Jupiler League Maandag 27 november 2017, 20:00 Rabobank IJmond Stadion
SC Telstar
3 2
Voorbeschouwing SC Telstar - N.E.C.
De N.E.C.-trein dendert al weken voort in de Jupiler League. Zonder groots te spelen worden de overwinningen aaneen geregen en de volgende tegenstander die hopelijk aan het rijtje toegevoegd gaat worden, staat morgenavond alweer te wachten. Drie dagen na de 2-1 overwinning op Jong Ajax staat de uitwedstrijd tegen Telstar namelijk alweer op het programma.

Telstar had tot enkele weken geleden een sterke fase en bivakkeerde toen op de vierde plaats op de ranglijst, maar de laatste twee speelronden kwam de klad erin bij de Velsenaren. Eerst werd in Waalwijk met 4-1 verloren van RKC en afgelopen vrijdag was Jong PSV in Eindhoven zelfs met 6-0 te sterk voor de ploeg van trainer Mike Snoei. Door die nederlagen zakte Telstar naar de zesde plaats, op tien punten afstand van N.E.C. De enige overige nederlaag die Telstar deze competitie leed was overigens ook een fikse: in het eigen Rabobank IJmond Stadion werd eind september namelijk met 6-0 verloren van Fortuna Sittard.

Opvallende namen in de selectie van Telstar zijn voormalig N.E.C-er Melvin Platje en Luxemburgs international Gerson Rodrigues. Topscorer bij de Velsenaren is Andrija Novakovich, een Servische Amerikaan die wordt gehuurd van het Engelse Reading. De spits scoorde tot dusverre 7 keer in 13 wedstrijden.

Aan het N.E.C-front staan de gezichten al wekenlang op ‘standje vrolijk’. De overwinningen volgen elkaar op, maar vervelen doet het allerminst. De voorsprong op Fortuna Sittard (de Limburgers passeerden op de ranglijst Jong Ajax na hun verliespartij in Nijmegen) bedraagt inmiddels zeven punten en de resultaten zijn met negen overwinningen op rij ronduit uitstekend te noemen. Voor trainer Adrie Bogers zal er dan ook weinig reden zijn om te gaan schuiven in zijn basisopstelling. Naar verwachting zullen dan ook weer dezelfde elf namen op jacht gaan naar een driepunter in Velsen Zuid. Vrijdag staat dan vervolgens alweer de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht op het programma.
90' De wedstrijd is afgelopen
88' Jasper van Heertum wordt gewisseld voor Mohamed Hamdaoui
83' GOAL: Melvin Platje maakt de 3-2
81' Frank Korpershoek wordt gewisseld voor Anass Najah
79' GOAL: Sven Braken maakt de 2-2 (Assist door Anass Achahbar)
72' GOAL: Anass Achahbar maakt de 2-1
69' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Steeven Langil
68' GOAL: Mohammed Osman maakt de 2-0
63' Mohamed Rayhi wordt gewisseld voor Segun Owobowale
61' Gele kaart Mohamed Hamdaoui
59' GOAL: Toine van Huizen maakt de 1-0
57' Gele kaart Andreija Novakovich
51' Guus Joppen wordt gewisseld voor Michael Heinloth
50' Gele kaart Mart Dijkstra
45' Rust
37' Gele kaart Wojciech Golla

N.E.C. onderuit tegen Telstar: 3-2
N.E.C. leed vanavond de tweede nederlaag van het seizoen. Na een 0-0 stand bij rust stond er na negentig minuten 3-2 op het scorebord in Velsen Zuid.

Bij N.E.C. ontbrak Arnaut Groeneveld met een rugblessure. Steeven Langil was voorin zijn vervanger. Voor de rest hield Adrie Bogers vast aan zijn winnende formatie, die vrijdag tegen Jong Ajax nog de achtste competitiezege op rij boekte. Telstar trad aan met onder andere Melvin Platje, die in het verleden nog twee seizoenen uitkwam voor N.E.C.

