Maatschappelijk

Uitwisseling jongeren N.E.C met andere Europeanen enorm succes

Uitwisseling jongeren N.E.C met andere Europeanen enorm succes
Afgelopen week waren zes jongeren uit Lindenholt en Hatert uit naam van N.E.C. gastheer van een uitwisseling met jongeren uit projecten van Everton, Tottenham Hotspur en Aberdeen. Het doel van deze Community Champions-uitwisseling was om de doelgroep culturele verschillen te laten ervaren om zo barrières te doorbreken. Voetbal was daarbij het middel.

Zo werd er blindvoetbal en wandelvoetbal gespeeld in gemixte groepen, brachten de jongeren een bezoek aan het Airbornemuseum en bezochten ze de derby tegen Vitesse. Daarnaast was het iedere avond aan een andere club de taak om een lokaal diner te bereiden. De Britten leerden stamppot kennen, de Schotten maakten Hagis en één avond werd er scouse gegeten uit Liverpool.

De grootste uitdaging voor de Nederlanders was om constant Engels te praten. Deelnemer Gio: “Ik vond het een super leuke en leerzame ervaring. Ik kon niet alles verstaan, maar toch hangt er een goede sfeer in de groep en wordt er veel gelachen. Wat ik het meest geleerd heb van afgelopen week is dat we allemaal mensen zijn, ondanks waar je vandaan komt.” Begeleider Josh (Everton) vond de Nederlanders “a lot more relaxed” dan hij verwachtte.

Niet alleen was een leerzame ervaring, er zijn ook 25 nieuwe fans bijgekomen uit het buitenland. Na de derby waren ze al verliefd op onze mooie club, maar toen ze ook nog spelers mochten bevragen over hun cultuur en de trainer ze toesprak over het belang van respect, was het toch echt tijd om de fanshop leeg te kopen en een shirt aan te schaffen. ‘Nijmegen, Nijmegen, Nijmegen’ werd dan ook regelmatig ten gehore gebracht.

EFDN

De uitwisseling is tot stand gekomen doordat N.E.C. (net als de andere deelnemende clubs) is aangesloten bij een Europees netwerk voor maatschappelijk betrokken voetbalclubs, de EFDN. Samen vragen zij uitwisselingen aan via het Erasmus+ programma van de EU. Zo ging er al eens staf van het speciaal voetbalprogramma naar Tel Aviv en naar Bremen en waren de projectleider en trainer van het walking football programma afgelopen week op bezoek in Londen vanuit Erasmus+.

In het geval van de Nijmeegse uitwisseling werkten we bovendien samen met Tandem Welzijn, de Coop en Taxi Van Dijk, die al het vervoer verzorgd heeft van de groep van 35 personen.

De uitkomsten van deze week worden opgevolgd door de Nijmegenaren te blijven steunen in het bereiken van hun doelen. Wellicht dat er een follow-up uitwisseling aankomt in Engeland of Schotland over een aantal maanden. Als club zijn we enorm blij dat we de jongeren en stafleden een onvergetelijke ervaring hebben kunnen bieden deze week.

Foto: Trainer Peter Hyballa met de jongeren, nadat hij hen een certificaat van fair play gaf.
Eredivisie Zondag 12 mei 2024 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Feyenoord

Stand Eredivisie
1 PSV 87
2 Feyenoord 78
3 FC Twente 63
4 AZ 61
5 Ajax 52
6 NEC 50
7 FC Utrecht 49
8 Go Ahead 43
9 Sparta R'dam 43
10 Heerenveen 37