Eredivisie Zondag 3 april 2022, 16:45 Cambuur Stadion
SC Cambuur
1 2
N.E.C.
Voorbeschouwing SC Cambuur – N.E.C.

Vanmiddag moet N.E.C. het in Leeuwarden opnemen tegen SC Cambuur. De Friezen maken qua sportieve resultaten eenzelfde seizoen door als N.E.C. Beide ploegen promoveerden afgelopen jaar, beide ploegen presteerden met name de eerste seizoenshelft boven verwachting en beide ploegen hebben na de winterstop een stuk meer moeite met het bijeensprokkelen van de punten. Cambuur en N.E.C. wonnen in 2022 allebei pas één competitiewedstrijd.

SC Cambuur staat op het moment op een keurige negende plaats, met 33 punten. N.E.C. heeft één punt minder en staat daarmee een plekje lager op de ranglijst. Het treffen van vanmiddag is daarmee een directe strijd om een plek in het linker rijtje, al zal zowel in Nijmegen als Friesland vooral naar het grotere geheel gekeken worden. Bij Cambuur gebeurt dat sinds afgelopen week onder leiding van interim-trainer Dennis Haar, die de honneurs waarneemt nu trainer Henk de Jong door gezondheidsproblemen langer afwezig zal zijn.

N.E.C. kon zich de afgelopen drie speelronden beklagen over de arbitrage (en de VAR in het bijzonder), maar daar is inmiddels meer dan genoeg over gezegd. De drie wedstrijden leverden uiteindelijk slechts één punt op (0-0 tegen Sparta), maar het voetbal in de verloren wedstrijden tegen AZ en FC Groningen was hoopgevend. SC Cambuur verloor drie keer op rij en met name het 3-0 verlies bij mede-promovendus Go Ahead Eagles kwam twee weken geleden behoorlijk aan bij de Friezen.

N.E.C. en SC Cambuur speelden dit seizoen al twee keer eerder tegen elkaar. In Nijmegen gingen de Friezen er met een 2-3 overwinning vandoor, terwijl in het bekertoernooi  (in Leeuwarden) N.E.C. juist aan het langste eind trok, door doelpunten van Ole Romeny en Dirk Proper (1-2). Van de laatste tien wedstrijden tegen SC Cambuur wist N.E.C. er maar twee te winnen: de genoemde bekerwedstrijd én de thuiswedstrijd in het seizoen 2017-2018 (3-1, twee doelpunten van Mohamed Rayhi en een treffer van Steeven Langil).

Voor een competitie-overwinning in een uitwedstrijd tegen SC Cambuur moeten we een gigantische sprong in de tijd maken. In 1989 (!) won N.E.C. met 0-2, door doelpunten van Evert Radstaat en Edwin de Wijs. In de wetenschap dat het een wedstrijd betrof in de Eerste Divisie, waar op dat moment ook nog ploegen als FC Wageningen, DS’79 en SVV actief waren, kunnen we gerust stellen dat het véél te lang geleden is dat de drie punten uit Leeuwarden werden meegenomen. Laten we hopen dat daar vanmiddag meteen verandering in gebracht gaat worden!

N.E.C. moet dat in ieder geval doen zonder Edgar Barreto, die nog geblesseerd is. Mikkel Duelund keert wel terug in de selectie. Of Bart van Rooij er bij is, is nog de vraag. De rechtsback was ziek. De wedstrijd staat onder leiding van Pol van Boekel en de aftrap is om 16.45 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' De wedstrijd is afgelopen
87' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Ali Akman
87' Calvin Mac-Intosch wordt gewisseld voor Nick Doodeman
87' Erik Schouten wordt gewisseld voor Marco Tol
87' Erik Schouten wordt gewisseld voor Marco Tol
78' GOAL: Javier Vet maakt de 1-2 (Assist door Mikkel Duelund)
69' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
69' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
69' Jamie Jacobs wordt gewisseld voor Michael Breij
69' Patrick Joosten wordt gewisseld voor David Sambissa
63' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
58' Roberts Uldrikis wordt gewisseld voor Milan Smit
57' Gele kaart Jordy Bruijn
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
30' Gele kaart Ilias Bronkhorst
21' Mees Hoedemakers wordt gewisseld voor Jasper ter Heide
12' GOAL: Mitchel Paulissen maakt de 1-1
5' Gele kaart Roberts Uldrikis
3' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling SC Cambuur

