Keuken Kampioen Divisie Play-offs Donderdag 25 mei 2017, 18:30 Rat Verlegh Stadion
NAC Breda
1 0
N.E.C.
Voorbeschouwing NAC Breda - N.E.C.
Voor N.E.C. is de week van de waarheid aangebroken. Morgenavond staat de eerste van twee wedstrijden tegen NAC Breda op het programma. Deze finale van de Jupiler Play-Offs zal uiteindelijk bepalen of N.E.C. ook volgend jaar weer in de Eredivisie actief zal zijn, óf dat NAC Breda de plek van N.E.C. komend seizoen in zal nemen.

Donderdag zal al om 18.30 uur in het Rat Verlegh Stadion worden afgetrapt en zal de finalestrijd gaan ontbranden. Na vier overwinningen (twee keer in de competitie en twee keer tegen FC Emmen) op rij zal N.E.C. in ieder geval vol vertrouwen afreizen naar Breda voor het eerste deel van het tweeluik. NAC wist de finale te bereiken door afgelopen zondag in eigen huis met 2-0 (twee keer spits Cyriel Dessers) van FC Volendam te winnen, nadat in Volendam al met 2-2 gelijkgespeeld werd. De 2-2 in het palingdorp werd vlak voor tijd ook al gescoord door Dessers, die voor de N.E.C.-defensie dé man lijkt om in de gaten te houden. De Vlaamse spits is in vorm, getuige zijn elf treffers in de laatste twaalf wedstrijden die NAC gespeeld heeft. Met 22 treffers prijkte hij dit seizoen ook fier bovenaan de topscorerslijst van NAC, op gepaste afstand gevolgd door rechtsbuiten Giovanni Korte (7 treffers).

In de Jupiler League is NAC dit jaar op de vijfde plek geëindigd. Ondanks dat de ploeg ook dit seizoen geen enkele periodetitel in de wacht sleepte, mocht dus toch worden deelgenomen aan de Jupiler Play-Offs. Het was voor NAC alweer het tweede seizoen op rij in de Jupiler League en dus zal de ploeg van trainer Stijn Vreven er alles aan doen om komend seizoen weer een treetje hoger actief te mogen zijn. Aan Ron de Groot en zijn mannen de taak om die plannen te dwarsbomen, om te beginnen met een goed resultaat op donderdagavond.

Dat goede resultaat kan N.E.C. gaan afdwingen met een zo goed als complete selectie. Schorsingen zijn er niet en op het moment van schrijven is alleen Robin Buwalda geblesseerd. Wel staan inmiddels drie spelers van N.E.C. op scherp: als Julian von Haacke, Wojciech Golla en Arnaut Groeneveld donderdag onverhoopt tegen een gele kaart oplopen, dan missen zij de return in Nijmegen.

Het belooft hoe dan ook een enerverende avond te worden in Breda. Naar verwachting zal het Rat Verlegh Stadion tot de nok toe gevuld zijn en dat geldt ook voor het uitverkochte bezoekersvak, dat N.E.C. zal steunen in de jacht op een goed resultaat. Hoe dan ook worden het twee spannende wedstrijden, waarvan het resultaat voor beide clubs toekomstbepalend kan zijn.

Nog twee keer álles geven voor rood, zwart en groen….zowel op het veld als op de tribune!
N.E.C. loopt in Breda tegen ongelukkige nederlaag aan
N.E.C. is in het heenduel met NAC Breda vanavond op ongelukkige wijze tegen een nederlaag aangelopen. Waar de Nijmegenaren de kansen aaneenregen, had de thuisploeg er aan eentje genoeg. Cyriel Dessers besliste het duel: 1 - 0.

Net als tijdens zijn vier eerdere wedstrijden als hoofdtrainer dit seizoen verscheen Ron de Groot vanavond in Breda met de elf zelfde en ondertussen vertrouwde namen aan de aftrap van het duel met NAC Breda. Ook Stijn Vreven, die met zijn ploeg in de vorige ronde van de Jupiler Play-Offs voor FC Volendam te sterk was gebleken, veranderde ten opzichte van die twee eerdere nacompetitieduels niets aan zijn basisformatie.

In het volledige uitverkochte Rat Verlegh Stadion begon N.E.C. furieus aan het duel met NAC Breda. De Nijmegenaren trokken zich van de sfeer niets aan en zochten al snel de aanval. Dat leverde al in de eerste vijf minuten twee dotten van kansen op voor de ploeg van De Groot. Eerst kwam Kévin Mayi een teenlengte tekort op een voorzet vanaf rechts, waarna Dario Dumić een voorzet van Ali Messaoud op de kruising knikte.

Diezelfde Messaoud leek ongeveer een halfuur later - in de tussentijd had zich maar weinig noemenswaardig voorgedaan - tot twee keer toe opnieuw aan de basis te staan van een Nijmeegse openingstreffer en ook nu weer waren het achtereenvolgens Mayi en Dumić die daarvoor hadden kunnen zorgen. Eerstgenoemde, die afgelopen zondag voor de enige treffer in het thuisduel met Emmen zorgde, nam een verfijnde pass van de aanvallende middenvelder ineens op de slof, maar mikte net naast. Dumić deed kort daarna, slechts enkele meters van het NAC-doel verwijderd, hetzelfde.

N.E.C. was tot dan nog geen enkele keer in de problemen geweest, maar kort voor het rustsignaal leek zich plotseling een flinke wending voor te gaan doen. Scheidsrechter Dennis Higler toonde Wojciech Golla namelijk de rode kaart, nadat de Poolse verdediger NAC-spits Cyriel Dessers de weg naar het doel van Joris Delle onreglementair zou hebben versperd. Vanuit Hilversum, waar video-scheidsrechter Ed Janssen gestationeerd was, werd deze beslissing echter alsnog teruggedraaid, waardoor N.E.C. met de schrik vrij kwam.

Ook na de onderbreking was het al snel Messaoud die van zich deed gelden. Na iets meer dan vijf minuten spelen trok de geboren Amsterdammer in rap tempo richting het doel van Jorn Brondeel, waarna hij van net buiten de zestien hard uithaalde. Zijn poging zeilde echter net naast. Een klein kwartier later was N.E.C., dat duidelijk de dienst uitmaakte in Breda, opnieuw dicht bij een doelpunt, maar een strakke voorzet van Jay-Roy Grot kon door Fabian Sporkslede net tot corner worden verwerkt. Uit die corner knikte Taiwo Awoniyi raak, maar kort daarvoor had Dumić een overtreding begaan, dus dat feest ging niet door.

Awoniyi, die kort daarvoor in het veld was gekomen voor Mayi, leek dat binnen een paar minuten nog eens te doen, maar vanuit een prima vrije trap van Julian von Haacke raakte de Nigeriaanse aanvaller hard de lat boven Brondeel. In de slotminuten die volgden bleef N.E.C. zoeken naar die verdiende 0 - 1, maar waar deze maar niet wilde vallen, was uit de enige kans die NAC Breda wist te creëren wel raak. Dessers profiteerde van een fout in de Nijmeegse defensie en verschalkte Joris Delle: 1 - 0.

Aankomende zondag staat in Nijmegen de return in de finale van de Jupiler Play-Offs op het programma. Vanaf 16.45 uur zal N.E.C. er alles aan doen om de opgelopen schade te herstellen om op deze manier handhaving in de Eredivisie te realiseren.

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Den Bosch 38
12 Jong Utrecht 38