Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing FC Twente – N.E.C.

In de laatste wedstrijd voor de winterstop neemt N.E.C. het vanavond in Enschede op tegen FC Twente, vorig jaar nog actief in de Eredivisie. De ploeg van trainer Jack de Gier gaat in De Grolsch Veste uiteraard voor een positieve afsluiter van een teleurstellende eerste seizoenshelft. Met een elfe plek op de ranglijst, op dertien punten achterstand van kolploper Sparta, zal niemand bij N.E.C. tevreden zijn. Voor FC Twente, dat afgelopen seizoen voor het eerst in lange tijd degradeerde uit de Eredivisie, verliep de seizoenshelft beter, al zullen ze ook in Enschede op een hogere positionering gehoopt hebben. De ploeg van trainer Marino Pusic staat op het moment vierde, maar de achterstand op Sparta bedraagt slechts drie punten.

FC Twente kende een goede week. Eerst werd in competitieverband gewonnen bij SC Cambuur (0-1), terwijl afgelopen dinsdag in het bekertoernooi RKC met 2-0 verslagen werd. Opvallend is dat Twente dit seizoen met grote regelmaat scoort uit indirecte vrije trappen. De ploeg blijkt dodelijk uit aanvallende standaardsituatie, waarbij met name Peet Bijen vaak een belangrijke rol speelt. De centrale verdediger kwam dit seizoen al tot vier competitietreffers. Ook vanaf de strafschopstip waren de Tukkers dit seizoen al vaak trefzeker: al vijf keer was het raak vanaf elf meter. Topscorer bij FC Twente is spits Tom Boere, die in achttien wedstrijden negen keer tot scoren kwam.

N.E.C. kende een teleurstellende laatste speelronde. Na een puike wedstrijd tegen FC Den Bosch (die weliswaar verloren werd, maar waarin de ploeg strijd, passie en aardig voetbal liet zien), moest de thuiswedstrijd tegen MVV daar een vervolg op worden. Het liep net even anders. Waar beide ploegen in de typische ‘0-0 wedstrijd’ weinig kansen creëerden, hadden de Limburgers één keer het geluk aan hun zijde dat ‘het balletje goed viel’ en uit een rebound kon worden ingeschoten door Luc Mares. Aangezien er verder niet meer gescoord werd, stond N.E.C. aan het eind van de rit met lege handen en gingen de drie punten dus mee naar Maastricht.

In Enschede zal uit een heel andere vaatje getapt moeten worden door N.E.C. Alleen met strijd en passie kan de ploeg over het dode punt heen komen en dus zullen de mouwen moeten worden opgestroopt. Joey van den Bergh (geschorst) en Tom Overtoom (geblesseerd) zijn, net als de nog altijd geblesseerde Oliver Zelenika, in ieder geval niet van de partij. Marco van Duin zal het Nijmeegse doel weer verdedigen, Guus Joppen staat waarschijnlijk rechtsback, terwijl Terry Lartey Sanniez naar de linksbackpositie lijkt te verhuizen. De aftrap is om 20.00 uur, staat onder leiding van scheidsrechter Martin Pérez en is live te volgen op kanaal 3 van FOX Sports.

89' Matthew Smith wordt gewisseld voor Godfried Roemeratoe
89' Javier Espinosa wordt gewisseld voor Tom Boere
83' Rode kaart Paolo Sabak
81' Rafik Zekhini wordt gewisseld voor Dylan George
79' Sven Braken wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
74' Gele kaart Xandro Schenk
66' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Ole Romeny
65' Gele kaart Jonathan Okita
65' Gele kaart Javier Espinosa
54' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Paolo Sabak
47' GOAL: Jari Oosterwijk maakt de 2-0 (Assist door Rafik Zekhini)
30' GOAL: Rafik Zekhini maakt de 1-0 (Assist door Javier Espinosa)

Onmachtig N.E.C. gaat onderuit in Enschede

N.E.C. is op bezoek bij FC Twente tegen een nare nederlaag aangelopen. De formatie van Jack de Gier werd bij vlagen overklast door de thuisploeg en de 2-0 nederlaag in de Grolsch Veste was dan ook volledig terecht.

