Algemeen

Geweigerd spandoek wordt in totaal verkeerde context getrokken

Geweigerd spandoek wordt in totaal verkeerde context getrokken

N.E.C. komt vanavond met een statement over de ophef en insinuaties die in bepaalde media en door enkele politici zijn ontstaan. Voorafgaand aan de wedstrijd Helmond Sport – N.E.C. (1-2) is door de club een spandoek geweigerd dat de tekst ‘zwart’ heeft bevat. De conclusies die worden getrokken om de reden van weigering sluiten echter niet aan bij de werkelijke reden.

 Algemeen directeur Wilco van Schaik geeft uitleg over het voorval dat niets te maken heeft met de in Nederland levende discussies. "Wij begrijpen dat iedereen dit in deze tijd heel spannend vindt en een voorval waarbij het woord ‘zwart’ betrokken is groot te maken. Ook politici die zichzelf even willen laten zien melden zich gelijk. Ik lees uitspraken en oordelen van vele mensen zonder dat ze geluisterd of geïnformeerd hebben hoe het werkelijk zit. Waar gaan we heen in dit land? Het woord zwart is helemaal geen onderwerp van de discussie geweest in deze kwestie. Voordat heel Nederland hier nog meer van gaat vinden, om welke discussie dan wel positief of negatief te laden, benadrukken wij dat dit niets heeft te maken met welke discussie dan ook, maar gewoon het gevolg is van afspraken met betrekking spandoekenbeleid’’, aldus Van Schaik.

Hij vervolgt: ‘’Supporters moeten volgens protocol altijd vooraf aanmelden hoeveel en welke spandoeken ze meenemen naar uitwedstrijden. Afgelopen vrijdag hadden zij enkele spandoeken niet aangemeld en toch mee genomen. Dus dan is de afspraak: ‘die doeken komen niet het stadion in’. Zo gaat dit al jaren en om die reden is het doek afgekeurd.’’

‘’Achteraf bleek er een spandoek te zijn met het woord ‘zwart’, maar dit was niet de reden van afwijzing. Het bewuste spandoek dat uit drie delen bestond was niet aangemeld. Dat het woord ‘zwart’ ergens te lezen was is dan ook nooit de reden geweest zoals er nu wordt beweerd. Het heeft geen enkele rol gespeeld bij deze weigering. Dat anderen hier nu een groot verhaal van maken is de verantwoordelijkheid van die personen. Zij zullen er belangen bij hebben. Bij N.E.C. speelt het woord zwart totaal geen rol in welke discussie dan ook, anders dan dat het een clubkleur is waar we trots op zijn. Komende week zitten wij met onze supportersvereniging om de tafel om dit voorval en het beleid nogmaals met elkaar te bespreken om nieuwe discussies in de toekomst te voorkomen. Maar N.E.C. heeft er behoefte aan dit te delen voordat iemand hier andere gedachten bij krijgt of denkt dit groter te moeten maken dan het is geweest. Laat dat verhaal voor iedereen duidelijk zijn’’, sluit Van Schaik af.

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36