Eredivisie Vrijdag 4 november 2022, 20:00 Cambuur Stadion
SC Cambuur
0 1
N.E.C.
Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Voor N.E.C. staat vanavond de belangrijke uitwedstrijd tegen SC Cambuur op de rol. Belangrijk, omdat de Friese ploeg door de resultaten van de afgelopen weken een directe concurrent is geworden, die op de ranglijst exact één plaatsje lager staat dan N.E.C. Belangrijk detail daarbij: de Friezen staan onder ‘de streep’, terwijl N.E.C. er juist net boven staat. Beide ploegen zal er dus alles aan gelegen zijn om vanavond in Leeuwarden de drie punten binnen te harken.

Het zal vanavond in ieder geval moeten gebeuren met strijd en passie. De mouwen opstropen en strijden dus en dat is ook precies waar Rogier Meijer de afgelopen week op gehamerd heeft. De trainer wil strijd zien, maar hoefde uiteraard niet aan te geven dat dit een duel is dat gewonnen moet worden om niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Dat weet de ploeg zelf namelijk maar al te goed.

Afgelopen zondag viel er uit bij PSV weinig eer te behalen voor N.E.C., dat uiteindelijk met een 3-0 nederlaag op zak weer naar huis ging. In Eindhoven vormden Oussama Tannane en Elayis Tavsan de voorste linie en speelde N.E.C. met vijf verdedigers. Op het Friese kunstgras zal waarschijnlijk weer worden overgeschakeld op het oude vertrouwde 4-3-3, waarbij - zo is de verwachting - Nany Dimata in de punt van de aanval geposteerd wordt. Hij wordt daarbij ondersteund door Magnus Mattsson en Elayis Tavsan. Oussama Tannane zakt dan een linie en zal dus weer van achter de spitsen opereren. Centraal achterin lijkt de keuze te vallen op het duo Marquez-Sandler, waardoor Calvin Verdonk naar de bank verwezen zou worden.

SC Cambuur wist de afgelopen drie wedstrijden niet te scoren en speelde in totaal al acht wedstrijden waarin de ploeg niet tot scoren kwam. Vorige week werd het 0-1 tegen FC Twente, een week eerder verloren de Friezen met 0-3 van Vitesse en de week daarvoor eindigde het doelpuntloos gelijk tegen Go Ahead Eagles. Gaan we nóg een week verder terug in de tijd, dan komen we echter uit bij een van de grote verrassingen van dit seizoen. Begin oktober verbaasde Cambuur namelijk vriend en vijand door PSV met 3-0 te verslaan.

Het zal vanavond op voorhand al spannend zijn in het Cambuur Stadion. Een rechtstreeks duel om een plek boven of onder de gevreesde streep. Een duel ook tussen twee van de minst scorende ploegen van de Eredivisie, die dus allebei naarstig op zoek zijn naar treffers. Spreken over ‘de dood of de gladiolen’ gaat in dit stadium van de competitie misschien nog wat ver, maar qua beleving zal het die kant op moeten. Samen met een goedgevuld uitvak alles geven, strijden voor rood, zwart en groen en uiteindelijk met drie punten afzakken naar Nijmegen!

De aftrap in Leeuwarden is vanavond om 20.00 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN2 en staat onder leiding van scheidsrechter Jannick van der Laan.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
86' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
79' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
73' Michael Breij wordt gewisseld voor Milan Smit
73' Silvester van der Water wordt gewisseld voor David Sambissa
68' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
68' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
57' Roberts Uldrikis wordt gewisseld voor Tom Boere
57' Daniël van Kaam wordt gewisseld voor Jamie Jacobs
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
44' GOAL: Lasse Schöne maakt de 0-1 (Assist door Magnus Mattsson)
23' Doke Schmidt wordt gewisseld voor Sai van Wermeskerken
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling SC Cambuur

1 João Virginia (K)
4 Leon Bergsma
5 Doke Schmidt '23
6 Mees Hoedemakers
10 Mitchel Paulissen
11 Silvester van der Water '73
14 Michael Breij '73
15 Marco Tol
16 Alex Bangura
21 Daniël van Kaam '57
28 Roberts Uldrikis '57

Wisselspelers

12 Robbin Ruiter (K)
31 Brett Minnema (K)
3 Calvin Mac-Intosch
7 Felix Mambimbi
8 Jamie Jacobs '57
9 Tom Boere '57
18 David Sambissa '73
24 Sai van Wermeskerken '23
27 Sekou Sylla
30 Remco Balk
33 Floris Smand
39 Milan Smit '73

Opstelling N.E.C.

