Algemeen

N.E.C. bindt ook FC Volendam aan de zegekar

Voorbeschouwing N.E.C. – FC Volendam

Een week na de overwinning op Excelsior moet N.E.C. het in eigen huis opnemen tegen FC Volendam. Het zal de Nijmegenaren er alles aan gelegen zijn om de goede lijn die afgelopen week is ingezet door te trekken.

Afgelopen week speelde N.E.C. dus een uitwedstrijd in Rotterdam. Hier was Excelsior de gastheer van de Nijmeegse ploeg. Het duurde even voordat er gescoord werd, maar toen de 0-1 er eenmaal in lag ging het snel. Met als absolute hoogtepunt de 0-3 van Anthony Musaba. Een dribbel waarmee hij meerdere spelers van Excelsior uitspeelde zorgde er uiteindelijk voor dat hij met rechts de bal in de kruising schoot.

Dit seizoen is voor FC Volendam een bijzonder jaar, want na dertien jaar speelt de club eindelijk weer in de Eredivisie. De promovendus doet het zo gek nog niet, want na 22 wedstrijden staat de ploeg van trainer Wim Jonk op de 14e plaats. De laatste wedstrijd werd zelfs met 2-0 gewonnen van Vitesse, door twee goals van Daryl van Mieghem. Sowieso zijn de Volendammers sterk uit de winterstop gekomen; zij pakten al veertien punten ná de winterbreak.

De vorige ontmoeting tegen FC Volendam was een heuse vijfklapper. Ondanks dat de Volendammers op een vroege 1-0 voorsprong kwamen, wist N.E.C. de wedstrijd al snel om te draaien en won uiteindelijk met 1-4. De doelpunten kwamen van vier verschillende N.E.C.-spelers. Elayis Tavsan, Oussama Tannane, Mikkel Duelund en Jordy Bruijn waren allemaal trefzeker.

Wim Jonk beschikt in zijn selectie over een aantal sterkhouders. De meeste doelpunten komen tot nu toe van twee namen. Robert Mühren wist dit seizoen vijf keer het net te vinden, dit lukte vleugelspeler Daryl van Mieghem vier keer. De man met de meeste assists is Carel Eiting. De oud-Ajacied was goed voor maar liefst zeven assists.

FC Volendam is één van de ploegen met de meeste tegendoelpunten. Dit wetende en met de ruime uitslag tegen Excelsior in het achterhoofd, zal de ploeg van Rogier Meijer er alles aan doen om de drie punten (het liefst met mooi voetbal) in Nijmegen te houden. Mocht het hierboven genoemde lukken kan N.E.C. een sprong maken op de ranglijst. Deze speelronde spelen ook SC Heerenveen en RKC Waalwijk tegen elkaar, beide ploegen staan vlak boven N.E.C. Voor aansluiting bij het linker rijtje is het essentieel dat er in die wedstrijd punten blijven liggen.

Het duel van zaterdagavond op de Goffert staat onder leiding van Sander van der Eijk, met assistentie van de heren Schaap, Vereijken en Van Marrewijk. Vanuit Zeist wordt er meegekeken door Martijn Vos. De wedstrijd zal om 21.00 uur worden afgetrapt en is voor de thuisblijvers te volgen op ESPN 3.

Door Teike Steetzel

90' GOAL: Pedro Marques maakt de 3-0
90' Oussama Tannane wordt gewisseld voor Andri Baldursson
84' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
84' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
75' Benaissa Benamar wordt gewisseld voor Oskar Buur
75' Calvin Twigt wordt gewisseld voor Florent Sanchez Da Silva
71' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
71' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
69' Daryl van Mieghem wordt gewisseld voor Walid Ould-Chikh
67' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 2-0 (Assist door Oussama Tannane)
65' Francesco Antonucci wordt gewisseld voor Henk Veerman
64' Gele kaart Gaetano Oristanio
58' GOAL: Iván Márquez maakt de 1-0
53' Gele kaart Brian Plat
37' Gele kaart Benaissa Benamar

34 Ibrahim El Kadiri

N.E.C. heeft voor de tweede keer op rij drie punten bij mogen schrijven. De Nijmegenaren bleven in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam geduldig en trokken in de tweede helft de overwinning naar zich toe: 3-0. Iván Márquez, Nany Dimata en Pedro Marques troffen doel voor N.E.C.

De weg naar het linkerrijtje leidde N.E.C., na de ruime uitoverwinning op Excelsior (0-3), naar weer een ontmoeting waar drie belangrijke punten gepakt konden worden. Met Volendam trof de formatie van trainer Rogier Meijer dan wel een ploeg uit het rechterrijtje, maar van onderschatting kon geen enkele sprake zijn. De gasten uit het vissersdorp pakten in 2023 immers al elf punten en wonnen vorige week nog in eigen huis van Vitesse. Volendam acteerde in de openingsfase dan ook als een ploeg met vertrouwen, maar het was N.E.C. dat de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Elayis Tavsan kreeg de bal vrij voor de linkervoet na een door Nany Dimata gewonnen duel, maar de vleugelaanvaller wist Stankovic niet aan het werk te zetten. Even later moest de keeper van de bezoekers wel in actie komen. Een zwabberende vrije trap van Oussama Tannane eindigde met de nodige moeite in de handen van de Volendamse goalie.

De regie in de wedstrijd was op dat moment al overgenomen door N.E.C., dat steeds vaker op de vijandige helft te vinden was. Na ruim een half uur voetballen leverde dat een geweldige aanval op, die na een corner van Tannane tot stand kwam. Philippe Sandler ving de hoekschop op en vond Dirk Proper in de vrije ruimte, die met een hakje Souffian El Karouani aan het werk zette. Diens voorzet kon door Magnus Mattsson net niet tegen het netje geknikt worden, waarna de rebound van Proper van de lijn werd gehaald. De fraaie wijze waarop die kans tot stand kwam was het absolute hoogtepunt van de eerste helft, waarin N.E.C. een licht veldoverwicht niet wist om te zetten in een voorsprong. Na rust bleven de Nijmegenaren waar ze gebleven waren, werd er druk gezet op de helft van Volendam en was het wachten op een nieuwe grote kans. Die kwam er na een klein uurtje spelen.

Een hoekschop van Lasse Schöne caramboleerde voor de voeten van Iván Márquez, die niet twijfelde en de 1-0 binnentikte. Dat was een verdiende goal voor N.E.C., dat met positievere intenties op het veld stond dan Volendam en die instelling dus beloond zag worden met een doelpunt. Nog geen tien minuten later werd het ook 2-0. Na een fenomenale actie van Proper op het middenveld werd Tannane gevonden, die Dimata met een loepzuivere steekpass alleen voor de keeper zette. De spits faalde niet en verdubbelde de marge op zeer kalme wijze. Jasper Cillessen, de keeper van de mannen uit de Keizerstad, zag het met genoegen aan. Hij hoefde amper in actie te komen en verrichte pas in de slotfase een noemenswaardige redding op een inzet van Ould-Chikh. Verder had Volendam weinig te vertellen in De Goffert en uiteindelijk werd het met een 3-0 nederlaag naar huis gestuurd. De ingevallen Pedro Marques prikte er in blessuretijd namelijk nog een derde treffer in.