Eredivisie Zaterdag 18 februari 2017, 19:45 Philips Stadion
3 1
Voorbeschouwing PSV - N.E.C.
Met overwinning op Willem II (0 - 1) en Roda JC (2 - 0) kende N.E.C. een prima begin van 2017, maar door nederlagen tegen achtereenvolgens Feyenoord (4 - 0), Go Ahead Eagles (1 - 2) en PEC Zwolle (2 - 0) is er plotseling weer wat minder lucht voor de ploeg van Peter Hyballa. Aankomende zaterdag wacht zijn manschappen het duel met landskampioen PSV. Een voorbeschouwing.

N.E.C. was afgelopen vrijdag in Zwolle allesbehalve de mindere van de twee. Via Wojciech Golla en Dario Dumić was het voor rust tot twee keer toe dicht bij een openingstreffer, maar evenzo vaak bleek PEC-goalie Mickey van der Hart, die werd uitgeroepen tot man of the match, een sta-in-de-weg. Na de onderbreking had ook Taiwo Awoniyi, net voor de rust in het veld gekomen voor de geblesseerde Jay-Roy Grot, binnen de minuut twee grote kansen om de score in Nijmeegs voordeel te openen, maar ook hij vond Van der Hart op zijn weg. Aan de andere kant was het niet veel later wel raak voor PEC, dat het duel een kwartier voor tijd via Queensy Menig besliste: 2 - 0.

Door deze nederlaag en winstpartijen van verschillende directe concurrenten kelderde N.E.C. niet alleen twee plekken op de ranglijst, maar zag het bovenal de streep van de degradatiezone dichterbij komen. Bovendien zal het aankomend weekend een pittige opgave worden om daarvan weer wat afstand te nemen, want dan gaat de ploeg van Hyballa dus op bezoek bij landskampioen PSV, dat met name na de winter zijn zaakjes steeds meer op orde heeft.

Of het direct met het opnieuw huren van Marco van Ginkel te maken heeft, zal natuurlijk altijd een vraag zijn, maar feit blijft wel dat de Eindhovense formatie van Philip Cocu na de winterstop met steeds meer vertrouwen en zodoende druk naar voren speelt. Dit valt weer direct te herleiden uit het aantal doelpunten dat de regerend landskampioen tot op heden maakte; voor de winterse onderbreking kwam het in 17 duels slechts 25 keer tot scoren, in de afgelopen 5 in het nieuwe jaar al 15 keer.

De grootste bijdrage daaraan leverde het duel met SC Heerenveen vorige maand. In een zenuwslopend duel met de Friese verrassing van dit seizoen maakte PSV nog voor rust een 0 - 1 achterstand ongedaan, maar in het tweede bedrijf zag het Heerenveen via het tweede en derde doelpunt van Reza Goochanejhad die middag opnieuw de leiding nemen. In de absolute slotfase kwamen de Eindhovenaren echter nog twee keer tot scoren en zegevierde men met 4 - 3. Afgelopen weekend boekten de manschappen van Cocu een betrekkelijk eenvoudige zege op FC Utrecht: 3 - 0.

Er staat N.E.C. dus een pittige klus te wachten, maar wel een die uiteindelijk historisch kan worden. Nooit eerder namelijk namen we in een Eredivisieduel de drie punten mee uit Eindhoven.
N.E.C. strijdend ten onder tegen PSV
Een lastige opgave voor N.E.C. zaterdagavond tegen PSV. De Nijmegenaren verloren de laatste drie duels en dus leek een wedstrijd tegen de regerend landskampioen niet goed uit te komen. Een afstraffing werd het zeker niet. N.E.C. vocht voor elke meter en een stunt hing lange tijd in de lucht. Het was niet voldoende voor een punt. Het team van Peter Hyballa ging met 3-1 kopje onder.

