Goffertstadion

N.E.C. en de Goffert. Het zijn twee onlosmakelijk verbonden begrippen. Het Goffertstadion, in de volksmond ook wel De Bloedkuul genoemd, kent een uitgebreide historie.

In 1939 werd in het zuiden van Nijmegen het gigantische stadion De Goffert geopend. In grootte was de Goffert destijds het derde stadion van Nederland, na De Kuip en het Olympisch stadion in Amsterdam. De Goffert was gebouwd als onderdeel van het gelijknamige stadspark. Duizenden Nijmeegse werklozen hebben tijdens de crisisjaren min of meer verplicht moeten ploeteren in het park, en zij vervloekten vooral het stadion. De Bloedkuul was de bijnaam. Geen wonder, want De Goffert werd volledig met de hand uitgegraven. Een kuil van zes meter diep, hellingen van negen meter hoog… In totaal werd er 80.000 kubieke meter grond verplaatst!

N.E.C. sinds 1942 in het Goffertstadion

Bloed, zweet en tranen kostte de aanleg, en toen daar dan een sprankelend wit geschilderd stadion lag, wilde niemand er voetballen. Quick en N.E.C. waren de clubs die in aanmerking kwamen, maar beide clubs bedankten vriendelijk voor de eer. Waarom zouden ze ook? Voor de Goffert moesten ze huur betalen, terwijl ze aan de Hazenkamp hun eigen stadions hadden, die meestal groot genoeg waren. Pas op 29 maart 1942 speelde N.E.C. voor het eerst in de Goffert. De derby tegen Quick werd als experiment in het grote stadion gespeeld. Met 15.000 toeschouwers kon de penningmeester tevreden zijn. Maar nog steeds piekerde geen N.E.C.’er over een verhuizing.

Toch kwam het daar wel van. In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog werd het N.E.C.-terrein namelijk vrijwel volledig vernield. Eerst door het oorlogsgeweld zelf, daarna doordat de Engelsen en Canadezen de velden gebruikten als legerbasis. Vanaf het seizoen 1945-1946 werd de Goffert steeds vaker gebruikt voor wedstrijden. In 1961 verhuisde de hele club officieel naar het park.

Verbouwingen Goffertstadion

De eerste renovaties vonden pas plaats in de jaren zeventig. Het bouwbedrijf van de latere voorzitter Henk van de Water zorgde in 1978 dat de hele Hazenkamptribune werd overdekt. Niet veel later volgden aanpassingen die vooral met de veiligheid van doen hadden. Zo werden op de tribunes kilometers hekwerk geplaatst In 1982 werd het oude hoofdgebouw van het stadion onder handen genomen, in 1985 werd een nieuw spelershome gebouwd en weer enkele jaren later werd een stuk aangebouwd voor het CBR. Langzaam maar zeker verdween de oorspronkelijk vorm van De Goffert.

In de loop der jaren werden er talloze plannen gemaakt voor een nieuw of vernieuwd stadion. Ballast-Nedam kwam ooit met een voorstel waarbij het speelveld een kwartslag gedraaid zou worden, Henk van de Water ontwikkelde een plan waarbij de bestaande tribunes zouden doorlopen tot aan het speelveld en in de politiek gingen geluiden op om op industrieterrein Bijsterhuizen een nieuw stadion te bouwen. Geen van de plannen redde het. Pas aan het einde van de jaren negentig werden de renovatieplannen concreet. Mede omdat de KNVB in navolging van de UEFA als eis stelde dat alle toeschouwers vanaf medio 1999 een eigen zitplaats zouden hebben, moest er iets gebeuren. In februari 1999 werd het eerste deel van de oude Goffert gesloopt. Nauwelijks een half jaar later speelde N.E.C. voor het eerste in een nieuw stadion.

Multifunctioneel Sportcomplex De Eendracht

Bovendien herrees in de jaren die volgden een gloednieuw sportcomplex, gelegen pal naast het Goffertstadion. De Eendracht besloeg na de voltooiing in 2003 een oppervlakte van tweeduizend vierkante meter, verdeeld over vijf wedstrijd- en trainingsvelden. Deze worden momenteel niet alleen gebruikt door de eerste selectie, het beloftenelftal en de Voetbalacademie van N.E.C., maar ook de amateurs van de sportclub N.E.C. trainen en spelen hun wedstrijden hier.

Eigen haard is goud waard

Het Goffertstadion is een eigen huis om trots op te zijn! In september 1999 heeft N.E.C. het vernieuwde Goffertstadion in gebruik genomen, op 25 januari 2000 werd het gerenoveerde stadion officieel geopend. Het huidige Goffertstadion heeft 12.500 stoelen, 14 logeboxen en een sfeervak met een staantribune.

Sfeervak 080 

In het seizoen 2011-2012 heeft N.E.C in samenspraak met afgevaardigden van alle supportersgroeperingen een sfeervak gerealiseerd. Het doel van dit sfeervak is om een bijdrage te leveren aan een betere sfeer in het Goffertstadion. Met de krachtige naam 080 worden Nijmegen en traditie samengevat. 080 verwijst naar het oude kengetal van Nijmegen. Er is plek voor maximaal 370 supporters. Om het sfeervak in stand te kunnen houden, gelden er een aantal spelregels.

Lees hier de spelregels!

Bereikbaarheid

Plattegrond

Rondleiding

Neem een kijkje achter de schermen van het Goffertstadion, de thuishaven van N.E.C.

LEES MEER