Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing Fortuna Sittard – N.E.C.
Na de fraaie 4 - 1 overwinning tegen MVV Maastricht staat een week later alweer een andere Limburgse opponent te wachten. Het tot dusverre uitstekend presterende Fortuna Sittard is vrijdag namelijk de tegenstander in het Fortuna Sittard Stadion. De wedstrijd tussen de nummer 2 en 3 van de Jupiler League begint om 20.00 uur.

In Limburg heeft trainer Sunday Oliseh de boel prima op de rit en met aantrekkelijk voetbal heeft hij zijn ploeg tot dusverre naar de tweede plaats op de ranglijst gedirigeerd. Alleen Jong Ajax heeft één puntje meer vergaard in de eerste zeven speelronden van de Jupiler League.

N.E.C. staat op het moment derde met twaalf punten, vier punten minder dan Fortuna. De belangen zijn derhalve groot: bij winst kan de ploeg van trainer Adrie Boogers het gat verkleinen tot één punt, bij verlies is het verschil opeens zeven punten.

Beide ploegen hebben een uitstekend weekend achter de rug. N.E.C. rekende thuis overtuigend af met MVV Maastricht, een ploeg die tot dan toe nog geen wedstrijd verloren had. De Nijmegenaren regen met name in de eerste helft de kansen aaneen, maar leken nog even in de problemen te komen toen MVV Maastricht na rust plotseling toch 1 - 1 wist te maken. Via doelpunten van Mohamed Rayhi, Arnaut Groeneveld en Ferdi Kadioglu stond uiteindelijk toch een afgetekende 4 - 1 eindstand op het scorebord.

Fortuna Sittard haalde in Velsen nog net wat harder uit tegen Telstar. Ook Telstar had nog geen wedstrijd verloren, maar de Limburgers brachten daar vorig weekend hardhandig verandering in. Bij rust was de stand in het IJmond Stadion nog altijd 0 - 0, maar wie in de tweede helft even niet oplette, móet haast wel een doelpunt gemist hebben. In 45 minuten tijd wist Fortuna Sittard namelijk zes keer te scoren en toen de rook was opgetrokken ging dan ook een 0 - 6 eindstand de boeken in.

Aangezien komend weekend een interlandweekend is, mist N.E.C. tegen Fortuna Sittard Ferdi Kadioglu, Maarten Paes en Jordan Larsson. Paes is geselecteerd voor Oranje onder 20, Kadioglu voor Oranje onder 19 en Jordan Larsson mocht zich melden bij de selectie van Jong Zweden. Ferdi Kadioglu komt in de selectie van bondscoach Maarten Stekelenburg overigens ook Fortuna Sittard-speler Perr Schuurs tegen. De verdediger is met zijn 17 jaar een toptalent en is naast sterkhouder normaal gesproken zelfs aanvoerder bij de Limburgers.

Trainer Adrie Boogers heeft weer keus genoeg voor zijn basisopstelling, maar de voornaamste vraag is toch wie de plek van Ferdi Kadioglu zal gaan innemen, al helemaal nu optionele vervanger Jari Schuurman door een spierblessure aan zijn bovenbeen is uitgeschakeld. Wie er ook komt te staan, het doel zal duidelijk zijn: gesteund door een goed gevuld uitvak Fortuna Sittard de tweede nederlaag van het seizoen bezorgen en het gat met de Limburgers verkleinen tot één punt.
83' Mickael Malsa wordt gewisseld voor Kai Heerings
82' Gele kaart Joris Delle (K)
74' Sven Braken wordt gewisseld voor Steeven Langil
70' Arnaut Groeneveld wordt gewisseld voor Michael Heinloth
68' Tweede gele kaart Guus Joppen
60' Gele kaart Mohamed Rayhi
56' Gele kaart Wessel Dammers
51' GOAL: Guus Joppen maakt de 1-2
40' Gele kaart Guus Joppen
16' GOAL: Mohamed Rayhi maakt de 1-1 (Assist door Arnaut Groeneveld)
6' GOAL: Finn Stokkers maakt de 1-0 (Assist door Djibril Dianessy)

Strijdlustig N.E.C. vecht zich naar knappe driepunter in Sittard
N.E.C. heeft in Sittard een even knappe als belangrijke uitzege geboekt. De Nijmegenaren speelden door een rode kaart voor Guus Joppen de laatste twintig minuten met een man minder, maar sleepten alsnog een zwaarbevochten zege voor de poorten van de hel weg: 1-2.

