Interview

Michael Heinloth: “Overwinningen zorgen voor vertrouwen”

Michael Heinloth: “Overwinningen zorgen voor vertrouwen”
N.E.C. boekte vrijdag een probleemloze 2-0 zege op RKC en hield zo de aansluiting in de top van de Jupiler League. Michael Heinloth speelde vanwege een schorsing van Guus Joppen als rechtsback en stond zo in een defensie die dit seizoen voor het eerst de nul wist te houden. De Duitser was dan ook tevreden na afloop, al had hij zich meer voorgesteld van de tweede helft.

“We hadden een goede eerste helft en het was natuurlijk lekker om vlak voor de rust twee keer te scoren, maar in de tweede helft hebben we te defensief gespeeld. We hadden vooral sterker moeten zijn in balbezit, want we hebben maar een paar mogelijkheden gecreëerd in de hele helft”, aldus Michael Heinloth. “Als je daar een derde goal weet te maken, is de wedstrijd definitief over. Nu blijft het toch wat spannend, omdat ook RKC kansjes kreeg. Maar we hebben voor het eerst dit seizoen de nul gehouden, dus dat vertrouwen kunnen we sowieso meenemen uit dit duel.”

Na een moeizame seizoensstart lijkt N.E.C. op gang te zijn gekomen met een derde zege op een rij. Volgens Heinloth is dat toe te schrijven aan de vaste afspraken die inmiddels zijn gemaakt. “Een paar overwinningen op een rij zorgen sowieso voor veel vertrouwen in een team. Dat geeft een bevestiging dat we in staat moeten zijn om van alle tegenstanders te winnen. Maar wat voor ons ook scheelt is dat we nu een vaste formatie hebben gevonden. Tactisch blijft het veelal hetzelfde staan en dat maakt dat je patronen erin krijgt en dat iedereen tijdens een wedstrijd precies zijn taak weet. Alle spelers weten bijvoorbeeld wie er druk gaan zetten op de bal, omdat we dat al weken op dezelfde manier uitvoeren.”

Geen basisplaats

Heinloth begon het seizoen als vaste rechtsback, maar moet sinds de komst van Guus Joppen vaker genoegen nemen met een plek op de bank. Nu Joppen geschorst was, heeft Heinloth geprobeerd zijn kans te grijpen. “Natuurlijk is het niet makkelijk om een basisplaats te verliezen, maar als speler kun je alleen maar 100% geven op iedere training en tijdens iedere speelminuut die je krijgt en dan is het aan de trainer wie er speelt. Het zit ook niet in mijn karakter om minder gas te geven nu ik minder aan spelen toe kom. Vandaag kon ik dan 90 minuten maken en dan is het als verdediger wel lekker om de nul te houden. Daarmee wil je de trainer laten zien dat hij meerdere opties heeft.”

Volgende week wacht een uitwedstrijd bij FC Volendam. De oranjehemden staan zelfs nog een plekje lager op de ranglijst dan RKC, maar Heinloth waakt voor onderschatting zo vroeg in het seizoen. “We hebben nu een paar keer op rij gewonnen, maar we mogen absoluut niet verslappen. Als we niet ieder duel met 100% overtuiging en voorbereiding ingaan, komen we in de problemen. Maar we zitten er lekker in momenteel. Het team is de laatste weken dichter bij elkaar gekomen. Iedereen heeft plezier en met de juiste focus gaan we wel met vertrouwen naar Volendam afreizen.”
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36