Algemeen

N.E.C. houdt één punt over aan uitduel in Rotterdam

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam - N.E.C.

Wie het voor aanvang van de competitie had voorspeld was voor waarschijnlijk voor gek verklaard, maar het is toch echt waar. N.E.C. treedt vanavond in Rotterdam aan tegen Sparta in de wetenschap dat de ploeg zich bij winst of een gelijkspel in ieder geval voor even de nummer drie van de Eredivisie mag noemen.

Eigenlijk hadden Rogier Meijer en zijn mannen daar voor de wedstrijd van vanavond al kunnen staan, aangezien afgelopen weekend van Willem II gewonnen had moeten worden. Tegen alle statistieken in wisten tien Tilburgers (doelman Brondeel ontving na een kwartier spelen al een rode kaart) hun doel echter schoon te houden, waardoor na 90 minuten nog altijd 0-0 op het scorebord stond. De ploeg van Fred Grim mocht daarbij paal, lat én vierde doelman Connor van den Berg bedanken.

Dat N.E.C. na afloop stevig baalde van het feit dat het nu ‘slechts’ zesde staat, zegt veel over hoe de Nijmegenaren aan het seizoen zijn begonnen. Bij Sparta hangt de vlag er iets anders bij, maar al te veel conclusies kunnen daar niet uit getrokken worden. De Rotterdammers staan weliswaar veertiende, maar het gat met N.E.C. bedraagt maar drie punten. Afgelopen weekend pakte de ploeg van trainer Henk Fraser voor de eerste keer dit seizoen de volle buit, door met 3-1 te winnen van Fortuna Sittard. In de speelronden daarvoor werd verloren van FC Utrecht (4-0) en Go Ahead Eagles (2-0) en gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo (1-1).

De laatste edities van Sparta - N.E.C. verliepen vanuit Nijmeegs oogpunt niet bepaald florissant. Voor de laatste overwinning op Het Kasteel moeten we terug naar 2008, toen door doelpunten van Saidi Ntibazonkiza en Youssef El Akchaoui met 0-2 gewonnen werd. Uit de vijf edities daarna wist N.E.C. slechts één punt in de wacht te slepen. Toch zal de ploeg van Rogier Meijer met vertrouwen afreizen naar Rotterdam. De nabije geschiedenis zegt immers meer dan wat zich jaren geleden afspeelde en in die nabije geschiedenis is in ieder geval één ding duidelijk geworden: dat het lastig scoren is tegen N.E.C. Uit bij Ajax leek het daar overigens nog niet zo op, maar in de drie wedstrijden daarna heeft N.E.C. geen enkele tegentreffer meer hoeven incasseren. Drie ‘clean sheets’ op rij voor doelman Mattijs Branderhorst dus en wat zou het lekker zijn als nummer vier daar vanavond aan wordt toegevoegd.

Voor doelpunten kijken ze in Rotterdam vooral in de richting van spits Lennart Thy, die vorig seizoen veertien treffers achter zijn naam had staan. Dit seizoen staat zijn teller nog op één treffer, die hij afgelopen weekend tegen Fortuna Sittard op fraaie wijze binnenkogelde. De overige doelpunten van de Spartanen zijn dit seizoen gemaakt door ervaren krachten Bart Vriends en Bryan Smeets en jongeling Emanuel Emegha.

Rogier Meijer lijkt, afgaande op de trainingen, geen reden te zien om zijn basiselftal te wijzigen. Hij kan nog altijd peuren uit een nagenoeg complete selectie. Rens van Eijden en Mathias De Wolf ontbreken nog altijd door blessures. Aanvaller Pedro Ruiz traint inmiddels wel met de groep, maar is nog niet klaar voor het echte werk.

Scheidsrechter van vanavond is Edwin van de Graaf, die langs de lijn wordt bijgestaan door grensrechters Van Dongen en Koopman. De aftrap is om 20.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' De wedstrijd is afgelopen
85' Gele kaart Lasse Schöne
80' Dirk Abels wordt gewisseld voor Laurent Jans
80' Mohammed Osman wordt gewisseld voor Kenzo Goudmijn
79' Gele kaart Édgar Barreto
76' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Édgar Barreto
73' Gele kaart Dirk Abels
71' Vito van Crooij wordt gewisseld voor Mario Engels
71' Sven Mijnans wordt gewisseld voor Giannis Masouras
70' Ali Akman wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
62' Gele kaart Adil Auassar
60' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
46' Bryan Smeets wordt gewisseld voor Emanuel Emegha
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
44' GOAL: Sven Mijnans maakt de 1-1
35' Gele kaart Ali Akman
28' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Jordy Bruijn)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

