Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 28 augustus 2020, 21:00 Cambuur Stadion
SC Cambuur
2 0
N.E.C.
Voorbeschouwing SC Cambuur – N.E.C.

Na een veel te lange periode zonder competitiewedstrijden begint vanavond eindelijk het nieuwe seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. N.E.C. staat op papier meteen een uitdaging van formaat te wachten: een uitwedstrijd tegen SC Cambuur, de ploeg die afgelopen seizoen op een kampioenschap afstevenden, totdat het oprukkende Corona-virus plotseling roet in het eten gooide.

N.E.C. eindigde het abrupt afgebroken seizoen op een achtste plaats. De laatste competitiewedstrijd die N.E.C. speelde was de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht, die door een doelpunt van Ole Romeny in de extra tijd met 2-1 werd gewonnen. In de eerste helft had Zian Flemming al de 1-1 aangetekend na een snelle openingstreffer van de Utrechters. Het basiselftal van vanavond zal er heel anders uitzien dan dat van een halfjaar geleden, toen de inmiddels bij de club vertrokken Zian Flemming, Mart Dijkstra, Jellert van Landschoot, Bas Kuipers en Frank Sturing vanaf het beginsignaal meededen. Ook doelman Matthijs Branderhorst stond toen binnen de lijnen, waar die plek vanavond zal worden ingenomen door Norbert Alblas.

Tegenover al die vertrokken spelers staan uiteraard ook veel nieuwe namen, waarbij de terugkeer van Edgar Barreto natuurlijk het meest besproken is geweest. Daarnaast werden bijvoorbeeld Kevin Bukusu, Rangelo Janga, Mathias de Wolf, Jordy Bruijn en Gabriel Culhaci aan de ploeg van trainer Rogier Meijer toegevoegd. Met die ploeg kende Meijer een voorbereiding met wisselende resultaten, al zeggen die resultaten doorgaans weinig over hoe een seizoen vervolgens gaat verlopen. Tegen de N.E.C.-amateurs werd met 2-2 gelijkgespeeld, VV UNA werd moeizaam met 3-1 verslagen en de 3-0 nederlaag bij het Duitse SV Straelen was een tegenvaller, maar ook niet meer dan dat, aangezien het door vele wisselingen een wedstrijd met twee gezichten was. In de laatste twee oefenwedstrijden speelde N.E.C. in de samenstelling die Rogier Meijer voor ogen heeft. Het leverde goede resultaten op. Zo werd eerst TOP Oss in De Goffert met 4-0 opzijgezet en werd daarna eredivisionist RKC met een 2-1 nederlaag naar huis gestuurd.

Bij SC Cambuur waren de resultaten in de voorbereiding al net zo wisselvallig. De equipe van trainer Henk de Jong won knap van PEC Zwolle (2-0) en Emmen (2-5), maar ging met 4-0 stevig over de knie bij competitiegenoot Volendam. Van FC Dordrecht werd met 4-2 gewonnen. Op personeelsvlak zijn weinige wisselingen te noteren bij de Leeuwarders. Het meest verheugd zullen de Friezen zijn met het feit dat topscorer Robert Mühren ook dit seizoen weer actief is in het geel-blauw. De spits wordt nog een seizoen gehuurd van Zulte-Waregem. Vorig seizoen besliste Mühren in zijn eentje de wedstrijd N.E.C. – SC Cambuur (0-2), toen hij twee keer scoorde. Met name de tweede treffer was er eentje die thuishoort in het lijstje ‘Mooiste doelpunten Keuken Kampioen Divisie 2019-2020’.

Bij N.E.C. kan aanwinst Kevin Bukusu door een lichte blessure in ieder geval nog niet meedoen. Cas Odenthal zal samen met Rens van Eijden het hart van de verdediging vormen, terwijl Bart van Rooy en Souffian El Karouani de backposities bezetten. Op het middenveld gaan Dirk Proper, Jordy Bruijn en Edgar Barreto proberen de strijd in Nijmeegs voordeel te beslechten. Voorin lijkt Rogier Meijer te gaan voor het trio Ole Romeny, Rangelo Jango en Ayman Sellouf. 

Scheidsrechter Rob Dieperink blaast het seizoen 2020 -2021 vanavond om 21.00 uur leven in voor N.E.C. De wedstrijd wordt in zijn geheel uitgezonden op FOX Sports 1 en is via de radio te volgen op RN7.

90' De wedstrijd is afgelopen
88' Jarchinio Antonia wordt gewisseld voor Mitchel Paulissen
84' Jamie Jacobs wordt gewisseld voor Michael Breij
84' Robin Maulun wordt gewisseld voor Ragnar Oratmangoen
77' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Syb van Ottele
76' Issa Kallon wordt gewisseld voor Giovanni Korte
75' GOAL (penalty): Robert Mühren maakt de 2-0
75' PENALTY: Robert Mühren staat achter de bal
70' Gele kaart Édgar Barreto
64' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jonathan Okita
50' GOAL: Sven Nieuwpoort maakt de 1-0
45' Rust
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling SC Cambuur

1 Sonny Stevens (K)
2 Jasper ter Heide
3 Calvin Mac-Intosh
5 Doke Schmidt
6 Mees Hoedemakers
7 Issa Kallon '76
8 Jamie Jacobs '84
19 Sven Nieuwpoort
20 Robin Maulun '84
21 Robert Mühren
27 Jarchinio Antonia '88

Wisselspelers

23 Brett Minnema (K)
9 Maarten Pouwels
10 Mitchel Paulissen '88
11 Giovanni Korte '76
14 Michael Breij '84
15 Kellian van der Kaap
22 Delano Ladan
26 Ragnar Oratmangoen '84
36 Mees Gootjes
44 Jhondly van der Meer

Opstelling N.E.C.

