Goede start bezorgt N.E.C. de drie punten in Helmond

Geschreven door Remy Maessen

_J1T8663

N.E.C. won vrijdagavond in Helmond met 1-2 van Helmond Sport. Alle doelpunten vielen in de eerste twintig minuten. Waar Arnaut Groeneveld en Michael Heinloth N.E.C. al in de beginfase op een comfortabele 0-2 voorsprong zetten, maakte Robert Braber er in de twintigste minuut uit het niets 1-2 van. Daarmee stond de eindstand op het bord. In de tweede helft kreeg Ron Janzen van Helmond Sport nog een rode kaart. Door de zege blijft N.E.C. in de titelrace.

De Nijmegenaren kwamen furieus uit de startblokken. Al binnen tien minuten kijken de gastheren uit Helmond al tegen een 0-2 achterstand aan. Eerst was het Groeneveld die vanaf het middenveld een knappe een-twee opzette met Sven Braken. De spits kaatste slim en wist Groeneveld te bereiken. Die wist wel raad met het buitenkansje: 0-1. Twee minuten later verdubbelde Heinloth de voorsprong. De mee opgekomen rechtsachter kreeg de bal van Anass Achahbar, nam de bal mee en prikte hem daarna achter Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel. Net als twee minuten eerder mocht de goalie de bal uit de netten halen: 0-2.

De Nijmeegse storm ging na de twee doelpunten liggen, terwijl de gastheren juist wat beter in het spel kwamen. Dat resulteerde niet in uitgespeelde kansen. Joris Delle werd niet op de proef gesteld en de Nijmeegse defensie voetbalde zich zo nu en dan prima onder de druk uit. Na 20 minuten was N.E.C. echter even niet attent, toen schanduwspits Robert Braber te veel tijd en ruimte kreeg en kon aanleggen voor een schot. Hij pegelde de bal in de kruising achter de kansloze doelman Joris Delle en zorgde daarmee voor de aansluitingstreffer. N.E.C. richtte zich daarna wel op, maar verder dan een mislukte omhaal van Braken kwamen de Nijmegenaren niet. Diezelfde Braken viel kort voor rust uit met een hamstringblessure en werd vervangen door Mart Dijkstra. Dat betekende dat Achahbar de rol van diepe spits op zich nam, dat Kevin Jansen in de punt naar voren ging spelen en Dijkstra op zijn vertrouwde positie voor de defensie kon plaatsnemen. De wijzigingen zorgden niet meer voor doelpunten, zodat de teams gingen rusten met een 1-2 stand.

N.E.C. controleerde ook aan het begin van de tweede helft. Pas na een kwartier leidde dat daadwerkelijk tot kansen. Zo waren Achahbar en Groeneveld dichtbij de derde treffer. In de zeventigste minuut ging de bal zelfs tegen de touwen: nadat de Helmondse doelman een ziedend schot van Achahbar niet onder controle kreeg, lette Dijkstra goed op en prikte de bal in de netten. Omdat de middenvelder op dat moment in buitenspelpositie stond, telde de treffer niet en bleef de marge één.

In de 78ste minuut ontstond een opstootje op de helft van Helmond Sport. Toen de spelers werden weggehaald en de rook was opgetrokken, bleek dat Helmond Sport-verdediger Ron Janzen een slaande beweging had gemaakt en dat Achahbar daarvan het slachtoffer was. Dat was scheidsrechter Martin van de Kerkhof niet ontgaan en hij stuurde Janzen resoluut naar de kant met een rode kaart. In het resterende deel van de wedstrijd was de N.E.C.-spits de gebeten hond. Met een vliegende tackle nam Maikel Verkoelen wraak op Achahbar. De Helmond Sport-verdediger kwam goed weg met een gele kaart. Het zou het startsein van een hectische slotfase zijn, waarin Helmond Sport met opportunistisch voetbal de gelijkmaker probeerde te forceren.

Ondanks hachelijke situaties in de zestien voor Delle, bleef het 1-2. Aan de andere kant waren er kansen voor de ingevallen Steeven Langil, na een mooi hakje van Groeneveld en een prima voorzet van Gregor Breinburg. Ook een Helmondse vrije trap, diep in blessuretijd, bracht de Nijmeegse voorsprong niet aan het wankelen: de drie punten gingen mee naar Nijmegen. Omdat Fortuna Sittard ook won, blijft de titelstrijd ongemeen spannend!

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven