Algemeen

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen
Dit weekend gaat de vaderlandse Eredivisie weer van start. N.E.C. begint het seizoen 2013-2014 in het eigen Goffertstadion tegen FC Groningen.

Na een voorbereidingsperiode van zes weken met daarin negen oefenwedstrijden gaat het zaterdag eindelijk weer om het 'echie' voor N.E.C.

N.E.C.
De selectie van N.E.C. heeft een flinke metamorfose ondergaan. Trainer Alex Pastoor en zijn assistenten Ron de Groot en Robert Molenaar bleven, maar de club nam afscheid van zestien spelers. Daarvoor in de plaats kwamen zes nieuwelingen en haakten een aantal talenten aan vanuit de Voetbal Acadamie. Het is afwachten hoe de ploeg ervoor staat, oefenduels zeggen in dat kader lang niet alles. Op doel heeft N.E.C. in de Zweed Kalle Johnsson een prima nieuwe sluitpost, met clubicoon Dennis Gentenaar als stand-in. De defensie is grotendeels intact gebleven. Daan Bovenberg, Michel Breuer, Rens van Eijden en Kevin Conboy waren ook vorig seizoen al actief in het rood-groen-zwart. Op het middenveld lijken Victor Palsson en aanvoerder Ryan Koolwijk zekerheidjes, al is Koolwijk momenteel geblesseerd. Daardoor is er een kans voor Youri Loen, die het hele vorige seizoen miste door een ernstige blessure. Op '10' krijgt Navarone Foor, die ook dat rugnummer draagt, de kans. Foor maakte een sterke indruk in de voorbereiding.

Voorin start N.E.C. zaterdag waarschijnlijk met het trio Hemlein-Higdon-Rieks. Alireza Jahanbakhsh lijkt ook een potentiële basisspeler, maar de Iraniër sloot pas laat aan bij de selectie en maakte afgelopen zondag in de oefenwedstrijd tegen Osasuna (1-1) pas zijn eerste speelminuten.

FC Groningen
Bij tegenstander FC Groningen veranderde deze zomer ook het nodige. De club nam afscheid van trainer Robert Maaskant en stelde Erwin van de Looij aan als zijn vervanger. Ook de selectie onderging de nodige veranderingen. Zo vertrokken Virgil van Dijk (Celtic), Leandro Bacuna (Aston Villa), Kees Kwakman (NAC Breda) en Tim Sparv (Greuther Fürth). Daarvoor trok de club Giliano Wijnaldum (AZ), Eric Botteghin (NAC Breda), Tjaronn Chery (ADO), Krisztian Adorján (Liverpool) en William Troost Ekong (Tottenham Hotspur) aan als vervangers. Ook verruilde Nick van der Velden het Goffertstadion voor de Euroborg.

De Groningers speelden zes oefenduels met wisselende resultaten. Op drie amateurploegen werden ruime overwinningen geboekt, maar het Duitse FSV Mainz was met 4-0 te sterk. Ook de duels tegen Getafe (1-3) en Emmen (1-1) werden niet in winst omgezet.

Van de Looi lijkt de meeste keuzes voor zijn basisteam wel gemaakt te hebben, maar zei afgelopen week in VI nog te twijfelen over de positie van centrumspits. Daarvoor komen Zeefuik, Texeira en De Leeuw, de clubtopscorer van vorig seizoen, in aanmerking.

Oud-spelers
Naast de eerder genoemde Nick van der Velden komen we bij Groningen nog een speler tegen met een verleden bij N.E.C: Genero Zeefuik. De aanvaller speelde 2011-2012 voor N.E.C. Oud-doelman Bas Roorda is bij de Groningers werkzaam als teammanager. De selectie van N.E.C. herbergt geen spelers met een Gronings verleden.

Vorig seizoen
Vorig seizoen boekte N.E.C. twee overwinningen op FC Groningen. De eerste wedstrijd in Euroborg eindigde in 1-2. Na een 1-0 achterstand bij rust door een goal van De Leeuw bezorgden Victor Palsson in de 65ste minuut en Geert-Arend Rooda in blessurtijd N.E.C. de winst. De return in het Goffertstadion werd ook 2-1. Rens van Eijden opende al vroeg de score, waarna Burnet in de tweede helft gelijkt maakte. Tien minuten voor tijd schoot Søren Rieks N.E.C. naar de overwinning.

Afwezigen:
N.E.C.: Koolwijk, Haitz, Stutter, Rieks, Breuer (allen geblesseerd)
FC Groningen: Bos, Bakker, Luciano, Ben Moussa, Zeefuik, Johansson, Hiariej. De Leeuw (twijfelgeval)

Tickets
Er zijn nog volop kaarten verkrijgbaar voor deze wedstrijd. Deze kosten slechts 15 euro en seizoenkaarthouders kunnen een kaart bijkopen voor 10 euro! Lees hier meer informatie.

Vrijdagmiddag volgt een vooruitblik van trainer Alex Pastoor op deze wedstrijd.

F.A.

Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31