Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing N.E.C. – Jong Ajax
De dertiende speelronde in de Jupiler League was N.E.C. meer dan goed gezind. De ploeg van trainer Adrie Bogers deed namelijk uitstekende zaken in de strijd om de titel door als koploper zelf met 1-3 te winnen bij De Graafschap, één van de achtervolgers deze competitie. Daarnaast verloor Jong Ajax, de nummer 2 op de ranglijst, maandagavond met 4-2 van Jong AZ en verloren op de koop toe ook de nummers 3 (Fortuna Sittard) en 4 (Telstar) op vrijdagavond hun wedstrijden.

Toen het stof na het weekend was opgetrokken, bleek de stand in de Jupiler League opeens nog rooskleuriger te zijn dan ‘ie voor N.E.C. al was. N.E.C. voert na de winst in Doetinchem uiteraard nog altijd de ranglijst aan, nu op vier punten gevolgd door Jong Ajax. Aangezien de Amsterdammers niet kunnen promoveren naar de Eredivisie, is Fortuna Sittard nu de eerste échte achtervolger in de strijd om rechtstreekse promotie. De Limburgers hebben – net als Telstar – een achterstand van zeven punten op N.E.C.

De wedstrijd tegen Jong Ajax wordt een strijd tussen de nummers 1 en 2 op de ranglijst en is dus een heuse topper te noemen. Lange tijd voerden de Amsterdammers de ranglijst zelfs aan, maar door drie verliesbeurten in de laatste vier wedstrijden heeft de ploeg van trainer Michael Reiziger die plaats twee speelronden geleden moeten afstaan aan N.E.C., dat inmiddels 7 competitiewedstrijden op rij gewonnen heeft.

Speler om op te letten bij de Amsterdammers is aanvaller Mateo Cassiera. Met acht treffers en vier assists in twaalf wedstrijden is de Colombiaan met afstand de gevaarlijkste man in de selectie van Jong Ajax, al is het bij de beloftenelftallen elke week even afwachten wie er wel en niet bij de selectie zitten.

N.E.C. zal Jong Ajax in ieder geval vol vertrouwen tegemoet treden. Het laatste puntverlies van de Nijmegenaren dateert alweer van maandag 25 september, toen in Eindhoven gelijkgespeeld werd tegen Jong PSV (3-3). Tegen Jong Ajax kan Adrie Bogers beschikken over een nagenoeg fitte selectie en dus zal de kans groot zijn dat hij dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier noteert als voor de wedstrijd tegen De Graafschap. Arnaut Groeneveld kampt met lichte rugklachten, maar zal naar alle waarschijnlijkheid gewoon van de partij zijn in deze vrijdagavondtopper. De opdracht moge duidelijk zijn: de mouwen opstropen, knokken, winnen en zo je directe achtervolger op nog grotere achterstand zetten. We gaan ervoor!
83' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Jordan Larsson
81' Gele kaart Mart Dijkstra
73' Mohamed Rayhi wordt gewisseld voor Steeven Langil
70' Rede Boultam wordt gewisseld voor Ché Nunnely
62' GOAL: Guus Joppen maakt de 2-1 (Assist door Anass Achahbar)
61' Sven Braken wordt gewisseld voor Anass Achahbar
58' GOAL: Mohamed Rayhi maakt de 1-1 (Assist door Sven Braken)
53' Gele kaart Leon Bergsma
50' GOAL: Noussair Mazraoui maakt de 0-1

N.E.C. wint topper tegen Jong Ajax: 2-1
N.E.C. deed vanavond uitstekende zaken op weg naar het winterkampioenschap. N.E.C. liep in de topper tegen Jong Ajax na rust al snel tegen een achterstand aan, maar stelde orde op zaken en boog de stand om naar een 2-1 overwinning. Met de winst op Ajax is het gat op de tegenstander van vanavond zeven punten geworden.

Minuut stilte voor Cees Kornelis

Ter nagedachtenis aan Cees Kornelis werd een minuut stilte gehouden voorafgaand aan de wedstrijd. De oud-speler van N.E.C. overleed woensdag 22 november op 71-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend onder de bijnaam ‘De Klever’. Deze naam had hij te danken aan de wedstrijden tegen Johan Cruijff, waarbij de Amsterdammer alle moeite had met de Nijmeegse stopper.

Strijd tegen talenten

Bij het beloftenelftal uit Amsterdam is het iedere week de vraag hoe sterk zij voor de dag komen. Aan de aftrap verschenen de jongelingen. De ‘grote jongens’ uit de hoofdmacht ontbraken, met opvallendste naam Mateo Cassiera die zijn opwachting moet maken bij Ajax 1 dit weekend. Adrie Bogers liet zijn elftal na de winst op de Graafschap ongewijzigd. Golla stond voorafgaand aan het duel nog op onzeker door een lichte kwetsuur aan de achillespees, maar hij maakte de negentig minuten 'gewoon' vol.

Offensief N.E.C.

Het spelbeeld kon van tevoren worden geschetst; N.E.C. loerend op de counter tegen een Jong Ajax dat het spel wil maken. Echter, die verwachting kwam niet uit. Het waren de Nijmegenaren die het beste spel toonden. Na twee schoten van Sierhuis beet de thuisploeg van zich af. Eerst was Rayhi dichtbij met een afstandsschot en zo’n tien minunten later - na inleveren van Ajax-doelman Lamprou - ging Groeneveld op avontuur. Helaas zag de buitenspeler zijn voorzet niet verzilverd worden door Rayhi. Daarna was N.E.C. nog een aantal keer gevaarlijk via Kadioglu, die veel ballen opeiste. In doelpunten resulteerde het niet. Na een ietwat matige eerste helft stond er nog 0-0 op het scorebord.

Vuurwerk na rust

De eerste minuten na rust leverde gelijk meer vuurwerk op dan de gehele eerste helft bij elkaar. Met een droge knal bracht Mazraoui de uitploeg op voorsprong, gevolgd door een flitsende counter van N.E.C. met Kadioglu als eindstation, die vergat af te ronden. Het aandringen van de thuisploeg werd wel beloond. Eerst was het Rayhi die mooi afrondde met een stiftje. Twee minuten later schoot Guus Joppen de Nijmegenaren op voorsprong na een schutterende Ajax-defensie. Na de twee bliksemtreffers groeide het vertrouwen bij de thuisploeg en creëerde het kans op kans, maar Groeneveld verzuimde om de wedstrijd in het slot te gooien en zag zelfs een inzet van de lijn worden gehaald. Daardoor bleven de jong-Ajacieden in de wedstrijd. Op een kopbal, die gelukkigerwijs in de handen van Delle belandde, werden de Amsterdammers niet meer gevaarlijk.

Met de winst op de Ajacieden kunnen de Nijmegenaren met vol vertrouwen toewerken naar de volgende wedstrijd in de Jupiler League. Aanstaande maandag al staat de uitwedstrijd tegen Telstar op het programma.

New York Pizza Man of the Match: Gregor Breinburg