Het begin in het Philips Stadion was rommelig. N.E.C. zette PSV tijdens de eerste minuten van de wedstrijd onder druk en daar had de thuisploeg moeite mee. Het eerste gevaar kwam dan ook van de kant van N.E.C. Ali Messaoud profiteerde bijna van een slechte trap van PSV-doelman Jeroen Zoet, maar het schot van de middenvelder ging over het doel.

Na een onstuimige openingsfase liet N.E.C. de bal aan PSV. Het team van trainer Peter Hyballa speelde zaterdagavond met vijf verdediger en dat was te zien aan het spelbeeld. De ploeg zakte ver terug op eigen helft en loerde op de counter. Hoewel het meeste balbezit gedurende de eerste helft voor PSV was, kreeg de ploeg van Phillip Cocu geen grote kansen. Luuk de Jong kon één keer vrij inschieten, maar hij raakte de bal volledig verkeerd. Toch kreeg PSV niet veel later de ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Janio Bikel liep in de rug van Steven Bergwijn en scheidsrechter Kamphuis floot voor een strafschop. De penalty werd onberispelijk tegen de touwen geschoten door Marco van Ginkel.

Door het doelpunt veranderde het spelbeeld in Eindhoven niet. De thuisploeg maakte het spel en N.E.C. loerde op de counter. Dat leverde na een halfuur spelen zelfs de gelijkmaker op voor de Nijmegenaren. André Fomitschow werd de diepte ingestuurd en met een strakke lage voorzet vond hij Messaoud. De aanvallende middenvelder schoot de bal hard in de bovenhoek achter doelman Jeroen Zoet. In het laatste kwartier van de eerste helft werd PSV nog een keer gevaarlijk. Een vrije trap van Andrés Guardado belandde op het dak van het doel van Delle. De bezoekers hielden de Eindhovenaren knap van het doel af en gaven weinig weg.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders. De verdediging van N.E.C. stond als een huis en PSV speelde de bal oneindig rond. Zonder uitgespeelde kansen te creëren kwam PSV uit het niets op voorsprong. In minuut 57 verschalkte Bart Ramselaar doelman Delle. De linksbuiten van PSV kreeg de bal in de kluts voor zijn voeten kon makkelijk binnenschieten. NEC moest weer in de achtervolging. Het eerste gevaar kwam een paar minuten later al toen Massaoud een vrije trap in de handen van Zoet schoot.

Na een uur spelen werd de Nijmeegse doelpuntenmaker door Hyballa van het veld gehaald. Ferdi Kadioglu moest nu voor de aanvoer richting de spitsen zorgen. In het laatste kwartier toonde N.E.C. meer lef. Dat had wel als risico dat de thuisploeg meer ruimte kreeg om te counteren. De eerste counter werd onschadelijk gemaakt door een attent keepende Delle. De Fransman oogde wel aangeslagen na zijn botsing met Guardado. Gelukkig voor N.E.C. kon de doelman zijn wedstrijd hervatten. Toch was de waarschuwing van PSV geen reden voor N.E.C. om het rustiger aan te doen. De ploeg eiste meer de bal op en zocht naar de gelijkmaker. De grote kansen bleven echter uit tot vijf minuten voor tijd. Dario Dumic kopte knap raak, maar de verdediger stond buitenspel. De Deense mandekker fungeerde de laatste minuten van de wedstrijd als spits.

De druk van N.E.C. nam mede door deze omzetting toe. PSV had het moeilijk en de verdediging kwam verder onder druk te staan. Hyballa probeerde zijn ploeg vanaf de zijkant op te zwepen en dat leek effect te hebben. De echte kans op de gelijkmaker bleef helaas uit. PSV maakte in de slotfase zelfs de 3-1. Luuk de Jong kreeg de bal van Santiago Arias en de spits schoof de bal via de handen van Delle in het doel. Even daarvoor werd een inzet van de aanvaller al van de lijn gehaald. Zo ging N.E.C. strijdend ten onder en zat er gezien het laatste kwartier misschien wel meer in voor de Nijmegenaren.