachet door in de laatste minuut zijn derde treffer te laten aantekenen. Hij reageerde attent op een lange bal en omspeelde keurig de doelman, waarna het doel verlaten was: 3-5.

Met deze doelpuntrijke overwinning heeft N.E.C. zich naar de tweede plek op de ranglijst gespeeld. Alleen PSV heeft ook twee overwinningen geboekt. En weliswaar was het vandaag niet altijd even goed, de ploeg heeft in ieder geval ook weer flink vertrouwen getankt voor de belangrijke uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat Excelsior, die volgende week op het programma staat.

Door: Roel Klein

Willem II - N.E.C. 3 - 5
Aantal toeschouwers: 11.300
Arbiter: E. Janssen
Scoreverloop: 6' Hakola 1-0, 18' Schöne 1-1, 30' Demouge 2-1, 56' Vleminckx (pen.) 2-2, 63' Vleminckx  2-3, 68' Sibum 2-4, 70' Lasnik 3-4 (pen.) 90+3' Vleminckx 3-5.
Gele kaart: V.d. Heijden, Pereira (Willem II), Nuytinck, Vleminckx (N.E.C.)

Opstelling N.E.C. : Gabor Babos; Nathaniel Will, Rens van Eijden, Ramon Zomer, Bram Nuytinck; Bas Sibum, Lasse Schöne (85' Loreenzo Davids), Niki Zimling; Thomas Chatelle, Björn Vleminckx, Leroy George (90' Rick ten Voorde).