Algemeen

N.E.C. komt niet verder dan een gelijkspel tegen Helmond Sport

Voorbeschouwing N.E.C. - Helmond Sport

N.E.C. is bezig aan een uitermate plezierige reeks in de Keuken Kampioen Divisie. De laatste vijf wedstrijden werd er niet verloren door de equipe van Rogier Meijer en in vier van die vijf wedstrijden werd zelfs de volle buit gepakt, zelfs toen vorige week met een door coronabesmettingen gehavende selectie een uitwedstrijd tegen NAC op het programma stond. Door een doelpunt van Terell Ondaan werd de wedstrijd in Breda dik verdiend met 1-0 gewonnen.

Vanavond komt Helmond Sport op bezoek in Nijmegen. De ploeg van trainer Wil Boessen vinden we een stuk lager op de ranglijst terug dan de opponent van vorige week. De Brabanders staan namelijk achttiende en weten daarmee alleen Jong AZ en FC Dordrecht onder zich te houden. Na twee verliespartijen op rij (en een nederlaag in het bekertoernooi) wisten de Helmonders vorige week wel een punt over te houden aan de thuiswedstrijd tegen MVV (1-1). Helmond Sport maakte in die wedstrijd één van de slechts zeven doelpunten die de ploeg in tien gespeelde wedstrijden wist te maken. Ter vergelijking: in evenzoveel wedstrijden wist N.E.C. negentien treffers te noteren. Topscorer bij de Brabanders is de Belgische aanvaller Arno Keilegom, die tot dusverre twee keer tot scoren kwam.

In de selectie van Helmond Sport komen we drie spelers tegen die eerder de kleuren van N.E.C. verdedigden, al zijn Lance Duijvestein en Dani Theunissen niet tot veel optredens in het rood-groen-zwart gekomen. Guus Joppen is wél een speler die regelmatig zijn opwacht maakte voor onze club. Tussen 2017 en 2019 kwam hij tot bijna vijftig wedstrijden, waarna hij transfervrij de overstap maakte naar Helmond Sport.

Afgelopen seizoen was Helmond Sport een van de ploegen waar N.E.C. twee keer tegen speelde voordat corona roet in het eten gooide. November vorig jaar won N.E.C in Helmond met 1-2 (Nijmeegse doelpunten door Jonathan Okita en Tom van de Looi). In Nijmegen werd het in februari van dit jaar 2-0 in Nijmeegs voordeel door treffers van Jellert van Landschoot en Zian Flemming.

Rogier Meijer en zijn mannen zullen op voorhand alleen blij zijn als vanavond gewonnen wordt. De vierde plaats op de ranglijst en de goede serie waarin de ploeg zit zullen voor vertrouwen zorgen, al is op het moment van schrijven nog niet duidelijk wie wel en niet kunnen meespelen...daarvoor zullen eerste de uitslagen van coronatests weer binnen moeten zijn. Hoe het ook zijn mag, vorige week hebben onze jongens laten zien dat ook met een sterk gewijzigde selectie een uitstekend resultaat behaald kan worden. En als dat uit bij NAC kan...

89' Gele kaart Alec van Hoorenbeeck
85' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Thomas Beekman
83' GOAL: Karim Loukili maakt de 2-2
82' Gele kaart Orhan Dzepar
77' Sander Vereijken wordt gewisseld voor Jordy Thomassen
74' Gele kaart Gaétan Bosiers
67' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Dirk Proper
67' Joep van der Sluijs wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
62' Arno van Keilegom wordt gewisseld voor Gaétan Bosiers
59' Gele kaart Karim Loukili
47' GOAL: Bart van Rooij maakt de 2-1 (Assist door Elayis Tavsan)
29' Gele kaart Jelle Goselink
22' GOAL: Terell Ondaan maakt de 1-1 (Assist door Jonathan Okita)
3' GOAL: Jelle Goselink maakt de 0-1

33 Gaétan Bosiers '62

N.E.C. heeft met 2-2 gelijk gespeeld tegen Helmond Sport. De Nijmegenaren stonden in de slotfase nog met 2-1 voor en kregen een aantal kansen om het duel te beslissen, maar uiteindelijk incasseerde de ploeg van trainer Rogier Meijer toch nog de gelijkmaker.

