Standpunt Jacco Swart – Spreekkoor in de sneeuw!

ColumnLinkU Internet Media,

Op de dag dat Nederland voor de zoveelste keer werd ‘geteisterd’ door een sneeuwbui, de avondspits een positie in de top 20 aller tijden heeft veroverd en ook het hoofdveld van het stadion weer onder een witte deken verdwijnt, heeft N.E.C. via deze website bekend gemaakt dat er 7 personen zijn die de toegang tot wedstrijden van N.E.C. is ontzegd. Dit is gebeurd vanwege het afsteken van vuurwerk bij de KNVB beker ¼ finalewedstrijd Ajax – N.E.C. Al deze personen lopen de kans een landelijk stadionverbod opgelegd te krijgen van maximaal 18 maanden met een boete van €450,-. Door de aanklager van de KNVB is rondom deze wedstrijd een vooronderzoek gestart naar het gedrag van een deel van de meegereisde N.E.C. aanhang.

Niet alleen vanwege het afsteken van vuurwerk maar ook vanwege het gooien van voorwerpen richting Ajax supporters en het aanheffen van kwetsende spreekkoren.

Het is de 2e wedstrijd in 2 maanden waarbij het gedrag van supporters ertoe leidt dat er een vooronderzoek is met wellicht een aanklacht en sanctie tot gevolg. Naar aanleiding van het aanheffen van spreekkoren bij de competitiewedstrijd N.E.C. – FC Twente, heeft N.E.C. al een voorwaardelijke geldboete van €7.500,- opgelegd gekregen met daarbij de verplichting om een plan van aanpak te maken voor het tegengaan van spreekkoren. Het plan is nog niet eens gereed of de volgende wedstrijd waarbij spreekkoren worden aangeheven is al daar. De spreekkoren die hier bedoeld worden, zijn kwetsend, beledigend, grievend of een combinatie van deze factoren voor individuen of groepen personen. Dit soort spreekkoren schaden de reputatie van de club en die van de N.E.C. supporters. Bijvoorbeeld het vervoersregime naar uitwedstrijden zal hierdoor zeker niet soepeler worden. U zult begrijpen dat dit gedrag – of het nu spreekkoren, vuurwerk of ander wangedrag betreft – niet geaccepteerd kan worden door de club. N.E.C. en /of KNVB delen hier onherroepelijk stadionverboden voor uit omdat deze supporters aantonen niet te staan voor N.E.C.

Dat voetbal een bezigheid vol emotie is, hoef ik u niet te vertellen. We zijn het met z’n allen soms geweldig oneens met de scheidsrechter, voelen ons enorm tekort gedaan, maar hebben ook wel eens verschrikkelijke mazzel. Dat maakt het voetbal ongrijpbaar, maar des te fascinerender. En soms gebeuren er dingen die je beter kunt laten passeren. Dat laatste heeft de selectie van N.E.C. gedaan als het gaat om te reageren op het interview met Youssef El Akchaoui in Voetbal International van deze week. Natuurlijk voelden spelers zich gekrenkt door wat er allemaal aan onwaarheden wordt gezegd. Aan de ene kant is er de drang om te reageren, aan de andere kant kun je jezelf afvragen wie daar nu bij gebaat is? Ja, de media zullen er zeker van smullen.

Ik begon dit standpunt over de sneeuwbui van gisteren. Wat heeft die nu te maken met dit verhaal. Nou, dat zit eenvoudigweg zo: Gisterenavond hebben meerdere supporters van N.E.C. onze stadionmanager Theo van Benthum gebeld met de vraag hoe laat ze vandaag op het stadion moesten zijn om mee te helpen het veld en het stadion sneeuwvrij te maken, zodat het doorgaan van de wedstrijd N.E.C. – NAC Breda niet in gevaar zou komen. Allemaal mensen die hun club belangeloos willen helpen om morgen een goed veld en een veilig stadion te hebben voor de spelers en ruim 12.000 toeschouwers. Dat Theo tegen de meesten heeft gezegd dat hij ervan uit gaat deze sneeuwbui met zijn eigen vaste groep medewerkers te kunnen opruimen, is hier in feite niet relevant. Het feit dat supporters spontaan hun hulp aanbieden geeft mij, en in dit geval zeker ook Theo en zijn team, een aangenaam en warm gevoel. Zo kan het dus gelukkig ook. Weet u, het is veel leuker om daar een stukje over te schrijven dan over spreekkoren, vuurwerk en een interview! Ik wens u veel plezier morgen bij N.E.C. – NAC Breda in een sfeervol en sneeuwveilig stadion met veel positieve steun vanaf de tribunes voor het elftal van N.E.C.

Met sportieve groet,

Jacco Swart
Algemeen Directeur N.E.C.

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven