Algemeen

N.E.C. buigt achterstand om in overwinning: 3-2

Voorbeschouwing N.E.C. – Jong AZ

Vanavond neemt N.E.C. het al om 18.00 uur op tegen Jong AZ, dat op bezoek komt in Nijmegen. De wedstrijd stond eigenlijk voor 20.00 uur op de planning, maar omdat N.E.C. de wedstrijd heeft ‘gekocht’ bij ESPN en hij nu dus live wordt uitgezonden, wordt nu twee uur eerder afgetrapt.

Voor sympathisanten van N.E.C. zijn het sportief gezien geen beste weken. De afgelopen vier wedstrijden werd er niet gewonnen door de equipe van trainer Rogier Meijer. Alleen tegen Telstar (1-1) werd een punt in de wacht gesleept, maar de wedstrijden tegen Excelsior, TOP Oss en Almere City gingen alle drie verloren. Afgelopen vrijdag kwam N.E.C. in Rotterdam nog wel op voorsprong door een fraaie treffer van Javier Vet, maar twee doelpunten van Joël Zwarts beslisten de strijd alsnog in Rotterdams voordeel. Het betekent al met al dat we voor de laatste overwinning van N.E.C. een maand terug in de tijd moeten. In De Goffert werd toen namelijk met 1-0 gewonnen van FC Volendam.

N.E.C. staat wel nog altijd op de zesde plaats op de ranglijst en het moet gek lopen (al is het niet onmogelijk) als de ploeg zich niet kwalificeert voor de play-offs, waarin wordt gestreden om een plekje in de Eredivisie. Tot die tijd is het sowieso taak om de negatieve spiraal, waarin N.E.C. sportief gezien zit, te doorbreken en met een fris gemoed en goed gevoel te beginnen aan de laatste fase van de competitie. ‘Jong AZ thuis’ zou daar – op papier in ieder geval – een goede gelegenheid voor moeten zijn.

Jong AZ staat op de zeventiende plaats op de ranglijst en de heenwedstrijd tegen de jonge Alkmaarders wist N.E.C. met 0-3 te winnen door doelpunten van Ayman Sellouf en Elayis Tavsan (2x). Jong AZ won wel haar twee meest recente wedstrijden, waarbij moet worden opgemerkt dat het wedstrijden waren tegen de nummer laatst (FC Den Bosch) en een-na-laatst (FC Dordrecht). De wedstrijd tegen Dordrecht was afgelopen maandag nog. In eigen huis won Jong AZ met 4-0, door doelpunten van Bram Franken, Richonell Margaret, Jelle Duin en Mohamed Taabouni. Laatstgenoemde is met negen treffers tevens topscoorder bij de ploeg van trainer Michel Vonk.

Rogier Meijer zal het vanavond nog altijd moeten stellen zonder aanvoerder Rens van Eijden. Of Jordy Bruijn weer van de partij is, is op het moment van schrijven nog niet zeker. Scheidsrechter van vanavond is Robin Hensgens. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen op ESPN (televisie) en RN7 (radio).

90' GOAL: Édgar Barreto maakt de 3-2 (Assist door Jonathan Okita)
85' Gele kaart Bart van Rooij
80' Gele kaart Zico Buurmeester
77' GOAL: Thomas Beekman maakt de 2-2 (Assist door Bart van Rooij)
70' Gele kaart Zakaria Aboukhlal
64' Dirk Proper wordt gewisseld voor Thomas Beekman
59' Mohamad Taabouni wordt gewisseld voor Zico Buurmeester
56' GOAL: Rangelo Janga maakt de 1-2 (Assist door Bart van Rooij)
52' GOAL: Yukinari Sugawara maakt de 0-2 (Assist door Kenzo Goudmijn)
43' GOAL: Zakaria Aboukhlal maakt de 0-1 (Assist door Mohamad Taabouni)
42' Gele kaart Souffian El Karouani
13' Kevin Bukusu wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez

18 Yusuf Barasi

Het is N.E.C. vanavond gelukt om de mindere reeks van de laatste weken te doorbreken. In het eigen Goffert stadion werd Jong AZ verslagen met 3-2. In de eerste helft gebeurde er vrij weinig. Het was de 0-1 van Jong AZ die de wedstrijd open brak. De tweede helft bracht daarentegen meer vermaak met zich mee. Vlak na rust begon het nog negatief voor de ploeg van Rogier Meijer door de tweede goal van Jong AZ. Rechtsback Sugawara was mee opgekomen en kon vrij inschieten: 0-2. Toch toonde N.E.C. veel veerkracht en won de wedstrijd uiteindelijk nog door goals van Janga, Beekman en matchwinner Barreto.

De Nijmegenaren leken aan het begin van de wedstrijd al snel op voorsprong te komen. Via een voorzet van Barreto tikte Cas Odenthal de bal binnen. Helaas voor N.E.C. werd het doelpunt (onterecht) afgekeurd wegens buitenspel. Kort daarna werd Jong AZ gevaarlijk. In de tiende minuut werd Jelle Duijn met een mooie pass weggestuurd door Maxim Gullit. De jonge spits stuitte echter op Branderhorst. De problemen stapelden zich daarna op voor de ploeg uit Nijmegen. Kevin Bukusu raakte na een actie achterin geblesseerd aan zijn hamstring en moest het veld vroegtijdig verlaten. N.E.C. is achterin al dun bezet, wat het uitvallen van de Duitser voor de ploeg van Rogier Meijer extra zuur maakte. Terry Lartey Sanniez nam zijn plek in.

De volgende kans liet lang op zich wachten in de eerste helft. Na een half uur voetballen speelde Vet een goede steekpass op Tavsan. De aanvaller kon vrij schieten op de doelman van Jong AZ, maar verzuimde om N.E.C. op 1-0 te brengen door de bal over het doel heen te schieten. Vijf minuten later kregen de Nijmegenaren wederom een goede kans om te scoren. El Karouani stuurde Okita weg aan de linkerflank. Okita speelde daarna mooi zijn man uit en gaf de bal voor de goal aan Vet die mee naar voren was gekomen. De lange middenvelder schoot op doel, maar de bal werd gekeerd door de Alkmaarse keeper Mees Bakker.

Vijf minuten voor rust leek Jong AZ op voorsprong te komen. Via de rechterkant werd een voorzet gegeven die werd binnengetikt door Aboukhlal. Echter werd ook deze goal afgekeurd wegens buitenspel. Twee minuten later sloeg echter alsnog het noodlot toe voor de Nijmegenaren. Na een fout achterin van Cas Odenthal werd de bal via de rechterflank voorgegeven en kon diezelfde Aboukhlal van een paar minuten geleden alsnog de 0-1 binnentikken voor de Alkmaarders. Vlak daarna floot scheidsrechter Hensgens voor het rustsignaal na een teleurstellende eerste helft aan de kant van N.E.C.

Na de hervatting van de tweede helft sloegen de Alkmaarders wederom toe. Zes minuten na rust vergat N.E.C. om rechtsback Sugawara te dekken, die vrij kon worden ingespeeld. Daarna was het een koud kunstje voor de back en hij schoot de bal beheerst langs doelman Branderhorst. Een paar minuten later maakte N.E.C. de aansluitingstreffer. De bal kwam via de rechterflank terecht bij Bart van Rooij die met een mooie voorzet de jarige Janga bereikte. Deze kopte de bal via de onderkant van de lat knap in het doel: 1-2.

Na 70 minuten kregen de Nijmegenaren een goede kans om op gelijke hoogte te komen. Via een goede actie aan de linkerkant van El Karouani kwam de bal uiteindelijk terecht bij Okita. Het lukte de Duitser echter niet om de bal binnen te schieten. Een minuut later kreeg Janga ook een kans om te scoren, maar hij kon niet genoeg kracht geven aan zijn kopbal. Een kwartier voor tijd was het na een aantal goede kansen gemist te hebben toch raak voor N.E.C. Wederom gaf Bart van Rooij een goede voorzet vanaf de rechterkant en bereikte invaller Thomas Beekman, die de bal makkelijk kon inkoppen: 2-2.

Een paar minuten later was het bijna raak voor de ploeg van Rogier Meijer. Een voorzet werd goed doorgekopt door Okita en kwam terecht bij Beekman. Deze gaf op zijn beurt ook weer een voorzet en bereikte daarmee Barreto, die zijn inzet jammerlijk gestopt zag worden door de doelman van Jong AZ. In de 90e minuut werd het goede spel van N.E.C. dan toch beloond. Uit een corner, die werd genomen door Okita, kopte Barreto de bal knap in de verre hoek: 3-2. Twee minuten later floot scheidrechter Hensgens voor het einde van de wedstrijd.