Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - Achilles ‘29
Vier wedstrijden op een rij wist N.E.C. nu met een overwinning af te sluiten en in die laatste twee hield het ook nog eens het doel schoon. De ploeg van trainer Adrie Bogers verkeert in een steeds betere vorm en hoopt daar morgenavond in eigen huis een positief vervolg aan te geven, wanneer Achilles ’29 op bezoek komt voor een duel in de tweede ronde van de KNVB Beker.

N.E.C. in tweede ronde na zege op FC Emmen

N.E.C. bereikte de tweede ronde van het nationale bekertoernooi via een 1 - 3 zege op FC Emmen op 19 september jongstleden. Zo eenvoudig als de eindstand doet vermoeden, verliep dat duel destijds echter niet. Nadat de Nijmegenaren vier dagen eerder tegen dezelfde tegenstander al tegen een domper en een laat gelijkspel (1 - 1) aan waren gelopen, nam FC Emmen ook in eigen huis de leiding via Alexander Bannink. Met drie doelpunten - via Sven Braken (twee keer) en Arnaut Groeneveld - in slechts twintig minuten stelde de manschappen van Bogers alsnog orde op zaken.

Achilles '29 verder na bekerstunt

Een dag later bereikte ook Achilles ’29 de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi en dat deed het door middel van een behoorlijke stunt. Op het eigen sportpark De Heikant waren de Groesbekers namelijk met 4 - 3 te sterk voor NAC Breda, dat bij rust nog wel met 1 - 2 leidde.

Mindere serie

Waar N.E.C. sinds die zege in Emmen steeds meer de goede lijn te pakken heeft en dus vier keer op rij won, gingen alle vijf de wedstrijden die Achilles ’29 na het bekertreffen met NAC Breda speelden verloren. Bij elkaar opgeteld incasseerde de ploeg van Eric Meijers in die wedstrijden zelfs negentien tegentreffers. Door deze serie is Achilles ’29 afgezakt naar de zestiende plek in de Tweede Divisie.
88' GOAL: Mohamed Rayhi maakt de 3-0 (Assist door Gregor Breinburg)
82' Gele kaart Ted van de Pavert
81' Imran Oulad Omar wordt gewisseld voor Redouan Edderkoui
77' Jordan Larsson wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
73' Omid Popalzay wordt gewisseld voor Gioney Capello
70' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Joey Sleegers
60' Arnaut Groeneveld wordt gewisseld voor Mohamed Rayhi
58' GOAL: Ferdi Kadioglu maakt de 2-0
56' Tweede gele kaart Sheremy Felomina
51' Gele kaart Sheremy Felomina
40' GOAL: Arnaut Groeneveld maakt de 1-0 (Assist door Jordan Larsson)
38' Sheremy Felomina wordt gewisseld voor Patrick Fini
30' Gele kaart Steeven Langil
19' Rode kaart Suently Alberto

Tien N.E.C.’ers bekeren verder na zege op Achilles’29
N.E.C. gaat donderdagavond in de koker voor de loting van de achtste finales in de KNVB Beker. De Nijmegenaren moesten na twintig minuten met tien man verder, maar slaagden er alsnog in om af te rekenen met buurman Achilles. De gasten uit Groesbeek werden door doelpunten van Arnaut Groeneveld, Ferdi Kadioglu en Mohamed Rayhi met 3-0 verslagen.

De snelheid van Steeven Langil was in de openingsfase N.E.C.’s belangrijkste wapen in de zoektocht naar een vroege goal. De rechtsbuiten produceerde een aantal gevaarlijke voorzetten, maar Ferdi Kadioglu en Jordan Larsson konden net niet afdrukken. Ook een schot van de aanvaller uit Martinique zelf was hard, maar niet doeltreffend. De gasten uit Groesbeek lieten zich echter ook niet onbetuigd, want het lukte Niels Wouters binnen de eerste tien minuten twee keer om gevaarlijk voor Joshua Smits op te duiken. De doelman wist beide pogingen goed te keren, waarmee hij N.E.C. voor een vroege achterstand wist te behoeden. Na een kwartier leek Arnaut Groeneveld de 1-0 op de schoen te hebben. De rappe linksbuiten kreeg de bal voor zijn voeten nadat Jordan Larsson op Achilles-doelman Timo Plattel was gestuit, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden door een Groesbeekse verdediger.

