Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 19 oktober 2018, 20:00 Rabobank IJmond Stadion
Telstar
0 3
N.E.C.
Voorbeschouwing Telstar – N.E.C.

Het zit N.E.C. de laatste weken niet echt mee. In de laatste drie competitiewedstrijden werd slechts één punt behaald, tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. Op bezoek bij Almere en in eigen huis tegen FC Eindhoven werden vervolgens geen punten gepakt.

Door Teun van Thiel

Een goed resultaat in de wedstrijd van vanavond – uit tegen Telstar – kan echter zomaar voor nieuw elan zorgen binnen de Nijmeegse gelederen. De Keuken Kampioen Divisie blijkt namelijk een competitie waarin alle ploegen van elkaar kunnen winnen en waar veel clubs dicht bij elkaar op de ranglijst bivakkeren. Zo heeft Telstar tot dusverre slechts drie punten minder weten te vergaren dan N.E.C., maar staat de ploeg wel zes plaatsen lager in de stand. Ook bovenin zijn de verschillen klein en kunnen gaten snel gedicht worden. Voor N.E.C. is het wel zaak om vanavond in ieder geval een driepunter te scoren om niet té ver achterop te raken bij de kopgroep. 

Uitslagen van Telstar voorspellen blijkt dit seizoen een lastige opgave. De ploeg van trainer Mike Snoei wisselt goede en minder goede resultaten af en ging in het toernooi om de KNVB-beker keihard af tegen de amateurs van AFC. De profs uit Velsen-Zuid verlieten met het schaamrood op de kaken en een 5-0 nederlaag op zak na negentig minuten het veld. ‘Telstar uit’ is voor N.E.C. op voorhand allerminst een zekere overwinning. Vorig jaar waren de Noord-Hollanders bijvoorbeeld nog met 3-2 te sterk voor N.E.C. Het was uitgerekend Melvin Platje die de winnende treffer maakte nadat N.E.C. door doelpunten van Anass Achahbar en Sven Braken was teruggekomen van een 2-0 achterstand.

Op het moment van schrijven is nog niet bekend wat de opstelling van N.E.C. zal zijn. Wat wel duidelijk is, is dat Ole Romeny terug is van zijn interlandtrip met Oranje O19 en dus weer in de wedstrijdselectie zal zijn opgenomen. Achter de namen van Mathias Bossaerts en Rens van Eijden staan nog vraagtekens, terwijl Joey van den Berg juist weer fit genoeg lijkt om aan te sluiten. Welke elf namen er straks ook op het wedstrijdformulier mogen staan, ze hebben allemaal één duidelijke opdracht: winnen in Velsen-Zuid en aansluiting houden met de koplopers. Anders dreigt het gat zo vroeg in het seizoen al wel erg groot te worden….kom op mannen, laat het niet gebeuren!

90' De wedstrijd is afgelopen
86' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Frank Sturing
78' GOAL: Sven Braken maakt de 0-3 (Assist door Guus Joppen)
74' Gele kaart Mart Dijkstra
72' GOAL (penalty): Sven Braken maakt de 0-2
72' PENALTY: Sven Braken staat achter de bal
65' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Joey van den Berg
61' Gele kaart Anass Achahbar
60' Gele kaart Jonathan Okita
60' Anass Najah wordt gewisseld voor Senne Lynen
60' Gele kaart Josef Kvida
56' Gele kaart Terell Ondaan
46' Dylan Mertens wordt gewisseld voor Melle Springer
45' Rust
36' Gele kaart Anass Najah
5' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Leroy Labylle)

Opstelling Telstar

1 Jeroen Houwen
2 Rodny Lopes Cabral
4 Jasper van Heertum
5 Elso Brito
6 Frank Korpershoek
7 Dylan Mertens '46
10 Kyle Scott
11 Shaquill Sno
15 Anass Najah '60
21 Toine van Huizen
77 Terell Ondaan

Wisselspelers

8 Senne Lynen '60
9 Ryan Seager
18 Darren Rosheuvel
20 Wesley Zonneveld
23 Kick Groot
29 Sven van Doorm
30 Melle Springer '46
32 Facundo Lescano

Opstelling N.E.C.

23 Marco van Duin (K)
2 Guus Joppen
4 Josef Kvida
5 Robin Buwalda
6 Tom Overtoom
9 Sven Braken
10 Anass Achahbar '65
12 Mart Dijkstra '86
17 Ole Romeny
21 Leroy Labylle
77 Jonathan Okita

Wisselspelers

52 Job Schuurman (K)
7 Brahim Darri
8 Joey van den Berg '65
18 Kevin Jansen
20 Paolo Sabak
30 Frank Sturing '86
34 Terry Lartey Sanniez
71 Mike Trésor Ndayishimiye
N.E.C. boekt prima zege op Telstar: 0-3

N.E.C. heeft in Velsen-Zuid een nodige zege geboekt op Telstar: 0-3. De Nijmegenaren scoorden heel snel de 0-1 via een prima actie van Jonathan Okita, waarna het de gehele eerste helft bleef domineren. Door het uitblijven van een tweede goal leek Telstar aan het begin van de tweede helft een prachtige 1-1 te produceren. Marco van Duin pareerde echter de omhaal Shaquill Sno. N.E.C. kwam via een strafschop van Sven Braken op 0-2. De spits zorgde even later na een voorzet van Joppen ook voor 0-3, waarna de ploeg niet meer in gevaar kwam en het scorebord niet meer bewoog. 

