Algemeen

Evaluatie vierhoek naar aanleiding van ongeregeldheden N.E.C. - Vitesse

Evaluatie vierhoek naar aanleiding van ongeregeldheden N.E.C. - Vitesse

Vanmiddag heeft de evaluatie plaatsgevonden in de vierhoek (OM, gemeente, politie en N.E.C.) naar aanleiding van de wedstrijd N.E.C. – Vitesse van afgelopen zondag. De focus lag gedurende de evaluatie op de ongeregeldheden rondom de wedstrijd. Alle partijen kijken na afloop terug op een stevig, maar tegelijkertijd constructief, gesprek.

“Er was het nodige te bespreken naar aanleiding van hetgeen er afgelopen weekend is voorgevallen en de communicatie van de afgelopen dagen. De politie heeft een terugblik gegeven van vóór de wedstrijd tot ver na de wedstrijd. Het excessieve geweld wat tegen mens, dier en middelen is gebruikt ging alle perken te buiten. We zullen er alles aan doen om de daders voor een zeer lange tijd te straffen”, zo stelt algemeen directeur Wilco van Schaik.

Hij vervolgt: “We beseffen ons dat we als N.E.C. een verantwoordelijkheid hebben richting de toekomst. Ten eerste het nu. Het opsporen, aanpakken en straffen van deze personen. Elke partner heeft hierin zijn rol en wij zullen onze taken ook oppakken. Onze club en betrokkenen zijn beschadigd door deze mensen en zullen worden aangepakt door het OM, de KNVB en door N.E.C. voor hetgeen zij hebben veroorzaakt. Ook heeft de burgemeester zijn diepere bedoeling achter ‘levenslang’ uitgelegd, waardoor wij zijn uitspraken nu beter begrijpen en we ons kunnen focussen op de toekomst.”

“Richting de toekomst was de burgemeester hard en eisend. Vanwege de ongeregeldheden moeten we een nieuw supportersbeleid opstellen naar aanleiding van de negatieve ontwikkelingen rondom onze sport in de maatschappij. We hebben als club de opdracht gehad in december met een plan van aanpak te komen, gericht op vier terreinen. Persoonsgericht, groepsgericht, fysiek gericht (binnen en buiten het stadion) én gastvrij, service en veilig. Op basis daarvan stelt de burgemeester zijn eisen aan de vergunningverlening. Zijn eerdere uitspraak over de vergunningverlening werd op die manier duidelijk.”

Landelijke uitdaging

Tot slot constateert Van Schaik een landelijk maatschappelijk probleem met het opkomende geweld van de laatste weken in en rondom voetbalstadions: “Het geweld en alcoholmisbruik van de laatste weken is een trend binnen de huidige maatschappij. Meerdere clubs hebben dit probleem ervaren. We hopen als N.E.C. dan ook een bijdrage te kunnen leveren aan het grotere geheel. Uiteraard met de focus op N.E.C., want dat is hetgeen waar wij verantwoordelijk voor zijn. We kijken allemaal terug op een pittig, maar constructief gesprek, waarbij we vanuit alle partijen met dezelfde visie het pand verlieten. We blijven hard samenwerken om het voetbal bij N.E.C. gastvrijer, servicegerichter en veiliger te maken en houden. Dit zal niet in één week of maand geregeld zijn, maar we beginnen vandaag aan een nieuwe periode waarbij we onze handen ineenslaan.”

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36