Luttele minuten later moest N.E.C. plotsklaps met tien man verder. Een overtreding van Suently Alberto werd na bestudering van de beelden met rood bestraft, waar hij eerst geel kreeg van scheidsrechter Higler. Deze onverwachtse tegenslag weerhield de Nijmegenaren er niet van om de aanval te blijven zoeken. Dat leverde een aantal standaardsituaties op, maar daar wist N.E.C. niet uit te scoren. Ondanks het ondertal had de thuisploeg wel het meeste balbezit en beperkte Achilles zich vooral tot tegenhouden en counteren. Dat vele balbezit bracht N.E.C. geen uitgespeelde kansen, maar wel een afstandsschot van de bedrijvige Langil. Vanaf de rand van het strafschopgebied mikte hij net naast. Vlak voor rust was het dan toch raak, toen Gregor Breinburg en Larsson voor het eerst goed door de Achilles-defensie heen combineerden en Groeneveld het klusje oog in oog met Plattel eenvoudig klaarde: 1-0.

De zwartwitten uit het buurdorp kwamen gemotiveerd uit de kleedkamer. Een schuivertje van Niek Versteegen eindigde in de handen van Smits en een schot uit de tweede lijn ging ruim over. Door de motivatie van de Groesbekenaren gingen ze echter ook meer fouten maken. Verdediger Felomina legde het op snelheid duidelijk af tegen Larsson en hij zag geen andere mogelijkheid dan de Zweedse aanvaller neer te leggen. Dit leek hij in het strafschopgebied te doen en Higler floot in eerste instantie voor een pingel, maar volgens de videoref vond de overtreding toch nét buiten het strafschopgebied plaats. De vrije trap werd door Groeneveld tegen de paal geknald, waarna hij in de daaropvolgende aanval de voorzet van Kadioglu net niet binnen wist te glijden. Even later verdubbelde N.E.C. de marge alsnog. Felomina kreeg wegens vasthouden zijn tweede gele kaart, waarna Kadioglu de rebound van de toegekende vrije trap binnenwerkte en daarmee voor de 2-0 zorgde.

Na de goal van Kadioglu deed N.E.C. het wat rustiger aan en kon Achilles een paar keer bij Smits in de buurt komen. De doelman moest twee keer handelend optreden na schoten van Versteegen en Wouters, maar verder kon hij rustig toekijken hoe zijn verdediging de Groesbeekse aanvallers eenvoudig onschadelijk maakte. Zelf kregen de Nijmegenaren enkele mogelijkheden op hun derde treffer, maar invaller Mohamed Rayhi vond van dichtbij Plattel op zijn weg. Een andere invaller, Joey Sleegers, mocht alleen op de Groesbeekse goalie af, maar hij wist de keeper ook niet te passeren. Ook Achilles kreeg nog een aantal aardige kansen om op het scorebord te komen, maar de aanvallers hadden of het vizier niet op scherp staan of werden gedwarsboomd door de prima keepende Smits. Vlak voor het eindsignaal werd het door toedoen van Rayhi toch nog 3-0, die de bal over de uitkomende doelman heen stiftte en daarmee zijn invalbeurt met een doelpunt opluisterde. Door de overwinning schaart N.E.C. zich bij de laatste zestien in de KNVB-Beker en weet het donderdag na de loting wie in de achtste finales de tegenstander zal worden. Aanstaande vrijdag speelt N.E.C. in de competitie wederom thuis. Dan komt Jong FC Utrecht op bezoek in de Goffert.