Feitjes & Weetjes

Feitjes en Weetjes N.E.C. - Roda JC Kerkrade

Feitjes en Weetjes N.E.C. - Roda JC Kerkrade

Onfortuinlijk puntverlies, dat is wat N.E.C. de afgelopen wedstrijd heeft geleden. De wedstrijd tegen Helmond Sport is inmiddels bijna twee weken geleden en de volgende wedstrijd staat op het punt van losbarsten. Tijdens de interlandperiode hebben de spelers van Rogier Meijer er hard aan gewerkt om tegen Roda JC goed voor de dag te komen. Wij hebben speciaal voor jou alle leuke feitjes en weetjes rondom deze wedstrijd uit de kast getrokken om jou ook alvast goed voor te bereiden.

Net zoals N.E.C. heeft Roda JC een periode gehad waarin het hoog op de ranglijst in de Eredivisie eindigde. De hoogste notering van de Limburgers staat genoteerd uit het seizoen 1994/95. In dit seizoen werd de ploeg uit Kerkrade tweede op het hoogste niveau van Nederland. Onder leiding van toenmalig trainer Huub Stevens en met spelers als de gebroeders Hesp (later speelde Danny Hesp in de kleuren van N.E.C.), René Trost en Eric van der Luer wonnen zij dat seizoen onder andere van PSV, Vitesse en Feyenoord.

In het jaar 1962 werd (de naam) Roda JC geboren. Toentertijd werden de verenigingen Roda Sport en Rapid JC gefuseerd en werd Roda JC 'opgericht'. De club bestaat dus al 58 jaar en in al die jaren heeft het drie prijzen in de wacht weten te slepen. In het seizoen 1972/73 werd het kampioen in de Eerste Divisie. Daarna was het een lange tijd stil in Kerkrade, namelijk tot 1997. In dat jaar won het voor het eerst de KNVB Beker. Drie jaar later, in het jaar 2000, deed het dit nog eens over. Hierin wisten de Limburgers te winnen van N.E.C., waardoor de Nijmegenaren ook haar vierde bekerfinale niet succesvol af wist te sluiten.

In het 2009 was er iets opmerkelijks aan de hand in het land der Limburgers. Er waren grote perikelen omtrent het fuseren van de drie grootste clubs uit de provincie. MVV Maastricht, Fortuna Sittard en Roda JC zouden zich samenvoegen tot één club genaamd Sporting Limburg.  Dit ging echter uiteindelijk niet door vanwege geldzaken. De gemeentes kwamen er onderling niet uit en zo werden de plannen van tafel geschoven. Sporting Limburg zou niet worden opgericht.

Roda JC Kerkrade is een club die al jarenlang acteert in het Nederlandse betaalde voetbal. In de historie zijn N.E.C. en Roda JC elkaar al 83 keer tegengekomen in officiële wedstrijden en tweemaal in vriendschappelijke wedstrijden. De balans is niet positief voor de ploeg uit Nijmegen. Er werd namelijk 29 keer gewonnen, 18 keer gelijkgespeeld en 38 keer verloren. Daarentegen is N.E.C. al geruime tijd ongeslagen tegen de Limburgers. De laatste nederlaag stamt uit het jaar 2016, toen speelden beide ploegen nog in de Eredivisie.

De laatste reeks wedstrijden van Roda JC is er niet één om over naar huis te schrijven. Er werd zeven duels achter elkaar niet gewonnen. Daarentegen werd afgelopen zaterdag 14 november rivaal MVV Maastricht verslagen met 2-0. Door deze overwinning komt de ploeg van Jurgen Streppel op 16 punten uit 12 wedstrijden. Hiermee staan zij ook op de twaalfde plaats op de ranglijst met een doelsaldo van +3. N.E.C. is hoger terug te vinden, de ploeg van Rogier Meijer houdt momenteel de zesde plek bezet.

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36