Eredivisie Zondag 12 mei 2024, 14:30 Goffertstadion
Voorbeschouwing N.E.C. - Sparta Rotterdam (+ video)
Donderdagavond staat voor N.E.C. in het eigen Goffertstadion het bekerduel met Sparta Rotterdam op het programma. Met twintig punten uit de eerste tien wedstrijden bezetten de Rotterdammers de derde plek in de Jupiler League en zijn zodoende goed begonnen aan alweer hun zesde achtereenvolgende seizoen op het tweede plan.

Ook N.E.C. is enerverend begonnen aan het nieuwe seizoen in de eredivisie, maar in het uitduel met het zwalkende FC Twente wist de ploeg van Ernest Faber nooit echt een vuist te maken en werd met 1-0 verloren. Een onnodige nederlaag, zo verklaarde ook Faber naderhand. Afgelopen zondag herstelde N.E.C. zich goed door met 1-1 gelijk te spelen tegen FC Groningen.

N.E.C. vocht tot op heden tal van wedstrijden uit met de oudste club van het Nederlandse betaald voetbal, maar in de beker troffen de twee elkaar pas drie keer eerder: op 16 november 2000 (3-1) en 21 januari 2009 (2-1) trok N.E.C. aan het langste eind. Tussendoor werd op 2 februari 2004 in Rotterdam na een 0-0 eindstand via strafschoppen verloren.

Het duel met Sparta staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Eric Braamhaar, die daarbij wordt geassisteerd door Richard Brondijk en Richard Polman. Vierde official bij deze wedstrijd in de derde ronde van de KNVB-beker is Steven van der Vrande.

Sparta Rotterdam

Na een paar roerige en mindere jaren lijkt de rust bij Sparta eindelijk wedergekeerd en de druk, die de bijna verplicht geachte terugkeer naar de eredivisie met zich meebracht, enigszins weggenomen. Dat is terug te zien op de ranglijst. Met een groot aantal zelfopgeleide jeugdspelers gooien de Spartanen hoge ogen in de Jupiler League en moeten ze alleen 'het andere Oranje' uit Volendam en Go Ahead Eagles voor zich dulden. Met Thomas Verhaar, die onlangs twee Bronzen Stieren voor beste én meest productieve speler van de eerste periode in ontvangst mocht nemen, en Loris Brogno herbergt Sparta tevens de twee meest scorende spelers van de Jupiler League. Afgelopen weekend kreeg de ploeg van Alex Pastoor wel een dreun, toen werd met 4-0 verloren bij NAC Breda.

Volwassen N.E.C. heeft niets te duchten van tandeloos Sparta
N.E.C. had vanavond geen enkele moeite met Sparta. De nummer drie van de Jupiler League had niets in te brengen in Nijmegen. Het was vanaf minuut één eenrichtingsvoetbal in de bekerwedstrijd in de Goffert. Door twee doelpunten van Gregor Breinburg voor rust en doelpunten van Navarone Foor en Christian Santos na rust, werden de Spartanen op een 4-0 nederlaag getrakteerd. Door het grote krachtsverschil had de score zelfs nog hoger kunnen uitvallen.

Trainer Ernest Faber liet zijn manschappen in dezelfde opstelling aantreden als in de vorige wedstrijd, toen FC Groningen op bezoek kwam. Goudhaantje Christian Santos werd dus weer geflankeerd door Navarone Foor en Anthony Limbombe, terwijl Marcel Ritzmaier zich als aanvallende middenvelder in de rug gesteund wist door Janio Bikel en Gregor Breinburg. Achterin bekleedden huurlingen Todd Kane en Lucas Woudenberg de backposities en had doelman Benjamin Kirsten het vertrouwde centrale duo Rens van Eijden-Wojchiech Golla voor zich.