Door Shane Jebbink

N.E.C. begon door personele problemen in de verdediging met Josef Kvida en Robin Buwalda als centraal duo. Op het middenveld koos de Gier om terug te vallen op een eerder gebruikte tactiek met Anass Achahbar achter de aanvallers, met Mart Dijkstra en Tom Overtoom erachter. Op de vleugel was Ole Romeny weer terug van zijn interlandverplichtingen.

Vroege goal 

Na een wat afwachtend begin verzilverde N.E.C. hun eerste echte kans direct. Na een voorzet van Leroy Labylle controleerde Jonathan Okita de bal heel knap, waarna hij zijn mandekker afschudde en de bal koel in de linkerhoek plaatste: 0-1. Telstar was duidelijk op zoek naar hun snelle spitsen voorin. Vaak kwamen er lange ballen op de defensie van N.E.C. af, die in de openingsfase goed afgeweerd konden worden. Na een minuut of 17 kwam de tweede mogelijkheid voor de Nijmegenaren. Een voorzet van Sven Braken werd ternauwernood weggewerkt door de defensie van ‘de Witte Leeuwen’, die het opvolgende schot van Tom Overtoom ook kraakte. Even later stoomde Ole Romeny op over de linkervleugel. Het jeugdproduct van N.E.C. legde zijn mandekker in de luren met een aantal scharen, waarna hij de bal voorzette. De bal kon op het laatste moment tot hoekschop verwerkt worden, waaruit geen gevaar kwam.

N.E.C. testte de defensie van Telstar meermaals, maar de score werd in stand gehouden. Telstar zette daartegenover geen gevaar voor het doel van Marco van Duin. Twee vrije trappen op identieke plekken van Tom Overtoom zorgden beide voor hachelijke momenten voor Jeroen Houwen. Beide ballen konden echter niet afgedrukt worden door een N.E.C.’er. Vlak voor rust leek Sven Braken de tweede goal te maken, ware het niet dat Houwen en in tweede instantie van Heertum de bal tegenhielden.

Aanvallend Telstar 

Telstar leek op een fabelachtige wijze direct na rust de 1-1 te maken. Na een demarrage van Terell Ondaan aan de linkerkant zette hij de bal voor op Shaquill Sno. Hij zette een prachtige halve omhaal in die katachtig op de paal werd gepareerd door Marco van Duin. Aan de andere kant knalde Dijkstra vanaf een meter of 18 de bal net over het doel van Telstar. De wedstrijd leek ontbrand. Telstar leek meer aan voetballen te komen, wat zorgde dat de N.E.C. defensie aan de bak kon. De Gier leek hierop in te spelen door Joey van den Berg zijn rentree te geven, ten koste van Anass Achahbar.

Telstar ging ondertussen vrolijk door met wat ze aan het doen waren; aanvallen. De volgende voorzet van de rechterkant door Kyle Scott kon ternauwernood verwerkt werden door Robin Buwalda.

Afstand 

Na 71 minuten kreeg N.E.C. een strafschop toegekend van leidsman Teuben. Een voorzet van Dijkstra werd slecht verwerkt door van Heertum, waarna Ole Romeny de bal overnam. De verdediger van Telstar besloot Romeny neer te leggen, waardoor Teuben niets anders kon dan de bal op elfmeter leggen. Sven Braken bleef koel tegenover Jeroen Houwen en knalde de bal door het midden tegen het net: 0-2. De goal kwam N.E.C. niet slecht uit, aangezien Telstar aanvallend er aantal keer goed uitkwam. 

Even later volgde de volgende goal van N.E.C. Na matig uitverdedigen van Telstar kon Guus Joppen de bal voorzetten, waarna Sven Braken de bal tegen de touwen knalde: 0-3. 

In de volgende aanval kon Sven Braken wederom uithalen. Ditmaal schoot de aanvaller echter recht op keeper Houwen. Guus Joppen miste nog dé kans op 0-4: hij liftte een niet te missen kans over het doel. N.E.C. speelde de wedstrijd hierna vrij eenvoudig uit, waardoor de eerste zege sinds drie wedstrijden een feit was.

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 50
2 Almere 50
3 Graafschap 44
4 NAC Breda 38
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 32
9 Roda JC 29
10 FC Eindhoven 27