NIEUWS

AZ - N.E.C. gaat verder bij 89:54, dit is wat je nog meer moet weten

datum icoon 05-12-2023
readtime icoon 3 min leestijd

Komende woensdag 19.00 uur staat het restant van de Eredivisiewedstrijd AZ - N.E.C. op het programma. De Nijmegenaren verdedigen in Alkmaar een 1-2 voorsprong bij de resterende zes seconden officiële speeltijd. Maar hoe zit het met alle regels en voorwaarden? We zetten het op een rijtje!

AZ - N.E.C. werd gespeeld op zondag 29 oktober. Een op- en neergaand duel zou die dag niet uitgespeeld worden. N.E.C. stond bij rust 0-2 voor door doelpunten van Bas Dost en Magnus Mattsson. Na rust scoorde Vangelis Pavlidis de aansluitingstreffer.

Dost zakte kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd in elkaar door een ontstoken hartspier, waarna de wedstrijd bij een 1-2 tussenstand gestaakt werd. Het competitiebestuur Betaald Voetbal bepaalde daarna dat de wedstrijd op 6 december moet worden uitgespeeld.

Zelfde omstandigheden

Het uitgangspunt van de KNVB is dat de wedstrijd komende woensdag onder zoveel als mogelijk dezelfde omstandigheden zal worden afgewerkt. Dat betekent onder meer dat N.E.C. het doel voor het uitvak moet verdedigen, maar ook dat de 22 spelers die binnen de lijnen stonden op het moment van staken ook zo veel als mogelijk de hoofdrolspelers zijn bij het restant van de wedstrijd.

Wat we al weten

• Het spel wordt, terwijl het scorebord 89:54 aangeeft, hervat met een scheidsrechtersbal. Na zes seconden zal er, indien zo besloten door de arbitrage, blessuretijd bij komen.
  • Leidsman Jeroen Manschot zal de bal direct buiten het eigen strafschopgebied van N.E.C., aan de linkerkant (zijde van de assistent-scheidsrechter), ter hoogte van de lange zijde van het strafschopgebied, laten vallen voor een N.E.C.-speler.
  • AZ heeft al vijf keer gewisseld.
  • N.E.C. heeft drie keer gewisseld in twee momenten. Daarom mag trainer Rogier Meijer nog twee wissels doorvoeren in één moment.
  • Bart van Rooij was op 29 oktober geschorst. Hij is komende woensdag dan ook niet speelgerechtigd.
  • Bas Dost is er in ieder geval niet bij. En zo kan het zijn dat er meer spelers, die op 29 oktober wél meespeelden, niet in actie kunnen komen. In dat geval kan het Competitiebestuur Betaald Voetbal bepalen dat deze speler ‘gratis’ kan worden vervangen. Dit telt dan niet als een wissel.
  • Deze vervangende speler hoeft op 29 oktober niet al bij de wedstrijdselectie te hebben gezeten. Alleen als een speler al in actie kwam en naar de kant is gehaald met een wissel, kan hij niet opnieuw invallen.
  • N.E.C. kan ook in deze spannende slotfase rekenen op haar achterban. 237 supporters maken op deze woensdagavond de reis naar Alkmaar!

Opstelling N.E.C., 29 oktober 89:54: Cillessen, Ross, Baas, Hoedemakers, Tavsan, Mattsson, Dost, Schöne, Arts, Verdonk, Proper