Eredivisie Zondag 13 februari 2022, 14:30 Abe Lenstra Stadion
SC Heerenveen
0 1
Voorbeschouwing SC Heerenveen - N.E.C.

Nog maar drie dagen geleden beleefde N.E.C. een teleurstellende avond, toen in het toernooi om de KNVB-beker in eigen huis verloren werd van Go Ahead Eagles. Tot overmaat van ramp viel ook de ingevallen Wilfried Bony na twintig minuten alweer uit, toen hij last kreeg van zijn hamstring. Toch zal vandaag de knop alweer omgezet moeten zijn, aangezien de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen op het programma staat.

In SC Heerenveen treft N.E.C. een tegenstander die net als de Nijmegenaren stroef aan de tweede seizoenshelft is begonnen. De Friezen speelden na de winterstop vier wedstrijden (1 x beker, 3 x competitie) en verloren vier keer. Nog opvallender is misschien wel dat de ploeg van trainer Ole Tobiasen niet alleen nog wacht op de eerste punten van 2022, maar zelfs het eerste gemaakte doelpunt nog niet heeft mogen noteren. Vanavond mogen de nieuw aangetrokken spitsen Sydney van Hooijdonk en Amin Sarr vanaf de aftrap proberen daar verandering in te brengen.

Met het vertrek van trainer Johnny Jansen en bekende spelers als Henk en Joey Veerman is er deze winter nogal wat veranderd bij SC Heerenveen. In Friesland wordt al gesproken over SC Heerenveen 2.0 en het is aan nieuwe trainer Ole Tobiasen om deze vernieuwde ploeg aan het voetballen te krijgen. Hij zal dat tegen N.E.C. in ieder geval moeten doen zonder Rami Kaib, die aan de linkerkant vervangen zal worden door voormalig N.E.C-speler Lucas Woudenberg. Hij is overigens niet de enige oude bekende in de Friese basis. Ook Anthony Musaba zal namelijk vanaf de aftrap binnen de lijnen staan. Achter de naam van Tibor Halilovic staat nog een vraagteken. Syb van Ottele ontbreekt sowieso.

Bij N.E.C. moet trainer Rogier Meijer het in ieder geval stellen zonder de eerder genoemde Wilfried Bony. Ook voor Jordy Bruijn komt het treffen met zijn vorige werkgever nog te vroeg. Daartegenover staat de terugkeer van Jonathan Okita in de basis.

Beide ploegen zullen de wedstrijd van vanmiddag willen aangrijpen om een kentering te realiseren. SC Heerenveen zal er alles aan doen om geen vijfde verliespartij op rij te noteren, terwijl N.E.C. nu toch eindelijk de eerste overwinning van 2022 wil gaan boeken. Er werd dit kalenderjaar weliswaar pas één keer verloren in de competitie, maar omdat in de overige twee wedstrijden werd gelijkgespeeld moeten we voor de smaak van een competitie-overwinning terug naar 22 december, toen bij Willem II met 0-1 werd gewonnen.

Als de voortekenen niet bedriegen gaat Rogier Meijer het in Heerenveen proberen met Jonathan Okita en Elayis Tavsan in de aanval, die daarbij ondersteund worden door Magnus Mattsson. Zijn landgenoten Mikkel Duelund en Lasse Schöne completeren het trio Denen in de basiself. Achterin wordt gekozen voor een viermans verdediging, waardoor Rodrigo Guth (net als afgelopen donderdag) weer genoegen zal moeten nemen met een plekje op de bank.

De aftrap in het Abe Lenstra Stadion is vanmiddag om 14.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Richard Martens en is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' Gele kaart Lasse Schöne
88' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
82' Gele kaart Ibrahim Dresevic
77' Gele kaart Sydney van Hooijdonk
74' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
73' Gele kaart Bart van Rooij
67' Nicolas Madsen wordt gewisseld voor Filip Stevanovic
67' Rami Al Hajj wordt gewisseld voor Anthony Musaba
60' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Dirk Proper
60' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Javier Vet
53' Gele kaart Thom Haye
41' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 0-1 (Assist door Jonathan Okita)
36' Siem de Jong wordt gewisseld voor Anas Tahiri
8' Gele kaart Édgar Barreto

N.E.C. neemt drie punten mee uit Friesland

N.E.C. heeft de lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen uitstekend doorstaan. De ploeg van trainer Rogier Meijer speelde geen sprankelend voetbal, maar stond na ruim negentig minuten wel met een 0-1 overwinning.

Voor sc Heerenveen betekende de thuiswedstrijd tegen N.E.C. de duizendste in haar Eredivisie-geschiedenis. De Nijmegenaren waren echter niet naar Friesland afgereisd om mee te werken aan het feestje, aangezien er op de stand uitstekende zaken gedaan konden worden. Als nummer negen wilde N.E.C. de tegenstander, die tiende staat, graag op afstand houden en dus werd er in de openingsfase van de wedstrijd vooral gespeeld om geen goal tegen te krijgen. Dat lukte ook, zij het met kunst en vliegwerk en een aantal prima reddingen van Mattijs Branderhorst. Hij weerhield onder meer Rami Al Hajj en Sydney van Hooijdonk van scoren.

Net op het moment dat het Abe Lenstra Stadion zich begon te roeren en aan een openingstreffer dacht, sloegen de Nijmegenaren toe. Elayis Tavsan brak uit, stak de hele helft van Heerenveen over en prikte via de binnenkant van de paal binnen, waardoor N.E.C. tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Die goal in minuut 41 sterkte de ploeg uit de Keizerstad zichtbaar. Voor rust had er zomaar nog een keer gescoord kunnen worden door de mannen van Meijer, maar de thuisploeg en doelman Xavier Mous hielden de rijen in het restant van de eerste helft alsnog gesloten. 0-1 bleef derhalve als ruststand op het scorebord staan.

Trainer Ole Tobiasen hield waarschijnlijk een stevige toespraak in de rust, want zijn ploeg kwam getergd uit de kleedkamer en zette N.E.C. meteen vast op eigen helft. Toch weigerde de defensie van de Nijmegenaren om daarvan onder de indruk te raken. Iván Márquez, Rodrigo Guth en Cas Odenthal verdedigden sober en wisten dat ze in geval van nood altijd konden rekenen op Branderhorst, die ook na rust weer een aantal belangrijke ballen pakte. Zo had hij een passend antwoord op kopballen van dichtbij van de ingevallen Filip Stevanovic en van Amin Sarr, die sowieso erg bedrijvig was. Het leek niet meer spannend te worden, maar toen bemoeide arbiter Richard Martens zich ermee.

Na een VAR-onderbreking van zeker vijf minuten werd een goal van Lasse Schöne, die een vrije trap in de verre hoek neer deed ploffen, afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel. Daar moest de leidsman zelf naar gaan kijken en dat deed hij een paar minuten later ook toen N.E.C. een penalty dacht te krijgen wegens hands, maar daar ging Martens dan weer niet in mee. Die arbitrale beslissingen gaven de Friezen nog hoop op een resultaat en de bal werd er een paar keer ingepompt, maar onze jongens bogen niet en trokken uiteindelijk de overwinning over de streep. Daarmee stijgt N.E.C. naar de achtste plaats op de ranglijst en worden de ploegen op plek tien tot en met dertien op afstand gezet.