Algemeen

FC Volendam - N.E.C. in de media

FC Volendam - N.E.C. in de media

N.E.C. staat na vrijdagavond met beide benen op de grond. In Volendam kenden de Nijmegenaren een valse start, want na dertig minuten voetbal stond het al 2-0 in het voordeel van de gastheren. De tweede helft maakte de Nijmeegse equipe algauw de aansluitingstreffer en volgden er nog een handjevol kansen voor de gelijkmaker- die viel niet. Het werd zelfs nog 3-1 in blessuretijd, waardoor N.E.C. naar plek drie is gezakt op de ranglijst voor de tweede periodetitel met twee punten achterstand op de lijstaanvoerder: FC Volendam. Dit is wat de media erover schreven.

Omroep Gelderland

Voor de camera van Omroep Gelderland verscheen een teleurgestelde Mattijs Branderhorst. “Het was een soort finale in de periode. Je weet dat als je niet verliest je het in eigen hand hebt. En nu hebben we dat niet meer”, begon de N.E.C.-sluitpost zijn relaas in de catacomben van het Kras stadion. “Als je 2-0 achter komt en je creëert heel weinig en zelf aan de bal matig bent, dan kun je wel constateren dat je het hebt laten liggen.”

De goalie was van mening dat ze de punten in de eerste 45 minuten hebben laten liggen. “Ik denk wel dat we verdiend hebben verloren. Vooral op basis van de eerste helft. De tweede helft ging gelijk op, maar de eerste helft waren zij gewoon beter.”

Ondanks dat er na vrijdag een verlies genoteerd moest worden, is Branderhorst ook van mening dat er positieve ontwikkelingen zijn. “We moeten er geloof in houden en doorgaan waar we mee bezig zijn. We spelen gewoon een goede periode en dat zie je ook terug op de ranglijst, doordat je aan het stijgen bent en daar moeten we onze focus op houden. Het is niet de eerste keer dat we verliezen en het zal ook niet de laatste zijn, maar zolang we blijven ontwikkelen gaan we denk ik een goed seizoen spelen”, besloot de doelman.

Forzanec

Forzanec sprak met aanvoerder Rens van Eijden: “We kwamen niet goed uit de startblokken. Het plan kwamen we niet na”, begon Van Eijden. Als het dan 1-0 en 2-0 wordt, moet je druk blijven zetten. Dat gebeurde alleen niet op de juiste manier, waardoor we constant achter de feiten aanliepen. Daarom was het goed dat we de rust ingingen om het een en ander om te zetten. Iedereen beaamde dat het niet liep zoals we wilden. We maakten een nieuw plan en dat doen we met z’n allen.”

Met een snelle aansluitingstreffer in de tweede helft leek een resultaat halen in het vissersdorp weer in zicht. “De 2-1 gaf ons wat steun, zoals dat bij Volendam was in de eerste helft. Zij maakten redelijk gelukkige goals, maar die gaven wel vertrouwen en het was voor ons een signaal om het anders te doen om terug in de wedstrijd te komen. De 2-1 net na rust was lekker. We bleven druk zetten. De uitvoering ging beter, waardoor zij meer lange ballen speelden en minder aan het voetballen toekwamen. In de tweede helft heb ik in ieder geval een beter NEC gezien dan daarvoor, maar we mogen ook dermate kritisch zijn en zeggen dat het ook toen niet goed genoeg was. Wij moeten de lat hoger leggen. Tegen een goed voetballende ploeg als Volendam moeten we iets anders tegenover zetten”, sprak de aanvoerder met duidelijke taal.

Net als teamgenoot Branderhost, ziet de N.E.C.-captain ook positieve dingen gebeuren bij zijn ploeg. “We hebben een goede reeks neergezet, met goede en slechte tegenstanders. Als team zoek je altijd naar wat beter kan om het best mogelijke resultaat te behalen. Tegen Jong Utrecht en nu was het minder dan in de weken hiervoor. Als we onze afspraken nakomen en de pit leveren die we kunnen, zijn we tot meer in staat dan wat we vandaag lieten zien. Dan verlies je een keer. Het is een proces. Natuurlijk is het vervelend, ook voor de periode. Aan de andere kant is het seizoen lang. Het belangrijkste is dat we stappen maken. Dat is een leerproces en vandaag is gebleken dat er nog genoeg stappen te maken zijn.”

Over de periodetitel probeerde Van Eijden zo realistisch mogelijk te blijven. “De eerstvolgende wedstrijd telt. Tegen Excelsior moeten we er gewoon weer staan en in de periodestand staat het best dicht bij elkaar. Als het mogelijk is, dan moeten we ervoor gaan. Maar het is niet de main focus. Als wij de goede voorwaarden creëren, dan komt dat resultaat op de lange termijn.” De Gelderlander Het dagblad besprak de wedstrijd na met N.E.C.-trainer François Gesthuizen. “We hadden afgesproken om veel druk te zetten. Volendam te dwingen die lange bal te spelen en dan de duels te winnen, maar we kwamen overal te laat of waren de bal veel te snel weer kwijt”, klonk het bij de oefenmeester. “We speelden veel te berekenend. We misten het lef om middenvelders vrij te spelen, aanvallers in de diepte te sturen. De tweede helft ging beter. Die snelle goal van Jellert van Landschoot hielp ons op weg. We hebben aanvallend gewisseld. We toonden meer lef. Aan de bal waren we beter. We kregen goede kansen, maar automatisch geef je dan ook ruimte weg. Die 3-1 is jammer, ook omdat die bal van richting wordt veranderd, maar de overwinning van Volendam is verdiend.’’

Gesthuizen probeerde al weken de stemming rondom de periodetitel in het gereel te houden, maar blijft ook het doel in zicht houden. “Er is geen man overboord. We blijven met beide benen op de grond staan. Dit is een ploeg in ontwikkeling. Het doel blijft een plek in de play-offs, maar om de volgende stap te maken, zullen we wedstrijden tegen ploegen die om ons heen staan moeten winnen. Nu spelen we nog gelijk tegen De Graafschap, Cambuur, Jong Ajax en verliezen we van Volendam. Als we verder willen komen, moeten we ze echt pijn doen.”

Keuken Kampioen Divisie Maandag 25 januari 2021 Jan Louwers Stadion
FC Eindhoven
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 50
2 Almere 50
3 Graafschap 44
4 NAC Breda 38
5 Go Ahead 35
6 NEC 35
7 FC Volendam 34
8 Telstar 32
9 Roda JC 29
10 FC Eindhoven 27