Algemeen

N.E.C. is Fortuna Sittard de baas

Voorbeschouwing: Fortuna Sittard - N.E.C.

Na twee nederlagen op rij (thuis tegen FC Utrecht en uit tegen Feyenoord) zal N.E.C. vanavond in Sittard op jacht gaan naar een overwinning op Fortuna, dat op de vijftiende plaats staat in de Eredivisie. N.E.C. staat vijf plaatsen hoger en heeft tot dusverre drie punten meer verzameld dan de Limburgers.

De Fortunezen begonnen de competitie nog knap met een 2-1 thuisoverwinning op FC Twente, maar wachten sinds die dag nog altijd op hun tweede zege van het seizoen. Er werd nog gelijkgespeeld tegen Vitesse en RKC, maar tegen Ajax, Heerenveen en Sparta delfden de Limburgers het onderspit. Ook de ploeg van trainer Sjors Ultee zal derhalve gebrand zijn op een overwinning voor eigen publiek.

Ondanks twee nederlagen op rij zal N.E.C. met vertrouwen afreizen naar Sittard. Met name in De Kuip liet N.E.C. namelijk zien waartoe het in staat is. De wedstrijd tegen Feyenoord werd een spektakelstuk waarin N.E.C. zich hartstochtelijk terugknokte na een 2-0 achterstand, maar uiteindelijk toch aan het kortste eind trok. De manier waarop de ploeg en de meegereisde supporters zich presenteerden oogste lof in het land en dat geeft de burger moed. In plaats van lof zullen vanavond hopelijk de punten weer eens geoogst gaan worden. Aan het eind van de rit heb je namelijk toch nog altijd meer aan punten dan aan complimenten.

Bij N.E.C. ontbreekt naar alle waarschijnlijkheid middenvelder Dirk Proper. Mikkel Duelund is na een kneuzing in zijn voet weer bij de selectie gevoegd, maar een basisplaats zit er voor de Deen waarschijnlijk nog niet in. Het lijkt erop dat trainer Rogier Meijer voor dezelfde elf spelers kiest als vorige week tegen Feyenoord. Dat betekent dat Edgar Barreto weer aan de aftrap zal staan en Ali Akman weer genoegen moet nemen met een plekje op de bank. Aanwinst Pedro Ruiz zit voor het eerst bij de wedstrijdselectie en hij zou in Sittard dus zijn debuut kunnen maken voor N.E.C.

Fortuna Sittard moet het vanavond stellen zonder voormalig N.E.C-speler Zian Flemming, die geblesseerd is. Mats Seuntjens, met vier doelpunten topscorer van de Limburgers, is wel van de partij. Een andere bekende naam in de selectie van Sjors Ultee is die van Ritchie Musaba, tweelingbroer van de in Nijmegen nóg bekendere Anthony Musaba. De laatste keer dat N.E.C. en Fortuna het in een officieel duel in Sittard tegen elkaar opnamen eindigde de wedstrijd in een 1-2 overwinning voor N.E.C. De Nijmeegse treffers kwamen op die vrijdagavond in oktober 2017 op naam van Mohamed Rayhi en Guus Joppen.

De wedstrijd van vanavond (aftrap om 21.00 uur) staat onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot, die wordt geassisteerd door grensrechters Richard Brondijk en Marco Ribbink. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' De reguliere speeltijd is afgelopen
90' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
87' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Ali Akman
85' Gele kaart Ryan Johansson
72' Martin Angha wordt gewisseld voor Toshio Lake
53' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 1-3 (Assist door Jonathan Okita)
46' Tesfaldet Tekie wordt gewisseld voor Ryan Johansson
46' Roel Janssen wordt gewisseld voor Nigel Lonwijk
45' Gele kaart Jordy Bruijn
41' Gele kaart Cas Odenthal
37' Gele kaart Tesfaldet Tekie
35' Richie Musaba wordt gewisseld voor Tijjani Noslin
34' GOAL (penalty): Mats Seuntjens maakt de 1-2
32' PENALTY: Mats Seuntjens staat achter de bal
26' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 0-2 (Assist door Jonathan Okita)
21' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Bart van Rooij)

24 Calvin Verdonk

N.E.C. heeft na een aantal wedstrijden zonder zege het zoet van de overwinning weer mogen smaken. De uitwedstrijd bij Fortuna Sittard leverde een knappe 1-3 overwinning op voor de formatie uit Nijmegen.

