Feitjes & Weetjes

Feitjes en weetjes N.E.C. - Telstar 

Feitjes en weetjes N.E.C. - Telstar 

Aanstaande maandag speelt N.E.C. om 14.30 in eigen huis tegen Telstar. De ploeg uit Nijmegen is zo goed als zeker van een play-offs ticket voor promotie naar de Eredivisie, maar de ploeg uit Velsen-Ijmuiden is hier nog hard voor aan het knokken. Zij zullen tegen N.E.C. de winst willen pakken om het gat naar Roda JC te verkleinen en het laatste ticket te bemachtigen. Eerder dit seizoen beleefde N.E.C. een pijnlijke avond in het BUKO Stadion van Telstar. De ploeg van Rogier Meijer ging hier onderuit met 5-2. De doelpunten aan de kant van Telstar werden gemaakt door Sebastian Soto, Gyliano van Velzen en Glynor Plet. De twee laatstgenoemden maakten beiden twee doelpunten. Voor N.E.C. waren Terell Ondaan en Elayis Tavsan trefzeker. De Nijmegenaren zullen zich in het eigen Goffert Stadion willen revancheren van de pijnlijke nederlaag tegen Telstar eerder dit seizoen. Om u alvast in de stemming te brengen hebben we hier een aantal feitjes en weetjes over de vorige edities van N.E.C. - Telstar! 

Maandagmiddag om 14.30 uur staan beide ploegen voor de 47e keer tegenover elkaar in officiële duels. Kijkend naar de statistieken valt wel te zeggen dat de Nijmegenaren de gedoodverfde favoriet zullen zijn in dit duel. Van de eerdere 46 ontmoetingen won N.E.C. er 28, speelde het negen keer gelijk en verloor het er ook negen. De ploegen speelden het vaakst tegen elkaar in de Eerste Divisie. Tot nu toe is N.E.C. in de Eerste divisie heer en meester tegen de ploeg uit Velsen. Van de 25 gespeelde duels werden er zeventien wedstrijden gewonnen, eindigden drie duels in een remise en werd er maar vijf keer verloren.  

Voor het eerste duel tussen beide teams moeten we terug naar 1963. Dit is meteen ook het eerste jaar dat Telstar als professionele voetbalclub uitkwam. Even hiervoor waren aartsrivalen VSV en Stormvogels gefuseerd om één profclub te creëren: Telstar. Het duel werd gespeeld in het landelijk bekertoernooi. Dit is ook het enige bekerduel dat de teams tegen elkaar hebben gespeeld. De wedstrijd, in de tweede ronde van het bekertoernooi, eindigde onder toeziend oog van 9000 supporters in een 5-2 overwinning voor de Nijmegenaren. De goals werden destijds gemaakt door Pauke Meijers, Cor Smulders, Theo van Doorneveld en Tini van Reeken (tweemaal). De ronde erna vloog N.E.C. uit het bekertoernooi tegen Wilhelmina. 

In de selectie van Telstar zien we één oude bekende terug: Tom Overtoom. De middenvelder speelde tussen 2018 en 2020 voor de Nijmegenaren. Hierin kwam hij tot 30 officiële optredens voor de club, waarin hij één keer scoorde. Hij maakte afgelopen zomer de overstap naar de ploeg uit Velsen. 

Qua doelpunten ligt er tegen Telstar een heerlijke wedstrijd in het verschiet. In de 46 onderlinge ontmoetingen werd er maar liefst 156 keer gescoord. Hierin haalde Telstar veruit het vaakst de bal uit eigen net. Ze kregen in totaal 108 goals tegen en maakten er zelf 48. N.E.C. behaalde ook haar grootste thuisoverwinning ooit tegen Telstar. In 1988 wonnen de Nijmegenaren in het Goffert Stadion met 7-0. Nog wat andere noemenswaardige eindstanden zijn de overwinningen uit 1977, 1985, 1992, 1994 en 2019. Toen won N.E.C. met 0-5, 4-0, 6-0, nog eens 4-0 en 4-2 van de ploeg in het wit uit Velsen-IJmuiden. 

N.E.C. heeft dus in het verleden vaak genoeg laten zien hoe je moet winnen van Telstar. De ploeg van Rogier Meijer hoopt hier maandag een mooi vervolg aan te geven door wederom drie punten te pakken. Hoe het daadwerkelijk gaat aflopen gaat u maandagmiddag zien bij N.E.C. - Telstar! 

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 23 april 2021 De Toekomst
Jong Ajax
21:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen Divisie
1 SC Cambuur 82
2 Graafschap 73
3 NAC Breda 67
4 Almere 67
5 Go Ahead 65
6 NEC 60
7 FC Volendam 56
8 Roda JC 54
9 Excelsior 42
10 TOP Oss 42