Feitjes & Weetjes

Feitjes en weetjes N.E.C. - RKC Waalwijk

Feitjes en weetjes N.E.C. - RKC Waalwijk

Na de langverwachte competitieoverwinning van afgelopen vrijdag staat zondag aan het begin van de middag het treffen met RKC Waalwijk op het programma. De Brabanders staan met zeventien punten momenteel op een knappe 9e plaats in de Eredivisie, één plek boven N.E.C. dat veertien punten heeft. Het duel in Nijmegen betekent de laatste wedstrijd voor de winterstop.  Om 12.15 uur fluit scheidsrechter Martin Perez voor het startsignaal. Lees hier de belangrijkste informatie over het treffen met de bezoekers uit Waalwijk. 

RKC ontstond door een fusie HEC, WVB en Hercules in de jaren veertig van de vorige eeuw onder de naam Rooms Katholieke Combinatie (RKC). Toen in 1954 het betaald voetbal werd ingevoerd, bleef RKC Waalwijk lange tijd een amateurclub. In het seizoen 1984-1985 debuteerde de club pas in de Eerste Divisie. 

De combinatieploegen troffen elkaar tot op het heden 58 keer. Hierbij zijn de Nijmegenaren lichtelijk in het voordeel. Nijmegen Eendracht Combinatie wist 25 ontmoetingen te winnen. Dertien keer deelden de ploegen de punten en twintig keer mocht de Rooms Katholieke Combinatie uit Waalwijk drie punten bijschrijven.

De laatste ontmoeting met de Waalwijkers dateert van 19 februari van dit jaar en werd afgewerkt in het Goffertstadion. Onder toeziend oog van 11.802 supporters redde Jonathan Okita in de 88e minuut een punt voor de Nijmegenaren, nadat de ploeg van trainer Rogier Meijer na achttien minuten voetballen met 0-1 achter kwam.

Zowel N.E.C. als RKC kan met een goed gevoel terugkijken op de vorige speelronde. Beide clubs sloten speelronde 13, na een mindere periode, af met een overwinning. N.E.C. nam de drie punten, dankzij een prachtige goal van aanvoerder Lasse Schöne, mee uit Leeuwarden. RKC wist tegen subtopper AZ knap van een 0-1 achterstand terug te komen, waarna er met 3-1 werd gewonnen. RKC’er Zakaria Bakkali betrad in de 80e minuut het veld, waarna hij in zowel de 87e als de 92e minuut de bal tegen te touwen werkte. 

Historisch gezien is speelronde 34 van het seizoen 2002-2003 voor de Nijmegenaren een memorabele. N.E.C. speelde onder leiding van Johan Neeskens op de laatste speeldag uit bij het RKC van Martin Jol. N.E.C. moest winnen om zich rechtstreeks te kwalificeren voor deelname aan de UEFA Cup. Jarda Šimr schoof in de laatste seconden een voorzet binnen. N.E.C. won de wedstrijd en zou het seizoen erop mee gaan doen aan de UEFA Cup.

Het duel van aanstaande zondag staat onder leiding van scheidsrechter Martin Perez. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Van Dongen en Waleveld. Vierde official is de heer Bos.  Als VAR neemt de heer Van de Graaf plaats in Zeist en hij wordt daarbij geassisteerd door de heer Bodde. Om 12.15 uur rolt de bal voor het eerst in het Goffertstadion.

Eredivisie Zondag 8 januari 2023 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Ajax

Stand Eredivisie