Het dappere spel van een week geleden in De Kuip bood N.E.C. ondanks de 5-3 nederlaag veel vertrouwen voor het treffen met Fortuna Sittard. Trainer Rogier Meijer koos dan ook voor dezelfde opstelling als tegen Feyenoord en dat betekende dat er een linie van vijf verdedigers stond die de tegenstanders de doorgang moest belemmeren. Toch slaagde Mats Seuntjens erin om na acht minuten door te breken. De aanvallende middenvelder van Fortuna kreeg de bal echter in twee instanties niet achter N.E.C.-goalie Mattijs Branderhorst, mede door adequaat ingrijpen van Édgar Barreto. De eerste kans die de Nijmegenaren kregen was ook een enorme. Jordy Bruijn kon na een fout in de Sittardse defensie zo doorlopen, maar vond Yanick van Osch op zijn weg.

Vijf minuten later was het wel raak voor de ploeg van Meijer. Bart van Rooij vond zijn weg over de rechterkant en trok uitstekend terug op Jonathan Okita, wiens lage schuiver onhoudbaar was voor de Limburgse goalie. Diezelfde Okita speelde ook een sleutelrol bij de 0-2, die binnen een mum van tijd ook viel. Onze nummer tien hakte de bal schitterend door en Elayis Tavsan rondde oog in oog met de doelman ijskoud af. Fortuna antwoordde vrijwel direct: de bal ging via het been van Iván Márquez op zijn arm en scheidsrechter Manschot vond dat daar een strafschop voor moest worden gegeven. Mats Seuntjens benutte die (1-2) en dus was de hoop al gauw weer terug in de Sittardse harten. Een gelijkmaker voor de rust kwam daar niet uit voort.

De gastheren kwamen wel enthousiast uit de kleedkamer en N.E.C. moest meteen achteruit. De Limburgers roken aan de 2-2 en zweepten het publiek op, maar de goal viel gelukkig voor de rood-groen-zwarten toch weer aan de andere kant. Een gevaarlijke Nijmeegse uitbraak leek op niets uit te lopen totdat Okita de bal op het voorhoofd van Jordy Bruijn deponeerde. Diens kopbal in de korte hoek viel binnen en daarmee werd het niet gelijk, maar 1-3 in Sittard. Die treffer kwam op een uitstekend moment voor N.E.C., aangezien Fortuna het initiatief in de tweede helft in handen had genomen en dat door de teleurstelling over het tegendoelpunt een beetje wegebde. Magnus Mattsson had er in minuut zeventig namelijk ook zomaar 1-4 van kunnen maken.

N.E.C. ondernam ondertussen niet bijzonder veel om er nog een vierde bij te prikken en wachtte met het vijfmansblok achterin geduldig op wat de thuisploeg nog van plan was. Die toonde nog wel de intentie om er wat van te maken, maar gevaarlijk werd het achterin amper nog voor de mannen uit de Keizerstad. Behoudens een opstootje was er geen sprake meer van enige vorm van opwinding in Sittard en dus speelde N.E.C. de wedstrijd simpel uit. De equipe van Meijer gaat daardoor met een uitstekend gevoel de aankomende interlandperiode in. Met elf punten uit acht wedstrijden heeft de ploeg zich als een waardig Eredivisionist bewezen en dus kan het vizier op de volgende wedstrijd, die op zondag 17 oktober gepland stat. Dan komt Vitesse op bezoek in het Goffertstadion.