12 Pieter Bos (K)
3 Calvin Mac-Intosch '87
4 Erik Schouten '87 '87
5 Doke Schmidt
6 Mees Hoedemakers '21
7 Issa Kallon
8 Jamie Jacobs '69
10 Mitchel Paulissen
11 Patrick Joosten '69
16 Alex Bangura
28 Roberts Uldrikis '58

Wisselspelers

31 Brett Minnema (K)
44 Thijmen Renkel (K)
2 Jasper ter Heide '21
14 Michael Breij '69
15 Marco Tol '87 '87
17 Nick Doodeman '87
18 David Sambissa '69
21 Tamás Kiss
27 Sekou Sylla
33 Jhondly van der Meer
34 Thomas Rier
49 Milan Smit '58

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
2 Ilias Bronkhorst
4 Iván Márquez
5 Rodrigo Guth
6 Jordy Bruijn '63
7 Elayis Tavsan
10 Jonathan Okita '87
11 Magnus Mattsson '69
16 Souffian El Karouani '69
20 Lasse Schöne
26 Cas Odenthal

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
9 Ali Akman '87
12 Wilfried Bony
14 Mikkel Duelund '69
15 Javier Vet '63
24 Calvin Verdonk '69
Gouden wissel Vet kogelt N.E.C. naar zege in Leeuwarden

Zondag om 16.45 uur trapte N.E.C. af in Leeuwarden voor het belangrijke duel met SC Cambuur. De beide ploegen hadden de laatste weken moeite met punten verzamelen en konden een driepunter goed gebruiken in de strijd om de achtste plaats. Een lastig uitduel werd beslist door een geniaal moment van gouden wissel Javier Vet, die met nog een kwartier op de klok de ploeg naar een 1-2 eindstand schoot.

De ploeg van Rogier Meijer kende een droomstart in het Cambuur Stadion. Na goed voorwerk van Ilias Bronkhorst kon Jonathan Okita een afgevallen voorzet zo binnen werken: 0-1. De Nijmegenaren konden echter niet lang genieten van de voorsprong. Na een pass door de verdediging kon de compleet vrijstaande Mitchel Paulissen de bal zo achter doelman Mattijs Branderhorst werken en tekende zo voor de gelijkmaker. De ploeg uit Leeuwarden had hierna het momentum te pakken en kreeg een grote kans via Issa Kallon. De buitenspeler zag echter zijn inzet gekeerd worden door puik keeperswerk van de N.E.C.-goalie. De Friezen bleven het betere van het veldspel houden en kregen ook een tweede grote kans. Na een goede voorzet van Doke Schmidt zag Roberts Uldrikis zijn kopbal voorlangs vliegen.

In een tweede helft die traag startte, kwam het eerste gevaar van de ploeg uit de Keizerstad. Een van richting veranderd schot van Okita stuiterde richting het doel, maar Cambuur-doelman Pieter Bos kon er op het nippertje nog bij. Doordat het spel heen en weer golfde, kregen ook de Friezen kansen. De grootste was voor Milan Smit, die Branderhorst tot een uiterste reflex dwong. Meijer besloot te wisselen en bracht vers bloed binnen de lijnen met Calvin Verdonk en Javier Vet. Laatstgenoemde eiste een hoofdrol op. De middenvelder kreeg op een meter of 25 wat ruimte en twijfelde niet. Met een heerlijke streep wist Vet de linkerbovenhoek te vinden en de Nijmeegse ploeg zo op een 1-2 voorsprong te zetten. De formatie van Rogier Meijer kreeg hierna meer ruimte, omdat Cambuur naar de gelijkmaker op zoek moest. Duelund kreeg nog een mogelijkheid op een uitbreiding van de score, maar wist deze niet af te ronden. SC Cambuur kwam nog met een uiterst slotoffensief, maar dit mocht niet baten. Zo boekte N.E.C. een belangrijke zege in de strijd om de achtste plaats.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36