N.E.C. startte furieus aan de wedstrijd en drong Sparta terug op eigen helft. De manschappen van Alex Pastoor lieten dat gewillig gebeuren, probeerden de ruimtes klein te houden en gokten op een kansje uit een tegenaanval. Het was echter N.E.C. dat die kansen creëerde. Zo bracht Foor al na vier minuten Breinburg in scoringspositie. De middenvelder twijfelde niet en schoot de bal met zijn linkerbeen droog in de verre hoek: 1-0. Breinburg - die voor vanavond nog nooit scoorde in een officiële wedstrijd in het betaalde voetbal - kreeg de smaak te pakken. Tien minuten later kreeg de controleur de bal wederom voor zijn voeten na slap Rotterdams uitverdedigen. Vanaf dertig meter aarzelde Breinburg niet: hij peerde de bal op doel. Met enig fortuin - de bal toucheerde nog wel wat Sparta-verdedigers - tekende Breinburg voor zijn tweede doelpunt van de avond en van zijn carrière.

De Nijmegenaren gingen daarna vastberaden door. De vele positiewisselingen maakte dat het de Sparta-verdedigers leek te duizelen: Limbombe, Foor, Santos en Ritzmaier waren continu in beweging, waardoor Sparta geen enkele grip kreeg op het Nijmeegse aanvalsspel. Zo kreeg Foor de bal kort voor rust op een presenteerblaadje aangeboden door de Sparta-defensie. De flankspeler treuzelde echter te lang en mikte de bal uiteindelijk rakelings naast het doel. Op slag van rust was het nog de mee opgekomen Kane die voor gevaar zorgde met een afstandsschot dat voorlangs ging. En de Rotterdammers? Die stelden daar eigenlijk niets tegenover. Zo gingen de ploegen de rust in met een geruststellende Nijmeegse voorsprong.

Ook na rust was het enkel N.E.C. dat de klok sloeg. Tien minuten na rust resulteerde alweer een aanvalsgolf in een vrije trap, net buiten de zestien meter. Ritzmaier legde de bal bekeken bij de tweede paal neer. Daar was Foor ontsnapt aan de aandacht van de Spartanen. Randje buitenspel nam hij de bal beheerst aan en rondde daarna koeltjes af. 3-0!

Na ruim een uur haalde Faber doelpuntenmaker Foor naar de kant en maakte Joey Sleegers zijn opwachting. Die had niet lang nodig om zijn stempel te drukken: Sleegers bracht de bal handig bij de opkomende linksachter Woudenberg, die op zijn beurt Santos bediende. De Venezolaan zag zijn kopbal echter geblokt. Een paar minuten later was het weer Sleegers die attent was bij een Nijmeegse counter. Hij pikte de bal op eigen helft op en stuurde Bikel diep. Bikel vond Limbombe, die vanaf de rechterflank voorzette. Ook nu kon Santos de bal net niet in het doel werken. Het antwoord van Sparta zat hem vooral in enkele vinnige vrije trappen. De Belgische aanvallende middenvelder Ryan Sanusi stelde eenmaal Kirsten echt op de proef. De Duitse doelman ranselde de prima vrije trap echter uit de benedenhoek en zorgde ervoor dat Sparta niet terug in de wedstrijd kon komen.

Ook Mohamed Rayhi (voor Ritzmaier) en Cihat Çelik (voor Bikel) mochten tegen het einde van de wedstrijd nog wat minuten meepakken. Rayhi was in de slotfase zelfs nog gevaarlijk, maar zijn schot stuitte op de Rotterdamse doelman Roy Kortsmit. Die had echter geen antwoord op het mooie slotakkoord van Christian Santos. De topscoorder van de Nijmegenaren mocht in blessuretijd aanleggen voor een vrije trap. Hij vond met zijn linkervoet een gaatje en prikte de bal beheerst in de touwen. Meteen na de 4-0 maakte scheidsrechter Eric Braamhaar een einde aan de Rotterdamse lijdensweg. De ploeg van Alex Pastoor is uitgeschakeld in de beker, terwijl N.E.C. mag blijven dromen om dit voorjaar in De Kuip de felbegeerde Dennenappel  in ontvangst te nemen.