De in vorm verkerende thuisploeg probeerde N.E.C. na de aftrap direct onder druk te zetten. Dit leverde al na vijf minuten de 1-0 voor Fortuna Sittard op. Nadat Joey Sleegers op het middenveld een duel verloor, werd Fortuna-spits Stokkers alleen voor Delle gezet. De aanvaller faalde niet en schoof de bal in de verre hoek, waardoor N.E.C. al vroeg tegen een achterstand aankeek. Vijf minuten later leek hetzelfde scenario zich te voltrekken, toen ditmaal Semedo voor de N.E.C.-goalie opdook. De Franse keeper wist deze poging te pareren, zodat de schade voor de Nijmegenaren beperkt bleef.

De Nijmeegse gelijkmaker na een kwartier voetballen viel eigenlijk uit het niets. Voor het eerst wist Arnaut Groeneveld over links door te stoten en een piekfijne voorzet af te leveren, die door Mohamed Rayhi op schitterende wijze in de kruising werd gevolleerd: 1-1. Dit moment had N.E.C. echt even nodig, want na de gelijkmaker kwam de ploeg van Adrie Bogers veel beter in de wedstrijd. Het spel verplaatste zich wat meer naar de helft van Fortuna en de thuisploeg werd gedwongen om op de counter te spelen. Daar hadden de Limburgers nog bijna succes mee, want voor de derde keer in de wedstrijd kwam een Fortunees oog in oog met Joris Delle te staan. Gelukkig voor N.E.C. wist de keeper wederom een tweede Limburgse goal te voorkomen.

Met de rust in zicht zorgden een aantal spelhervattingen van Fortuna voor enig gevaar in de Nijmeegse gelederen. Twee corners werden ternauwernood verwerkt en een indraaiende vrije trap van Smeets werd nota bene door een Fortuna-speler van de N.E.C.-lijn gehaald. Aan de andere kant viel de bal steeds net niet goed voor Sven Braken en Mohamed Rayhi, die daardoor het doel niet of niet hard genoeg onder vuur konden nemen. Vlak voor rust kreeg Rayhi dan toch de uitgelezen mogelijkheid om N.E.C. op 1-2 te zetten, toen hij een breedtebal onderschepte en vrije doortocht had naar het Fortuna-doel. De rechtsbuiten vond echter Santos, de keeper van de gastheren, op zijn weg, waardoor de beide ploegen met een 1-1 tussenstand gingen rusten.

In de tweede helft was het N.E.C. dat als eerste op zoek ging naar de voorsprong. Een hard afstandsschot van Groeneveld vloog maar net naast, maar Guus Joppen liet daarna zien dat ook hij een hard schot in de benen heeft. De rechtsback werd aan de rand van het strafschopgebied aangespeeld en knalde het leer onhoudbaar in de korte hoek: 1-2. Fortuna probeerde daarna middels lange ballen een goal te forceren, maar kansen leverde het niet op. N.E.C. kreeg na een uur spelen wel de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar Sven Braken maaide in kansrijke positie over de bal.

Met nog twintig minuten op de klok werd de Nijmeegse missie een stuk moeilijker. Doelpuntenmaker Joppen kreeg zijn tweede gele kaart en moest dus van het veld, waardoor N.E.C. de slotfase van de wedstrijd met tien man moest zien te doorstaan. De daaropvolgende Sittardse vrije trap werd van de lijn gehaald, maar de overtuiging dat een resultaat mogelijk was vervulde de Limburgse harten weer met hoop. De Nijmegenaren werden teruggedrongen en moesten hopen op een bevlieging van de ingevallen Steeven Langil, die met zijn snelheid voor gevaar zou kunnen zorgen. Het gevaar kwam echter van Fortuna, dat corner na corner te nemen kreeg en af en toe voor spannende momenten in het Nijmeegse strafschopgebied zorgde.

N.E.C. beperkte zich in de slotfase alleen nog maar tot tegenhouden, maar dat ging de ploeg goed af. Ted van de Pavert en Wojciech Golla hadden overal wel een hoofd of been tussen zitten, waardoor de bal niet goed viel voor de Sittardenaren. Ook een ouderwetse scrimmage eindigde in de vaste handen van Delle, die N.E.C. al de hele wedstrijd lang op de been hield en ook in de slotfase uitblonk in het doel. Het was de keeper die ervoor zorgde dat de punten mee naar Nijmegen gingen, want ook in blessuretijd was hij onpasseerbaar. Daardoor boekt N.E.C. een hele belangrijke overwinning, staat het nu vast op de derde plaats in de Jupiler League en nadert het nummer twee Fortuna Sittard tot op één punt.