Keuken Kampioen Divisie Zondag 3 januari 2021, 16:45 Rabobank IJmond Stadion
SC Telstar
5 2
Voorbeschouwing SC Telstar - N.E.C.

Na een mini-break met Kerst en de jaarwisseling, treedt N.E.C. vanmiddag alweer aan voor de eerste wedstrijd van het jaar 2021. De uitwedstrijd tegen Telstar moet worden aangegrepen om de zeer teleurstellende slotwedstrijd van 2020 (na elf wedstrijden zonder nederlaag werd in eigen huis met 0-1 verloren van TOP Oss) naar de vergetelheid te spelen. Die wedstrijd zorgde namelijk voor een klein katertje aan het eind van het jaar dat over de hele wereld al voor zoveel katers gezorgd heeft.

N.E.C. begint het nieuwe jaar op de vijfde plek op de ranglijst. Telstar vinden we vier plaatsen lager terug, met zes punten minder dan N.E.C. De Velsenaren staan onder leiding van trainer Andries Jonker en wonnen hun laatste wedstrijd voor de break in Amsterdam met 1-2 van Jong Ajax. De twee wedstrijden daarvoor (thuis tegen SC Cambuur en Almere City) gingen allebei verloren.

Voor de doelpunten kijken ze bij Telstar dit seizoen logischerwijs naar spitsen Sebastian Soto (zes treffers) en Glynor Plet (zeven stuks), maar de opvallendste naam op de topscorerslijst is toch wel die van Ilias Bronkhorst. De rechtsback wist dit seizoen in vijftien wedstrijden al zeven keer te scoren en leverde bovendien ook nog eens drie assists af. Met recht een speler om in de gaten te houden dus. Een andere opvallende naam is die van middenvelder Tom Overtoom, die vorig seizoen nog de kleuren van ons eigen N.E.C. verdedigde.

N.E.C-aanvaller Elayis Tavsan zal weinig goede herinneringen hebben overgehouden aan de laatste editie van de wedstrijd SC Telstar - N.E.C. Bijna een jaar geleden speelde Tavsan namelijk nog voor de Velsenaren, waarmee hij die avond een flink pak op de broek kreeg van zijn huidige club. Tavsan wist nog wel de 1-1 aan te tekenen, maar moest daarna met lede ogen aanzien dat N.E.C. nog zes keer wist te scoren en dus met een 1-7 overwinning op zak weer de spelersbus opzocht. Het zou mooi zijn als in het verleden behaalde resultaten nu toch één keer een garantie boden voor de toekomst.

N.E.C. moet het in Velsen doen zonder middenvelder Joep van der Sluijs, die nog altijd geblesseerd is. Verder heeft trainer Rogier Meijer keuzes te over. Afgaande op de laatste training zal tegen Telstar weer worden aangetreden in een 4-4-2 formatie. Dat zou betekenen dat Rangelo Janga en Jonathan Okita de aanvallende linie vormen. Op het middenveld wordt dan plaats ingeruimd voor het kwartet Tavsan-Bruijn-Vet-Sellouf.

Laten we hopen dat Rogier Meijer en zijn team bovenaan hun lijstje met goede voornemens ‘Een overwinning boeken op SC Telstar’ hebben genoteerd. Een driepunter zou zorgen voor een heerlijke start van het sportjaar 2021 en zou er bovendien voor zorgen dat de ploeg zich vaster nestelt in de subtop van de Keuken Kampioen Divisie en de ploegen onder zich van zich af weet te houden.

