Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 23 november 2018, 20:00 Mandemakers Stadion
RKC Waalwijk
1 0
N.E.C.
Voorbeschouwing RKC Waalwijk - N.E.C.

We schrijven zondag 29 mei 2003. Rond 16.15 uur wordt in het Mandemakers Stadion in Waalwijk N.E.C.-speler Resit Schuurman door de Congolese spits Zico Tumbo op rechts weggestuurd. Schuurman rukt op, geeft de bal laag voor en de meegelopen Jarda Simr glijdt in de absolute slotfase van eredivisiewedstrijd RKC - N.E.C. de laatstgenoemde club Europa in. In het uitpuilende uitvak breekt een orgastische vreugde uit. Nijmegen huilt van blijdschap en de ploeg van trainer Johan Neeskens schrijft geschiedenis door in de Eredivisie op de vijfde plaats te eindigen, met Europees voetbal als ultieme beloning.

Door Teun van Thiel

Dit voor N.E.C. historische moment heeft van het Waalwijkse Stadion voor de Nijmeegse supportersschare een plek van Lourdes-achtige proporties gemaakt. Laten we vooral hopen dat dit gegeven vanavond ook na meer dan vijftien jaar tijd nog bijzondere krachten losmaakt bij de ploeg van Jack de Gier. Om zicht te houden op de bovenste ploegen in de Keuken Kampioen Divisie is een overwinning namelijk zeer wenselijk voor de Nijmeegse equipe.

Afgelopen zondag werd in een ijskoude Goffert met 1-1 gelijkgespeeld tegen koploper Sparta. Op zich een prima resultaat, maar om weer aan te haken in de strijd om de bovenste plaatsen zijn driepunters keihard nodig. In RKC treft N.E.C. vanavond een tegenstander waartegen - als je puur naar de stand op de ranglijst kijkt - een goed resultaat te boeken zou moeten zijn. De Waalwijkers staan vijftiende, op acht punten afstand van N.E.C. De ploeg van trainer Fred Grim won afgelopen zaterdag wel haar meest recente wedstrijd. Uit bij Helmond Sport  werd het door doelpunten van Darren Maatsen en Ezra Walian 0-2 in Waalwijks voordeel. Bekende naam in de selectie van RKC is die van middenvelder Hans Mulder, die in het seizoen 2013-2014 nog voor N.E.C. uitkwam.

Jack de Gier moet het vanavond in Waalwijk stellen zonder Mart Dijkstra. De middenvelder ontving in de wedstrijd tegen Sparta zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daarom geschorst. Kevin Jansen neemt waarschijnlijk zijn plek in. Op rechts viel afgelopen zondag Guus Joppen uit. Hij heeft nog teveel last van de opgelopen blessure, zijn plek wordt ingenomen door Terry Lartey Sanniez. Onder de lat vinden we waarschijnlijk weer Oliver Zelenika terug. Marco van Duin is weer fit bevonden, maar zal dan genoegen moeten nemen met een plekje op de bank.

96' De wedstrijd is afgelopen
93' Anas Tahiri wordt gewisseld voor Melle Meulensteen
85' Darren Maatsen wordt gewisseld voor Jari Koenraat
82' Gele kaart Darren Maatsen
77' Gele kaart Rens van Eijden
71' Josef Kvida wordt gewisseld voor Brahim Darri
56' Nikki Baggerman wordt gewisseld voor Daan Rienstra
46' Ole Romeny wordt gewisseld voor Anass Achahbar
45' Rust
37' GOAL: Roland Bergkamp maakt de 1-0 (Assist door Paul Quasten)
16' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Ole Romeny

Opstelling RKC Waalwijk

1 Etiënne Vaessen (K)
2 Juriën Gaari
3 Has Mulder
4 Ingo van Weert
5 Paul Quasten
6 Nikki Baggerman '56
7 Darren Maatsen '85
8 Anas Tahiri '93
9 Roland Bergkamp
10 Kevin Vermeulen
11 Emil Hansson

Wisselspelers

16 Jordy Zielschot (K)
12 Melle Meulensteen '93
17 Saïd Bakari
18 Dylan Seys
19 Jari Koenraat '85
20 NIgel Langras
21 Daan Rienstra '56

Opstelling N.E.C.

