Algemeen

N.E.C. doet zichzelf tekort in duel met Ajax

Voorbeschouwing N.E.C. – Ajax

De Goffert zal vandaag het strijdtoneel zijn voor het duel met koploper Ajax. De ploeg van Rogier Meijer zet – na een week rust – de jacht op plaats acht voort. Het vorige duel met FC Twente eindigde in een ongelukkige nederlaag, waarbij Ali Akman een schorsing opliep. De Turkse goalgetter zal het affiche tegen de Amsterdammers dus aan zich voorbij moeten laten gaan.

Ajax kende een turbulente week, waarin duidelijk werd dat het na dit seizoen afscheid neemt van trainer Erik ten Hag en het de bekerfinale verloor van concurrent PSV. De Tukker krijgt vanaf volgend seizoen de taak om Manchester United terug naar successen te leiden. De oefenmeester zal er alles aan doen om in zijn laatste maanden als Ajacied, het landskampioenschap naar Amsterdam te brengen. De hoofdstedelingen zullen er na de verloren bekerfinale van afgelopen week gebrand op zijn om een goed resultaat te behalen.

N.E.C. kende een rustig weekend, waarin het niet in competitief verband in actie hoefde te komen. De Nijmegenaren kozen er wel voor om een oefenwedstrijd te spelen tegen SC Heerenveen. Het duel met de Friezen werd afgewerkt in het Gelderse Wenum-Wiesel, waar de ploegen tot een 1-1 eindstand kwamen. Wilfried Bony nam de Nijmeegse treffer voor zijn rekening. Een week eerder kwam FC Twente op bezoek in de Goffert. De Tukkers namen de drie punten mee naar het Oosten door doelpunten van Virgil Misidjan en Dimitrios Limnios.

Eerder dit seizoen kende N.E.C. een ongelukkige wedstrijd in de hoofdstad. De Nijmeegse formatie stond na 39 minuten al met maar liefst 5-0 achter. Hier hield de score – gelukkig voor de Nijmegenaren - ook op. In tegenstelling tot de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA, keert Ajax momenteel niet in de beste vorm en dus liggen er kansen voor de ploeg uit de Keizerstad.

De strijd om de play-offs ligt momenteel compleet open, met maar liefst vijf ploegen die nog serieus in de race zijn. FC Groningen, Go Ahead Eagles, N.E.C., SC Cambuur en SC Heerenveen zullen allen proberen een gooi richting Europees voetbal te doen. De Nijmegenaren kennen daarbij een moeilijk programma, met topduels tegen PSV en Ajax (vanmiddag) nog op de rol.

Door de schorsing van Ali Akman ligt de spitspositie open bij de Nijmegenaren. Vooraf leek Wilfried Bony deze positie in te gaan vullen, maar de spits viel geblesseerd uit op de laatste training. Trainer Rogier Meijer zal moeten puzzelen om de voorhoede op orde te krijgen.

89' GOAL: Brian Brobbey maakt de 0-1
86' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Javier Vet
85' Kenneth Taylor wordt gewisseld voor Mohammed Kudus
72' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Rens van Eijden
59' Gele kaart Rodrigo Guth
55' Gele kaart Lasse Schöne
53' Gele kaart Daley Blind
51' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
46' Steven Berghuis wordt gewisseld voor Brian Brobbey
45' Perr Schuurs wordt gewisseld voor Liam van Gelderen
34' PENALTY GEMIST: Dusan Tadic
32' PENALTY: Dusan Tadic staat achter de bal

53 Liam van Gelderen '45

Zaterdagmiddag 16.30 uur stond voor N.E.C. het affiche met Ajax op het programma. Na een week zonder competitievoetbal stonden de Nijmegenaren uitgerust aan de aftrap. Dit was ook te zien in het spelverloop. Gesteund door een luidruchtige Goffert wist de ploeg van Rogier Meijer goed tegenstand te bieden aan de koploper. Lang leek het duel te eindigen in een 0-0 gelijkspel, maar Brian Brobbey wist de Amsterdammers echter in de slotfase toch nog naar een 0-1 overwinning te schieten en zo N.E.C. met lege handen achter te laten.

De eerste grote kans van de wedstrijd ontstond al na twee minuten. Davy Klaassen kreeg de bal in vrijstaande situatie op het hoofd, maar wist er geen kracht en precisie achter te krijgen. Hierna was het een aantal minuten rustig, maar in de twaalfde minuut kwam Jonathan Okita als een duveltje uit het doosje en verschalkte bijna Ajax-goalie Stekelenburg. Deze stond echter goed op te letten en dook de bal over de achterlijn. De volgende grote mogelijkheid van de wedstrijd kwam ook op het conto van de Congolese aanvaller. Souffian El Karouani gaf een uitstekende voorzet naar de tweede paal, maar Okita wist de bal alleen te schampen en zo niet tot doelpunt te promoveren. Ondanks de kansen van N.E.C. waren het de Amsterdammers die via een penalty de grootste kans kregen. Jurrien Timber kwam met een rush de zestien in en werd neergehaald door Jordy Bruijn. Ajax-captain Dusan Tadic legde aan vanaf elf meter, maar wist de bal niet achter Mattijs Branderhorst te krijgen. De Nijmeegse sluitpost tikte de bal met een katachtige redding uit de rechterhoek en wist zo zijn ploeg op de been te houden. Beide ploegen wisten ook in de laatste minuten van de eerste helft niet te scoren en zochten zo met de brilstand op het bord de kleedkamers op.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van de voeten van El Karouani. De gelegenheids-linksbuiten kreeg de bal aan de zijkant van het doel, maar kon deze net niet over Stekelenburg stiften. De Nijmegenaren kwamen sterk uit de kleedkamer en deden zeker niet onder voor de hoofdstedelingen. Dit resulteerde na een kwartier in de tweede helft in een levensgrote kans. Elayis Tavsan soleerde door de Amsterdamse defensie heen en kwam één op één met de Ajax-goalie, maar schoot de bal hard in het zijnet. Na 61 minuten spelen was Ajax-invaller Brian Brobbey ook dicht bij een doelpunt, maar hij zag zijn kopbal op de paal belanden. Het Amsterdamse offensief was hiermee nog niet geweken. Uit een corner leek Davy Klaassen te scoren, maar Rodrigo Guth stond echter goed op te letten en haalde de bal van de lijn af. Hierna bleef het lang heen en weer veren. De wetten van het voetbal deden N.E.C. in de slotfase echter alsnog de das om. Waar N.E.C. verzuimde de kansen af te maken aan het begin van de tweede helft, deed Ajax dit vlak voor tijd niet. In de 89e minuut was het Brobbey die de Amsterdammers toch nog naar de overwinning schoot en zo zorgde dat de drie punten mee gingen naar de hoofdstad.