De aftrap is vanmiddag om 16.45 uur, als scheidsrechter Clay Ruperti voor het eerst op zijn fluit blaast. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen op ESPN, zoals Fox Sports tegenwoordig heet.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
89' Anass Najah wordt gewisseld voor Redouan Taha
82' Yael Liesdek wordt gewisseld voor Anthony Berenstein
82' Redouan El Yaakoubi wordt gewisseld voor Roscello Vlijter
81' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 5-2 (Assist door Terell Ondaan)
77' GOAL: Glynor Plet maakt de 5-1
76' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Gabriël Çulhaci
75' GOAL: Welat Cagro maakt de 4-1
73' Gele kaart Welat Cagro
65' Daniel Adshead wordt gewisseld voor Cas Dijkstra
65' Gyliano van Velzen wordt gewisseld voor Sebastiaan Soto
60' GOAL: Terell Ondaan maakt de 3-1 (Assist door Elayis Tavsan)
46' Kevin Bukusu wordt gewisseld voor Terell Ondaan
46' Ayman Sellouf wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
46' Javier Vet wordt gewisseld voor Dirk Proper
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
43' GOAL: Glynor Plet maakt de 3-0
40' GOAL: Gyliano van Velzen maakt de 2-0
21' Gele kaart Anass Najah
11' GOAL: Gyliano van Velzen maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Effectief Telstar legt N.E.C. op de pijnbank

N.E.C. is niet goed uit de winterstop gekomen. De Nijmegenaren kregen met 5-2 op de broek van Telstar, dat iedere kans die het kreeg benutte en daardoor een maatje te groot was.

Al op de derde dag van het nieuwe jaar zat de winterstop er voor N.E.C. op. In een uitwedstrijd bij Telstar moest de goede vorm van voor de korte break een vervolg krijgen en de start van de Nijmegenaren was bemoedigend te noemen. In de eerste vijf minuten werden al een paar schoten op het Velsense doel gelost, maar het lukte niet om een vroege voorsprong op het bord te krijgen. Aan de andere kant viel het doelpunt wel en dat gebeurde op heel ongelukkige wijze. Norbert Alblas raakte de bal verkeerd toen hij uit wilde trappen en daar profiteerde Gyliano van Velzen optimaal van. De aanvaller van Telstar krulde de bal in de openliggende verre hoek: 1-0.

Dat was duidelijk een tik voor de formatie van trainer Rogier Meijer. Na de onverwachtse tegengoal konden de Nijmegenaren het even niet opbrengen om Telstar onder druk te zetten en de Witte Leeuwen zelf leunden achterover om de grip op de wedstrijd te behouden. Daardoor zakte de amusementswaarde zienderogen en leek het erop dat de mannen uit de Keizerstad met een minieme achterstand aan de thee zouden gaan. Niets was minder waar. Van Velzen was er in minuut 41 als de kippen bij om van dichtbij een rebound te benutten (2-0) en tot overmaat van ramp maakte Glynor Plet er vlak voor rust ook nog 3-0 van.

Ook de tweede helft begon hoopvol voor de ploeg uit Nijmegen. Met een aantal aanvallende wissels probeerde Meijer wat meer aanvallende impulsen in zijn elftal te krijgen en daardoor vond het spel wat meer op de Telstar-helft plaats. Terell Ondaan, één van de spelers die van de bank af waren gekomen, stichtte in die fase meteen gevaar en schoot na een sterke actie voorlangs. Na een uur voetballen zorgde hij er ook voor dat er nog meer hoop in de N.E.C.-harten kwam. De aanvaller kreeg de bal meegegeven van Tavsan en vond de verre hoek (3-1), waardoor Telstar een beetje in paniek raakte en N.E.C. rook dat er misschien nog wel wat te halen viel.

Het doek viel een kwartier voor tijd alsnog. Telstar gaf de bal niet terug na een blessurebehandeling voor Souffian El Karouani en scoorde uit die situatie via Welat Cagro, die daarmee de 4-1 op zijn naam kreeg. Plet maakte er twee minuten later ook nog 5-1 van en in het laatste kwartier van de wedstrijd was het zaak om de schade dan in ieder geval maar beperkt te houden. Dat lukte nog wel: Tavsan schoot op knappe wijze de 5-2 tegen de touwen en diep in blessuretijd had Jonathan Okita de uitslag nog net iets draaglijker kunnen maken, maar hij kopte naast. N.E.C. krijgt vrijdag 8 januari aanstaande al de kans om de rug te rechten. Dan komt Excelsior op bezoek in het Goffertstadion.