22 Norbert Alblas (K)
3 Rens van Eijden
6 Jordy Bruijn
8 Édgar Barreto '77
11 Ayman Sellouf
16 Souffian El Karouani
17 Ole Romeny
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
32 Rangelo Janga
71 Dirk Proper '64

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
5 Gabriël Çulhaci
7 Elayis Tavsan
10 Jonathan Okita '64
12 Thomas Beekman
19 Etien Velikonja
21 Syb van Ottele '77
23 Anton Fase
34 Terry Lartey Sanniez
N.E.C. verliest seizoensouverture in Leeuwarden 

N.E.C. heeft de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen verloren. In Leeuwarden was Cambuur, dat vorig jaar als eerste eindigde maar niet promoveerde, met 2-0 te sterk. 

Het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen begon meteen enerverend, want na veertig seconden voetbal kwam N.E.C. al goed weg. Een hoekschop van de thuisploeg bleef gevaarlijk hangen en caramboleerde uiteindelijk op de paal, buiten het bereik van Norbert Alblas. De keeper, die de voorkeur kreeg boven Mattijs Branderhorst, zag hoe Cambuur een enthousiast vervolg gaf aan die eerste mogelijkheid en de openingsfase domineerde. Toch was N.E.C. na tien minuten heel dicht bij een doelpunt: een vrije trap van Jordy Bruijn werd door Cambuur-goalie Sonny Stevens via de lat over getikt. 

Dat bleek een spaarzaam N.E.C-momentje te zijn in de eerste helft. De Leeuwarders waren het meest aan de bal, lieten de ploeg van trainer Rogier Meijer niet opbouwen en slaagden erin om de duels op het middenveld allemaal in hun voordeel te beslissen. Het was aan een gebrek aan precisie bij Cambuur te wijten dat de Nijmegenaren het eerste half uur overleefden zonder echt grote kansen weg te geven. Vlak voor rust kwam dat hachelijke moment er alsnog. Alblas verkeek zich op een corner en de bal viel bij de tweede paal voor de voeten van Jarchinio Antonia. Hij hoefde de bal maar in het lege doel te tikken, maar miste. 

Alsnog een domper 
Het was dus aan Cambuur te danken dat N.E.C. met 0-0 de rust haalde en de kans kreeg om het één en ander recht te zetten in de rust. Rogier Meijer toonde zich in de eerste helft duidelijk ontevreden met het spel van zijn ploeg, maar zijn donderpreek in de rust sorteerde geen effect. Sterker nog, N.E.C. kon zich geen slechter begin van de tweede helft wensen. Sven Nieuwpoort knikte van dichtbij raak uit een hoekschop (1-0) en bracht daarmee de langverwachte openingstreffer namens de Leeuwarders op het scorebord. Dat schudde de Nijmegenaren wel wakker. Na die goal voetbalde de formatie van Meijer meer vooruit en dat leverde mogelijkheden op. 

De grootste was voor Rangelo Janga, vlak na de 1-0. Hij kreeg de bal voor zijn voeten toen de Cambuur-goalie al op de grond lag, maar schoot te zacht in en liet daarmee de kans om direct tegen te scoren liggen. Even later dacht N.E.C. recht te hebben op een strafschop toen Jordy Bruijn na een goede actie werd gevloerd. Scheidsrechter Dieperink zag er echter niets in en wuifde het weg. Ook een vloeiende counter, opgezet door de ingevallen Jonathan Okita, strandde toen Ayman Sellouf werd ingehaald door een Friese verdediger. De mannen uit de Keizerstad kwamen maar niet op gelijke hoogte en dat kwam ze duur te staan. 

Het deksel op de neus 
Een kwartier voor tijd ging Issa Kallon naar de grond na een overtreding van Bart van Rooij en ditmaal wees de arbiter wel naar de stip. Robert Mühren wist wel raad met dat klusje: 2-0. Dat was de nekslag voor N.E.C., dat niet meer in staat was om een aansluitingstreffer te forceren en het nog even spannend te maken. Daar waren wel nog mogelijkheden voor, maar Bruijn vond na een fraaie solo in de zestien geen ploeggenoot. Ook schoten van Ole Romeny en Okita vonden in de slotfase het net niet, waardoor er geen verandering meer kwam in de stand. Volgende week vrijdag speelt N.E.C. weer, maar dan in vriendschappelijk verband. FC Groningen is dan de tegenstander.

Eredivisie Zondag 8 januari 2023 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Ajax

Stand Eredivisie