N.E.C. kende een prima start van de wedstrijd. Met veel vertrouwen begon de ploeg overtuigend en noteerde het na een paar minuten via Mohamed Rayhi al een eerste schotpoging. Niet veel later zag Ferdi Kadioglu een steekbal op Sven Braken net onderschept worden, vond Kadioglu in de scheidsrechter geen medestander voor zijn penaltyclaim nadat hij in de rug werd gelopen en schoot diezelfde Kadioglu vervolgens ook nog net naast. Aan dat overwicht kwam na een kwartier spelen abrupt een einde, doordat Joris Delle een terugspeelbal zo slecht verwerkte dat hij vol tegen Platje aanschoot, waarna de bal via de paal de doelmond uit caramboleerde. Er brak daarna een fase aan waarin N.E.C. vooral verdedigend af en toe slordig was, waardoor Telstar een aantal keren gevaarlijk kon worden. Zo kon Novakovich in vrije positie niet afdrukken en werd een goal van Telstar uit een vrije trap afgekeurd vanwege buitenspel.

In het vervolg van de eerste helft golfde het spel met vlagen op en neer en kon geen van beide ploegen nog controle vinden, omdat er vaak te slordig werd gespeeld. Het leidde aan beide kanten dan ook tot mogelijkheden. Een voorzet van Rayhi werd naast gekopt door Rayhi, terwijl Guus Joppen maar net een op tijd een diepe bal kon onderscheppen en daarmee een één-op-één situatie vermeed. De beste mogelijkheid kwam uiteindelijk nog voor Rayhi, die na een mooie combinatie met Kadioglu vrij de zestien in kon, maar de buitenspeler stifte de bal op de buitenkant van de kruising.

Ook na rust was de beste kans al snel voor N.E.C. en niet geheel verrassend was het wederom de uitblinkende Rayhi die in scoringspositie kwam, maar hij schoot op aangeven van Braken via een Telstar-been net naast. Het was ook gelijk het laatste wapenfeit voor N.E.C. in een vervelende twintig minuten die volgde. Dat begon met de spierblessure van Guus Joppen, die zich na een sprint moest laten vervangen door Michael Heinloth. En na een klein uur spelen was er ook nog eens de openingstreffer voor Telstar. Verdediger Van Huizen bevond zich na een corner nog in het strafschopgebied, kreeg de bal toegespeeld, bedacht zich geen moment en schoot uit de draai fraai via de onderkant van de lat binnen.

Daarmee was het leed nog niet geschied voor N.E.C. Nadat eerder Joppen zich al moest laten vervangen met op het oog een hamstringblessure, ging Rayhi er zo mogelijk nog zwaarder geblesseerd vanaf. De aanvaller moest in volle sprint plots inhouden en ging kermend van de pijn naar de grond. Hij moest uiteraard gewisseld worden, Segun Owobowale was zijn vervanger. Alsof dat nog niet genoeg was maakte Osman vijf minuten later met een wereldtreffer de 0-2. De middenvelder van Telstar kreeg veel ruimte en schoot van ruim dertig meter strak in de kruising

Ondanks alle tegenslagen leek N.E.C. de wedstrijd toch nog volledig om te kunnen draaien. Vlak na de 2-0 was Annas Achahbar in het veld gekomen voor Langil en na twee minuten verdiende de invaller al een strafschop toen hij onderuit werd gelopen. Achahbar ging zelf achter de bal staan en schoot feilloos de 2-1 binnen. Een kwartiertje voor tijd liet Braken zelfs de 2-2 aantekenen. Nadat een overtreding van hem op Sno niet werd bestraft, kon N.E.C. verder in een veelbelovende aanval waarin de centrumspits zelf uiteindelijk het eindpunt was op aangeven van Achahbar. Het laatste woord was echter aan Telstar, dat vijf minuten voor tijd opnieuw op voorsprong kwam. Ted van der Pavert kon Novakovich nog wel van scoren afhouden, maar de verdediger bleef daarbij geblesseerd achter en hief zo onbedoeld het buitenspel op van Melvin Platje in de volgende aanval, die na een scrimmage de bal voor z’n voeten vond en uit de draai Delle passeerde. Van der Pavert moest uiteindelijk met een brancard van het veld, maar omdat Bogers al drie maal had gewisseld, maakte N.E.C. de wedstrijd met tien man af. Met een man minder kon N.E.C. in de blessuretijd niets meer forceren en moest het uiteindelijk een nederlaag slikken.

Omdat Jong Ajax en Fortuna Sittard wel de winst pakten op maandagavond, is de voorsprong van N.E.C. geslonken tot vier punten, maar nog altijd ruim voldoende dus voor de koppositie in de Jupiler League. Lang de tijd om te herstellen van het duel in Velsen is er niet, want vrijdag komt FC Dordrecht al op bezoek in Nijmegen. Aftrap van dat duel is zoals altijd om 20.00 uur.