24 Calvin Verdonk

Na het gelijke spel tegen het tiental van Willem II, ging N.E.C. vrijdagavond tegen Sparta Rotterdam weer op jacht naar een driepunter. Door de openingstreffer van Okita in de twintigste minuut startte die missie voortvarend, maar in de slotfase van de eerste helft maakte Mijnans namens de thuisploeg gelijk. In het tweede bedrijf wist geen van beide ploegen meer echt een vuist te maken en dus keerde N.E.C. met een gelijkspel terug naar Nijmegen.

Na ruim acht minuten voetballen noteerde Dirk Abels namens Sparta de eerste poging van de wedstrijd. Hij volleerde de bal na een afgeslagen corner echter naast de goal van Mattijs Branderhorst. Het eerste gevaar van N.E.C. leek te ontstaan toen Lasse Schöne zijn collega Jordy Bruijn met een slim balletje in het strafschopgebied wist te bereiken, maar de doelmond was te druk bezet om tot een schot te komen. Vrijwel direct daarna klopte Sparta op de deur, maar nu wist nieuwkomer Mohammed Osman de bal in zeer kansrijke positie niet bij Lennart Thy te krijgen. In de tegenstoot schoot Jonathan Okita met zijn linkerbeen over het doel en zo stond na twintig minuten nog altijd de brilstand op het bord, zonder dat er een noemenswaardige doelpoging was ondernomen.

Diezelfde Okita werd nog geen tien minuten later de gevierde man door daar verandering in te brengen. Na een goede aanval en op aangeven van Bruijn stuurde hij de bal rustig naar de verre hoek. Doelman Maduka Okoye strekte zich, maar was te laat: 0-1 voor N.E.C., in de twintigste minuut. Vervolgens probeerde Mikkel Duelund het na ruim een halfuur nog eens, maar zijn schuiver werd ternauwernood gekeerd door Okoye. N.E.C. leek af te stevenen op een 0-1 ruststand, maar moest toch nog een tegentreffer slikken. Nadat Osman een vlammend schot via de vingertoppen van Branderhorst op de lat uiteen zag spatten, was het in de rebound alsnog raak via Sven Mijnans. De jongeling kon voor open goal binnenwerken na een gekeerde poging van Thy en dus gingen de ploegen bij een 1-1 tussenstand aan de thee.

N.E.C. startte ongewijzigd aan de tweede helft, waar Emanuel Emegha bij Sparta voor Bryan Smeets in de ploeg was gekomen. Na een te hoge poging van Osman en een gekraakt schot van Okita duurde het even voor het publiek weer eens echt kon opveren. Na ruim een uur voetballen was het zover: eerst leek Akman door te breken en oog in oog met Okoye een grote kans onbenut te laten, maar er werd gevlagd wegens buitenspel. Vervolgens ramde Thy de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied op de vuisten van Branderhorst.

Met inmiddels Magnus Mattsson en Elayis Tavsan in de ploeg voor Bruijn en Akman wilde N.E.C. de wedstrijd in de laatste twintig minuten nog naar zich toetrekken. Duelund drong al frommelend het strafschopgebied van Sparta binnen en kwam tot een schot, maar een Spartaans been vormde een sta-in-de-weg. Vervolgens wist Tavsan de doelman van de thuisploeg niet te verrassen met een schot in de korte hoek. Namens Sparta was het Osman die het Nijmeegse doel opnieuw van grote afstand onder vuur nam, maar hij mikte een ruime meter te hoog.

In de slotfase wilden beide ploegen wel, maar bleven echt grote mogelijkheden uit. Emegha wist namens de thuisploeg nog de achterlijn in het strafschopgebied van N.E.C. te halen, maar zijn teruggetrokken voorzet werd onschadelijk gemaakt. In de laatste minuten van de officiële speeltijd leek Okita op het doel van Okoye af te mogen stormen, ware het niet dat Bart Vriends op de goede plek stond en de steekbal wist te onderscheppen. Uiteindelijk zorgden de drie minuten blessuretijd niet meer voor opwinding en dus was de ruststand op Het Kasteel ook de eindstand: 1-1.