Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - Sparta Rotterdam

N.E.C. neemt het vanmiddag in de eigen Goffert op tegen Sparta, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de Eredivisie en op het moment de trotse lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie is. Sparta zal na afloop uiteraard graag ook weer als de nummer één van de ranglijst terugreizen naar Rotterdam, maar N.E.C. is er juist alles aan gelegen om de blamage van de afgelopen speelronde (4-0 verlies bij Jong Ajax) van zich af te spelen en het gat met de Rotterdammers te verkleinen tot zes punten.

Voor N.E.C. zijn het roerige tijden. Na het ronduit teleurstellende verlies tegen TOP Oss leek de ploeg van trainer Jack de Gier zich te hebben opgericht in de thuiswedstrijd tegen Jong AZ (3-1 winst), maar de hoop op de definitieve ommekeer werd in Amsterdam vorige week vrijdag keihard de kop ingedrukt. N.E.C. staat inmiddels negen punten achter op Sparta en is daarmee terechtgekomen op de achtste plaats. Dat het beter moet en kan weet iedereen, maar de manier waarop dat moet gebeuren is nog altijd niet gevonden.

Bij Sparta gaat het daarentegen een stuk beter. Met o.a. oud N.E.C.-spelers Gregor Breinburg, Suently Alberto en Mohamed Rayhi in de gelederen hebben de Rotterdammers in dertien wedstrijden dertig punten bij elkaar gevoetbald. Andere opvallende namen in de selectie van trainer Henk Fraser zijn spits Lars Veldwijk (tien doelpunten in dertien

wedstrijden) en de op de vaderlandse voetbalvelden teruggekeerde Royston Drenthe. Voor N.E.C.-middenvelder Mart Dijkstra is het treffen met Sparta een ontmoeting met zijn vorige werkgever.

Sparta mist tegen N.E.C. waarschijnlijk smaakmaker Deroy Duarte, die met Jong Oranje een oefeninterland tegen Duitsland speelt. Gregor Breinburg is wel van de partij, hij zei een interland van Aruba af om te kunnen spelen tegen zijn oude club. Mohamed Rayhi ontbreekt in de selectie van Henk Fräser, de aanvaller kampt met een blessure. Bij N.E.C. leek het er even op dat Ole Romeny en Mathias Bossaerts zouden ontbreken vanwege interlandverplichtingen. Bossaerts was weliswaar opgeroepen voor Jong België, maar omdat die ploeg al afgelopen donderdag aantrad tegen Jong Roemenië, kan de verdediger zich toch bij de selectie voegen. Ole Romeny stond op de reservelijst van Oranje O19, maar werd uiteindelijk niet opgeroepen voor de definitieve selectie.

De belangen zijn deze middag groot. Kan N.E.C. de rug rechten, het gat naar Sparta kleiner maken en weer aanhaken bij de bovenste ploegen op de ranglijst? Of is het juist Sparta dat een slag gaat slaan en N.E.C. verder van zich afschudt in de jacht op promotie? We gaan het zien...

89' Gele kaart Rens van Eijden
84' GOAL: Abdou Harroui maakt de 1-1
80' Fankaty Dabo wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
78' Sven Braken wordt gewisseld voor Anass Achahbar
67' Illias Alhaft wordt gewisseld voor Gianni Dos Santos
66' Gele kaart Mart Dijkstra
61' Thomas Verhaar wordt gewisseld voor Edouard Duplan
59' Gele kaart Mathias Bossaerts
29' Guus Joppen wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
27' Gele kaart Adil Auassar
7' GOAL: Sven Braken maakt de 1-0 (Assist door Leroy Labylle)

Overwinning glipt sterk N.E.C. door de vingers tegen Sparta

N.E.C. had zondag in de Goffert lange tijd zicht op de overwinning tegen Sparta, maar gaf de drie punten in de slotfase toch nog uit handen. Na een vroege goal van Sven Braken bracht Abdou Harroui de eindstand 10 minuten voor tijd op 1-1. Bij opkomst van de spelers toonden N.E.C.-supporters een prachtig spandoek, waarmee eens te meer duidelijk werd hoe de Nijmegenaren altijd op steun van de achterban kunnen rekenen.

In de eerste 45 minuten had N.E.C. weinig te duchten van de tegenstander uit Rotterdam. De Nijmegenaren kwamen in de zevende minuut al op voorsprong, via een fraai doelpunt van Braken. De spits schoot een lage voorzet van Leroy Labylle in een keer hoog in de verre hoek en tekende daarmee voor zijn negende doelpunt van dit seizoen.

Na de vroege goal hadden de mannen van Jack de Gier de wedstrijd onder controle. Na ruim 20 minuten schoot Tom Overtoom N.E.C. tot tweemaal toe bijna naar een comfortabelere voorsprong, maar het ontbrak de middenvelder aan fortuin. Eerst belandde een prachtige vrije trap op de lat, kort daarna kwam een van richting veranderde poging op de paal terecht. Tien minuten later werd De Gier gedwongen tot een vroege wissel. Guus Joppen moest wegens een blessure het veld verlaten en werd vervangen door Terry Lartey-Sanniez. Desondanks veranderde het wedstrijdbeeld voor rust niet. Sparta kwam er slechts één keer gevaarlijk uit, maar debuterend doelman Oliver Zelenika voorkwam een doelpunt van Lars Veldwijk met goed keeperswerk.

Vlak na rust kregen de Rotterdammers een enorme mogelijkheid, maar Illias Alhaft schoot oog in oog met Zelenika ruim over. Het was geen aanzet tot meer gevaar van Spartaanse kant, want de wedstrijd ging tot de slotfase verder zonder overduidelijke mogelijkheden.

Toch viel in de 84ste minuut de gelijkmaker. Abdou Harroui kreeg de bal plots voor zijn voeten en schoot de bal in de verre hoek achter Zelenika. In de laatste minuten van de wedstrijd kregen beide ploegen kansen op de volle winst. Sparta-doelman Roy Kortsmit haalde een vrije trap uit de hoek, terwijl Zelenika kort daarna knap redding wist te brengen op een kopbal van Edouard Duplan. Gescoord werd er niet meer, waardoor de punten werden gedeeld in de Goffert. Door het gelijkspel blijft N.E.C. steken op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie.