Keuken Kampioen Divisie Maandag 9 maart 2020, 20:00 Trainingscomplex Zoudenbalch
Jong FC Utrecht
1 2
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Eindhoven – N.E.C.
Voor N.E.C. breken belangrijke tijden aan. De slotfase van de Jupiler League is in aantocht en aan het eind van de rit zal de balans worden opgemaakt. Wie is kampioen? Wie promoveert? Wie mag dat via de play-offs alsnog gaan proberen? Allemaal vragen waar we de komende weken antwoorden op gaan krijgen en wat zou het heerlijk zijn als op de eerste twee vragen hetzelfde antwoord gegeven kan gaan worden: N.E.C!

In de jacht op dat resultaat zal de ploeg van trainer Pepijn Lijnders vanavond in het Jan Louwers Stadion moeten afrekenen met FC Eindhoven, dat enigszins gehandicapt aan het treffen met N.E.C. zal beginnen. Spits Mart Lieder, met 23 doelpunten topscoorder van de Jupiler League, zal namelijk ontbreken op het wedstrijdformulier van Eindhoven-trainer David Nascimento. Lieder is disciplinair geschorst en wordt derhalve buiten de selectie gehouden. Een fikse aderlating voor de Eindhovenaren, aangezien de aanvaller dit seizoen meer dan de helft van alle Eindhovense doelpunten op zijn naam heeft geschreven.

Bij FC Eindhoven vond in januari een trainerswissel plaats. David Nascimento nam het roer over van de ontslagen Wilfred van Leeuwen, maar tot betere resultaten heeft dat niet geleid. De Brabanders staan 18e op de ranglijst en verloren zeven van de laatste acht wedstrijden. Alleen de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht werd in winst omgezet: 5-2.

N.E.C. reist als koploper af naar Eindhoven en daar had na de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (1-1) nauwelijks iemand op gerekend. Jong Ajax leek te gaan profiteren van het Nijmeegse puntverlies, maar verloor twee dagen later tot veler verrassing met 0-1 van Jong AZ. N.E.C. heeft daardoor precies evenveel punten als de Amsterdammers, maar heeft een iets beter doelsaldo (+1) en voert daarom de ranglijst aan.

In de jacht op een driepunter kan Pepijn Lijnders in ieder geval weer beschikken over Ferdi Kadioglu en Arnaut Groeneveld, die net als Ole Romeny zijn teruggekeerd na interlandverplichtingen. Suently Alberto ontbreekt nog altijd in de selectie en achter de naam van Ted van de Pavert staat vanwege een lichte kuitblessure op het moment van schrijven een vraagteken. De thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven werd door N.E.C. moeizaam met 2-1 gewonnen. Beide Nijmeegse treffers werden die dag gemaakt door Sven Braken, die in Eindhoven vermoedelijk op de bank zal beginnen. Zijn plek in de spits wordt weer ingenomen door Anass Achahbar.
Teleurstellende nederlaag voor N.E.C. op bezoek bij FC Eindhoven
N.E.C. kon in tegenstelling tot een week eerder tegen De Graafschap weer beschikken over Arnaut Groeneveld en Ferdi Kadioglu, die actief waren in de interlandperiode voor respectievelijk Jong Oranje en Oranje -19. Beide spelers begonnen direct weer in de basis, wat ten koste ging van Mohamed Rayhi en Jari Schuurman. Bij Eindhoven ontbrak spits en topscorer Mart Lieder, die buiten de selectie werd gehouden.

Hoewel N.E.C. goed begon aan het duel, Groeneveld zag al snel een schot van afstand een metertje naast gaan, was het Eindhoven dat toch al vlot op voorsprong kwam. Na een counter van N.E.C. kwam de afvallende bal bij Kabangu terecht. De aanvaller begon aan een indrukwekkende sprint, liet Mart Dijkstra zijn hielen zijn en bleef oog-in-oog met Joris Delle ijzig koel. Door de benen van de Franse goalie scoorde hij in de verre hoek. Kabangu bleef daarna een plaag aan zijn linkerkant, waardoor Joppen al binnen een kwartier op de bon werd geslingerd omdat hij de opstomende aanvaller af moest stoppen.