1 Oliver Zelenika (K)
3 Rens van Eijden
4 Josef Kvida '71
6 Tom Overtoom '16
8 Joey van den Berg
9 Sven Braken
18 Kevin Jansen
21 Leroy Labylle
34 Terry Lartey Sanniez
44 Mathias Bossaerts
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen
5 Robin Buwalda
7 Brahim Darri '71
10 Anass Achahbar '46
17 Ole Romeny '16
20 Paolo Sabak
71 Mike Trésor Ndayishimiye
N.E.C. gaat ook in Waalwijk ten onder: 1-0 

N.E.C. is met zeer flets spel onderuit gegaan in Waalwijk tegen RKC: 1-0. De Nijmegenaren incasseren hiermee de volgende nederlaag in een slechte reeks. RKC nam vanaf het begin het heft in handen en had direct overwicht. Dit uitte zich in enkele kansjes, voordat Roland Bergkamp de blauw-gelen op voorsprong kopte. De tweede helft kreeg N.E.C. het lek niet boven. De formatie uit Nijmegen speelde inspiratieloos en kon op enkele speldenprikjes na de weg naar het doel van RKC niet vinden. Zo verloor de equipe van de Gier wederom een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie.

Door Shane Jebbink

Trainer Jack de Gier koos om Oliver Zelenika te laten staan, nadat de doelverdediger een zekere indruk maakte tegen Sparta. Verder besloot hij wederom te starten met zijn nieuwgevonden variant waar Kvida de linksback positie invult, en Leroy Labylle verder naar voren staat dan gebruikelijk. Kevin Jansen werd ingezet als de vervanger van de geschorste Mart Dijkstra, en Terry Lartey Sanniez startte voor de geblesseerde Guus Joppen.

Overwicht 

Met de aftrap van Tom Overtoom kon de wedstrijd van start gaan. Een corner van RKC leverde het eerste gevaar op. De N.E.C. defensie had moeite om de bal weg te werken, maar slaagde daar uiteindelijk in na wat hachelijke seconden. Na een kwartier ging Tom Overtoom naar de grond en moest hij het veld verlaten met een blessure. Ole Romeny verving de middenvelder snel. Een paar seconden later stond RKC’er Roland Bergkamp ineens voor Oliver Zelenika, maar schoot de spits het leer hoog over. RKC had het overwicht, en creëerde een aantal hachelijke momenten voor de goal van Oliver Zelenika. 

Achterstand 

Het was echter N.E.C. dat de grootste kans tot dan toe kreeg. Een corner van Joey van den Berg werd rakelings naast gekopt door Kevin Jansen. Ook Jonathan Okita deed een duit in het zakje met een afstandsschot, maar Etiënne Vaessen was attent op de poging. Even later was het de thuisploeg die de score opende. Roland Bergkamp was attent op een voorzet van Paul Quasten en kopte de 1-0 binnen. N.E.C. wilde direct iets terugdoen, maar Braken kopte een voorzet van van Eijden ruim voorlangs. De laatste kans voor de rust was voor RKC. Josef Kvida kon net op tijd een open schietkans van Roland Bergkamp voorkomen met goed verdedigen. De ploegen gingen dus rusten bij een 1-0 stand. 

Weinig verbetering 

Ole Romeny bleef in de rust weer achter in de kleedkamer, waar Anass Achahbar zijn plaats op het veld innam. De eerste kans van de tweede helft was voor RKC, toen een voorzet van Darren Maatsen aan iedereen voorbij ging. Even later werd Okita gevonden door Achahbar, maar zijn schot mistte kracht om het Vaessen moeilijk te maken. N.E.C. kon ook in de tweede helft geen vuist maken tegen RKC. De ploeg speelde inspiratieloos in het Mandemakers Stadion. Verder dan wat kleine kansjes kwam de ploeg van Jack de Gier niet. N.E.C. had veel balbezit, maar kon leek daar vrij weinig mee te kunnen doen. Bergkamp kwam even later een teenlengte tekort voor zijn tweede. 

De Gier bracht 20 minuten voor tijd Brahim Darri voor Josef Kvida om aanvallend iets te gaan forceren. De invaller leek echter weinig aan het spel van N.E.C. te kunnen veranderen, wat ronduit matig genoemd mocht worden. Op een schot van Darri na wist N.E.C. niets meer te creëren en ging het onderuit in Waalwijk: 1-0.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 47
2 Almere 47
3 Graafschap 41
4 NAC Breda 37
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 31
9 FC Eindhoven 27
10 Roda JC 26