Door Guy Habets

Na een aftastend begin in de sfeervolle Grolsch Veste loste Aitor Cantalapiedra, de rechtsbuiten van FC Twente, het eerste waarschuwingsschot. De Spanjaard kwam van de rechterkant naar binnen en krulde de bal met links maar net naast het doel van N.E.C.-doelman Marco van Duin. De Nijmeegse sluitpost was even later wel nodig na een slippertje van Rens van Eijden. Rafik Zekhini kreeg daardoor vrije doortocht, maar Van Duin pareerde zijn inzet prima. N.E.C., dat in de openingsfase probeerde om via de zijkanten door te komen, zette daar weinig tegenover. De enige mogelijkheid die de Nijmegenaren kregen was voor Anass Achahbar, maar die verslikte zich in zijn bewegingen en kon daardoor niet op doel schieten.

De druk van de Tukkers hield ook na de openingsfase aan. Een aantal standaardsituaties op rij zorgden al voor het nodige gevaar achterin bij N.E.C. en na een half uur was het raak voor de thuisploeg. Jonathan Okita raakte de bal kwijt op de helft van Twente, waarna Zekhnini twee Nijmegenaren uitspeelde en de bal in de verre hoek prikte. Door die goal was de aanvalslust van de Tukkers wel gestild. N.E.C. kreeg in het restant van de eerste helft veelvuldig de bal, maar daar haalde de ploeg van Jack de Gier niet genoeg profijt uit. Het Nijmeegse aanvalstrio was slordig in balbezit en kreeg daarnaast ook te weinig steun van de doorkomende backs, die geen bruikbare voorzetten afleverden.

De tweede helft kon voor N.E.C. niet slechter beginnen. Binnen twee minuten stonden Zekhnini en Jari Oosterwijk met z'n tweeën in het Nijmeegse strafschopgebied, waarna laatstgenoemde de bal met links knap in de kruising schoot: 2-0. Na de verdubbeling van de marge tekende zich hetzelfde spelbeeld af als na de eerste Twentse goal. Het gunde de bal aan N.E.C., dat maar geen goed uitgespeelde aanval op de mat kon leggen. De Gier greep in en verving Mart Dijkstra door Paolo Sabak, maar dat verbeterde het spelbeeld niet. Integendeel, vlak voor het uur mocht Mathias Bossaerts keeper Marco van Duin dankbaar zijn dat het verschil bij twee bleef. De N.E.C.-doelman had na een foutje van de Belgische verdediger in één minuut twee knappe reddingen in huis en hield daarmee de stand enigszins draaglijk.

Met Ole Romeny als de vervanger van Anass Achahbar probeerde N.E.C. op opportunistische wijze aan een aansluitingstreffer te komen. Dat zorgde er voor dat de ploeg van De Gier vaker op de Twentse helft te vinden was, maar toch bleven de gasten onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek kansen op de derde goal krijgen. Het was in die fase aan foute keuzes van de Twentse aanvallers en de reflexen van Van Duin te danken dat het bij 2-0 bleef. Tien minuten voor tijd kwam dan toch die ene levensgrote kans waar iedereen met een N.E.C.-hart op hoopte. Sven Braken vond uit het niets de bal voor zijn voeten op zo'n drie meter van het Twente-doel, maar hij schrok dusdanig dat hij de verkeerde keuze maakte en de kans liet liggen. Tot overmaat van ramp kreeg invaller Paolo Sabak vijf minuten voor tijd een rode kaart, waarna de Tukkers het duel rustig uitspeelden en N.E.C. na negentig pijnlijke minuten zonder punten de terugreis moest aanvaarden.