Pas na een kwartier spelen kreeg N.E.C. weer meer controle over het duel. Eindhoven zakte terug in de eigen gelederen, waarmee het balbezit bij N.E.C. kwam. Veel combinaties door het druk bezette centrum liepen echter stuk, waardoor de ruimte veelal gezocht moest worden aan de zijkant. Anass Achahbar kreeg via de linkerkant de beste mogelijkheid, maar zijn schot in de lange hoek werd gekeerd door doelman Hooyberghs. Even daarvoor had Kadioglu een afvallende bal nipt overgeschoten.

N.E.C. leek na een half uur ook eindelijk op gelijke hoogte te komen. Een diepe vrije trap werd door Achahbar perfect terug gelegd op Joppen, die voor een volledig vrij doel net niet goed kon timen en daardoor op de lat kopte. In de rebound schoot Langil rakelings naast. Waar N.E.C. het daar naliet om de 1-1 op het scorebord te zetten, profiteerde Eindhoven optimaal. Wederom uit een goed uitgespeelde counter, wederom vanuit een corner van N.E.C. en wederom met Kabangu als doelpuntenmaker. Nu was hij het eindstation van een perfect uitgespeelde twee tegen twee situatie, waarbij de stappende N.E.C.-defensie werd verrast door de snelle Kabangu. Nu wist hij de uitkomende Delle te omspelen en verdubbele hij daarmee de marge.

De achterstand noopte Pepijn Lijnders er toe om direct na rust Mohamed Rayhi te brengen aan de rechterkant voor Langil. N.E.C. startte fel aan de tweede helft en raakte binnen acht minuten liefst twee keer het aluminium. Mart Dijkstra schoot van ruime afstand op de buitenkant van de paal, terwijl Groeneveld een indraaiend schot vanaf de linkerkant op de lat uiteen zag spatten. Ondanks het overwicht, bleef het wel lange tijd bij die twee goede mogelijkheden. Pas een kwartier voor tijd leek N.E.C. in ieder geval de aansluitingsteffer te maken, maar een met het hoofd gescoord doelpunt van de ingevallen Sven Braken werd afgekeurd vanwege buitenspel. Om de problemen nog maar te vergroten, moest N.E.C. ondertussen verder met tien man, omdat Rayhi geblesseerd het veld verliet en Lijnders inmiddels alle drie zijn wisselmogelijkheden al had gebruikt (Michael Heinloth was al gekomen voor Guus Joppen).

Met een man minder kon N.E.C. in het slot van de wedstrijd nog maar zelden een vuist maken. Sterker nog, het was Eindhoven dat verder uitliep. Een gemene stuit in een afstandsschot van Da Silva was Delle te machtig, waarmee Eindhoven op 3-0 kwam. De 3-1 van Achahbar twee minuten later leek niet meer dan een pleister op de wonde. Op aangeven van Groeneveld drukte hij met een droge schuiver af. Leek, want in blessuretijd kwam N.E.C. zelfs nog terug tot 3-2. Nadat eerst Kadioglu net te weinig power vond om met verdedigers om zich heen af te kunnen ronden, kopte Wojciech Golla uit de daarop volgende corner wel raak. Helaas strandde de comeback bij het tweede doelpunt, want de resterende anderhalve minuut was niet voldoende om nog een gelijkmaker te forceren.

Door de nederlaag in Eindhoven en de ruime overwinning van Fortuna Sittard in Almere moet N.E.C. de eerste plaats op de ranglijst helaas afstaan aan Fortuna. Het verschil op de ranglijst bedraagt één punt, waar Jong Ajax nog altijd op gelijke hoogte staat met N.E.C. Lang om te treuren over de nederlaag is er niet, want maandag wacht in eigen huis alweer het duel met Telstar. De aftrap van dat duel op Tweede Paasdag is om 14.30 uur.

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Jong Utrecht 38
12 Den Bosch 35