Eredivisie Zaterdag 9 december 2023, 20:00 MAC3PARK Stadion
PEC Zwolle
1 3
Voorbeschouwing PEC Zwolle – N.E.C.

N.E.C. bindt vanavond in Zwolle de strijd aan met PEC Zwolle. Het is een wedstrijd tussen de nummers 9 (PEC Zwolle) en 12 van de ranglijst, waartussen een gat van maar twee punten zit. Aan N.E.C. de taak een mooi vervolg te geven aan de drie punten die afgelopen woensdag werden opgehaald in Alkmaar, waar de gestaakte wedstrijd tegen AZ werd uitgespeeld.

Door de overwinning in Alkmaar maakte N.E.C. een mooie sprong op de ranglijst. Het is het resultaat van het feit dat heel veel ploegen heel dicht bij elkaar staan. PEC Zwolle won haar laatste wedstrijd ook. Na twee nederlagen op rij (4-0 tegen PSV en 1-2 tegen RKC) bood een bezoek aan FC Volendam afgelopen weekend uitkomst voor de ploeg van trainer Johnny Jansen. Het werd 0-5 in Zwols voordeel en met drie treffers binnen 25 minuten was voormalig N.E.C-speler Ferdy Druijf de gevierde man.

Voor N.E.C. kwam de driepunter tegen AZ als geroepen. De ploeg van Rogier Meijer verloor afgelopen weekend met 1-2 van Ajax en speelde daarvoor al vijf keer op rij gelijk. De laatste vier keer dat N.E.C. uit speelde tegen PEC Zwolle werd er niet gewonnen.

De laatste keer dat de punten wél meegingen naar Nijmegen was in het seizoen 2012 – 2013. Het werd toen 0-4 door twee benutte penalty’s van Ryan Koolwijk en treffers van Evander Sno en Melvin Platje. De laatste ontmoeting in Zwolle eindigde in 1-1. In februari 2022 opende Jordy de Bruijn het bal voor N.E.C., maar maakte Dayshawn Redan in de tweede helft gelijk.

N.E.C-verdediger Sai van Wermeskerken speelde in het verleden 51 wedstrijden in dienst van PEC Zwolle. Andersom speelde Zwollenaar Ferdy Druijf eerder twintig wedstrijden in het rood-zwart-groen van N.E.C. Daarnaast kwamen N.E.C.'ers Philippe Sandler en Calvin Verdonk in het verleden ook uit voor de Zwollenaren.

Scheidsrechter van vanavond is Pol van Boekel, die om 20.00 uur zal fluiten voor het begin van de wedstrijd. Hij floot dit seizoen nog niet eerder een wedstrijd van N.E.C. Vorig seizoen deed hij dat twee keer. Zowel thuis tegen Ajax als uit bij Fortuna Sittard werd het toen 1-1.

De wedstrijd van vanavond is in zijn geheel te zien op ESPN 2, maar is dankzij RN7 ook in zijn geheel te volgen op de radio.

N.E.C. boekt tweede uitoverwinning op rij bij PEC Zwolle

N.E.C. heeft uitstekende zaken gedaan door met 1-3 te winnen op bezoek bij PEC Zwolle. De Nijmegenaren overtuigden vanaf het eerste fluitsignaal, regen de kansen aaneen en maakten het nog onnodig spannend door een kwartier voor tijd een tegendoelpunt te incasseren. Dat tegendoelpunt bracht spanning met zich mee omdat de ploeg van Rogier Meijer daarvoor vele kansen liet liggen.

N.E.C. leek de score al vroeg te openen, ware het niet dat de arbitrage daar een dubieus stokje voor stak. Een indraaiende voorzet werd uitstekend binnengekopt door centrumverdediger Bram Nuytinck, maar volgens team Van Boekel speelde Elayis Tavsan een hinderlijke rol vanuit buitenspelpositie bij het doelpunt.

Tavsan maakte op slag van rust alsnog de 0-1. De vleugelaanvaller draaide zijn directe tegenstander Anselmo Mac Nulty door de eerste helft heen geregeld dol en stuitte in de afronding dan telkens op doelman Jasper Schendelaar. Maar in de 43e minuut bekroonde Tavsan zijn goede spel door de bal wel tegen de touwen te werken. Een afgeslagen voorzet van Sontje Hansen belandde voor zijn voeten, waarna het afwerken een koud kunstje bleek.

De tweede helft was slechts 21 seconden bezig toen N.E.C. de voorsprong verdubbelde. Bart van Rooij zette een prachtige slalom in, legde de bal voor zijn linker en schoot hem vervolgens verrassend in de korte hoek achter Schendelaar. Na de goal wist N.E.C. PEC in haar greep te houden en gaf ze het balbezit amper uit handen, maar liet het na om echt toe te slaan en de wedstrijd in het slot te gooien.

Na 70 minuten spelen kwam het Zwolse stadion tot leven met het inbrengen van Tolis Vellios en dat resulteerde al snel in de aansluitingstreffer van de Zwollenaren. Younes Namli ontving de bal aan de rechterzijde van het veld, waarna hij Verdonk passeerde en Cillessen klopte in de korte hoek. Door de goal van Namli werden de laatste tien minuten van wedstrijd nog spannend en moest N.E.C. er alles aan doen om de voorsprong te behouden. Dat betekende vooral verdedigen en het Zwolse slotoffensief weren.

De Nijmeegse defensie stond echter als een huis en in de omschakeling wist N.E.C. zelfs nog de 1-3 te maken. Calvin Verdonk wipte de bal op zijn collega-linksback en tevens invaller Youri Baas. Met zijn derde seizoenstreffer gooide Baas de wedstrijd in het slot.

De 1-3 zege brengt het totaal aantal punten van N.E.C. op 18. Die 18 punten brengen de Nijmegenaren dan weer naar het linkerrijtje. Volgende week sluit N.E.C. de Eredivisiejaargang af met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. De wedstrijd met de Fortunezen is de weekendopener en trapt vrijdag af om 20.00 uur.