22 Jasper Cillessen (K)
3 Philippe Sandler '79
4 Iván Márquez
11 Magnus Mattsson '86
14 Oussama Tannane
16 Souffian El Karouani
19 Nany Landry Dimata '68
20 Lasse Schöne
21 Ibrahim Cissoko '68
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst
5 Joris Kramer '79
6 Jordy Bruijn '68
7 Elayis Tavsan
8 Andri Baldursson
9 Pedro Marques '68
10 Mikkel Duelund
24 Calvin Verdonk
34 Terry Lartey Sanniez '86
N.E.C. pakt op strijdlust de zege in Leeuwarden

N.E.C. heeft de uitwedstrijd bij SC Cambuur in een overwinning omgezet. Lasse Schöne kogelde vlak voor rust de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen: 0-1. Door de zwaarbevochten driepunter neemt de Nijmeegse formatie voorlopig afstand van de onderste regionen in de Eredivisie.

De laatste uitwedstrijd van 2022 betekende voor Ibrahim Cissoko de kans om zich vanaf de aftrap al te laten zien. De talentvolle vleugelaanvaller uit eigen kweek mocht van trainer Rogier Meijer zijn basisdebuut maken en deed dat als linkerspits. Via die kant werd al na twee minuten het eerste N.E.C.-gevaar gecreëerd. Nany Dimata legde de bal vanaf de penaltystip knap terug en vond Magnus Mattsson, wiens inzet geblokt werd. Even later was het Cissoko zelf die zich goed vrijspeelde. Diens schot werd dan wel simpel gepakt door Cambuur-goalie Joao Virginia, maar de intenties van de gasten uit Nijmegen waren in ieder geval snel duidelijk. Vroeg druk zetten en snel de weg naar voren zoeken waren de belangrijkste ingrediënten van het strijdplan.

Toch liet ook Cambuur zich in het eerste half uur niet onbetuigd. Via de rappe Alex Bangura werd de rechterkant van N.E.C. het leven zo nu en dan zuur gemaakt en spits Roberts Uldrikis, die met zijn twee meter vooral in de lucht voor gevaar zorgde, zocht veelvuldig de confrontatie met Iván Márquez en Philippe Sandler. Eventueel Fries gevaar werd echter altijd in de kiem gesmoord door Jasper Cillessen, die een afstandsschot van Mitchel Paulissen uit de kruising tikte en ook attent was toen er na een slippertje te veel ruimte ontstond voor de aanvallers van Cambuur. Ondertussen bleef N.E.C. wel de meest dreigende ploeg, maar lang leidde dat niet tot resultaat. Lasse Schöne bepaalde vlak voor rust echter anders. De Deen, die zijn vierhonderdste Eredivisieduel speelde, poeierde de bal vanaf twintig meter via de binnenkant van de paal binnen.

Dankzij Schöne gingen de Nijmegenaren met een 0-1 voorsprong rusten en in het tweede bedrijf was het dus zaak om kalm te blijven en de controle over de wedstrijd te houden. Dat lukte heel aardig, want Cambuur kreeg in het eerste kwartier na de pauze niet de gelegenheid om druk uit te oefenen en de mannen van Meijer kregen via een kopbal van Dimata, die maar net naast ging, de eerste grote mogelijkheid. Verder gokte N.E.C. op bevliegingen van spelers als Cissoko, Mattsson en Oussama Tannane en dat drietal was dan ook verantwoordelijk voor een aantal gevaarlijke counters. Tannane dacht na 62 minuten spelen zelfs voor de 0-2 te zorgen, maar zag dat zijn volley richting verre hoek ternauwernood kon worden gekeerd door Virginia.

Twintig minuten voor tijd had N.E.C. de score moeten verdubbelen. Zowel de ingevallen Pedro Marques als Mattsson kregen binnen drie minuten een enorme mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden, maar scoorden niet. De Portugese spits kopte van dichtbij naast, terwijl zijn collega uit Denemarken ongelukkig over de bal heen maaide en zo de hoop voor Cambuur levend hield. Die ploeg dacht al snel van die missers te profiteren via Tom Boere en Silvester van der Water. Ook zij lieten echter dotten van kansen liggen en dus bleef de voorsprong voor de Nijmegenaren, zij het op zeer gelukkige wijze, in stand. Het werd wel steeds zwaarder voor N.E.C. om stand te houden, aangezien de finish in zicht was en Cambuur steeds feller aanzette. De defensie uit de Keizerstad hield echter stand en kon derhalve na het laatste fluitsignaal een zege vieren.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36