Feitjes & Weetjes

Feitjes en weetjes N.E.C. - FC Emmen

Feitjes en weetjes N.E.C. - FC Emmen

Morgenavond gaat N.E.C. verder met haar jacht op het bemachtigen van een ticket voor de play-offs. Na het gelijke spel van afgelopen zondag in Arnhem wil de ploeg van trainer Rogier Meijer in het eigen Goffertstadion drie punten binnenhalen tegen FC Emmen. Kom aan de hand van deze leuke feitjes en weetjes alvast in de stemming voor de ontmoeting met de Drentenaren.

FC Emmen werd opgericht op 21 augustus 1925 en is de enige profvoetbalclub uit de provincie Drenthe. In 2018 promoveerde FC Emmen, ten koste van onder andere N.E.C., voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de Eredivisie, daarvoor kwam het 33 seizoenen achtereen uit in de Eerste Divisie.   

N.E.C. ontving tegenstander FC Emmen dertien keer in de Bloedkuul. Hierbij is de formatie uit Nijmegen in het voordeel. Negen keer won N.E.C., twee keer speelden de teams gelijk en twee keer wisten de bezoekers de drie punten mee naar huis te nemen.

FC Emmen staat momenteel met twaalf punten uit zestien wedstrijden op de zestiende plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Lukkien heeft tot op heden pas twee keer een driepunter mogen bijschrijven. Geen enkele ploeg won minder vaak. 

Voormalig N.E.C.-speler Ole Romeny is dit seizoen het meest trefzeker voor de rood-witten. De 22-jarige Nijmegenaar is met vier goals clubtopscorer. Richairo Zivkovic staat tweede op de lijst met twee doelpunten. De plaatselijke FC uit Emmen wist pas dertien keer het net te vinden dit seizoen, alleen SC Cambuur scoorde minder vaak (negen doelpunten). 

Op 17 december om 14.00 uur trapten FC Emmen en N.E.C. af voor een vriendschappelijk duel in het zonnige Arroyo Enmedio, in Estepona. Het oefenduel was onderdeel van het trainingskamp, welke de beide ploegen afwerken in de Costa del Sol. N.E.C. verloor het oefenduel uiteindelijk met de stand die ook na 45 minuten spelen al op het scorebord stond: 3-2.

Het laatste officiële duel tegen FC Emmen is langer geleden. Op 13 mei 2018 speelde N.E.C. in het kader van de Eredivisie play-offs voor het laatst tegen de club uit Drenthe. Nadat N.E.C. in Emmen met 4-0 onderuit ging, kwam het in return niet verder dan 4-1. De ploeg van toenmalig trainer Pepijn Lijnders liep zodoende een ticket voor de play-offs finale mis. FC Emmen promoveerde uiteindelijk. 

Op 20 mei 2021 daalde Football Club Emmen weer af naar het tweede niveau van Nederland, nadat de play-off wedstrijd tegen NAC Breda na het nemen van penalty’s verloren ging. In 2022 promoveerde de club meteen weer naar de Eredivisie: op 29 april 2022 werd de club voor het eerst kampioen van de Keuken Kampioen Divisie.

Het duel in het Goffertstadion staat onder leiding van scheidsrechter Van der Eijk. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Bodde en van Dongen. Vierde official is de heer Ruperti. Als VAR neemt de heer Kooij plaats in Zeist en hij wordt daarbij geassisteerd door de heer Van Zuilen.

Eredivisie Zondag 5 februari 2023 De Adelaarshorst
Go Ahead Eagles
14:30
N.E.C.

Stand Eredivisie
4 Ajax 37
5 FC Twente 36
6 Sparta R'dam 33
7 FC Utrecht 30
8 Heerenveen 27
9 NEC 23
10 RKC Waalwijk 22
11 Fortuna Sit. 22
12 Go Ahead 19
13 Vitesse 19