Net als tegen NAC moest N.E.C. het ook in de confrontatie met Helmond Sport stellen zonder veel spelers. De jongelingen die vorige week het vertrouwen van hun trainer waarmaakten kregen dus weer een kans om zich aan het grote publiek te laten zien, maar ze kregen al na drie minuten een gevoelige tik op de neus. Een schot uit de tweede lijn van Helmonder Karim Loukili werd gekraakt door de Nijmeegse defensie en kwam daardoor voor de voeten van Jelle Goselink terecht. De spits van de Brabanders bleef rustig en schoof de bal langs de uitstormende Job Schuurman, daarmee voor 0-1 zorgend. Nog geen vijf minuten later had Jonathan Okita al voor de 1-1 moeten zorgen. Nadat de N.E.C.-aanvaller door Cas Odenthal knap voor keeper Stijn van Gassel werd gezet schoot hij onrustig op diens benen.

Okita was erg bedrijvig in de voorhoede die Meijer had geformeerd en kreeg na een klein kwartier spelen nog een kans om de gelijkmaker op zijn naam te zetten. Hij frommelde de bal knap vrij op de rand van het strafschopgebied en mikte vervolgens net naast. De Nijmegenaren grepen wel duidelijk het initiatief in de wedstrijd en kwamen een aantal keer gevaarlijk door via de zijkanten, waar Joep van der Sluijs en Elayis Tavsan hun directe tegenstanders het leven zuur maakten. Er moest een keer een goal vallen en na ruim twintig minuten viel die ook. Okita stuurde collega-aanvaller Terell Ondaan weg uit een snel genomen vrije trap en die schoot de bal via de binnenkant van de paal in de korte hoek: 1-1.

Dat was absoluut geen teken voor N.E.C. om rustiger aan te doen. 'Erop en erover' leek het devies voor de mannen uit de Keizerstad, die bleven aanvallen en in de dertigste minuut met Tavsan het tweede doelpunt hadden kunnen maken. Ook Okita had dat kunnen en misschien wel moeten doen toen hij na een schitterend overstapje van Ondaan de bal in het vijandelijke strafschopgebied in zijn bezit kreeg. Ruimte vinden voor het schot lukte net niet: hij raakte het uitgestoken been van een Helmondse verdediger. Omdat ook de gasten uit een reeks aan corners geen gevaar wisten te stichten werd de rust met een gelijke stand gehaald, maar de tweede helft was nog niet begonnen of Bart van Rooij bracht daar verandering in. De rechtsback van N.E.C. haalde nota bene met links uit en vond de verre hoek.

Ondertussen lieten de gasten uit Brabant zich ook niet onbetuigd. Zij waren duidelijk niet naar het Goffertstadion gekomen om als kanonnenvoer voor de formatie van Rogier Meijer te dienen en bleven zoeken naar de voetballende oplossing. Dat leverde ook in de tweede helft een serie aan hoekschoppen op, die niet werden verzilverd. Sterker nog: het was N.E.C. dat uit dat soort momenten vaak kon counteren en daar levensgrote kansen uit haalde. Tavsan had na ruim een uur spelen één van die kansen af moeten maken, maar stuitte op de uitkomende Van Gassel. Daardoor bleef het spannend en beide ploegen kregen veelvuldig de gelegenheid om gevaar te stichten op de helft van de tegenstander.

Daar maakte Helmond Sport vijf minuten voor tijd optimaal gebruik van. Middenvelder Loukili mocht vanaf een meter of twintig aanleggen en zijn harde schot vloog buiten het bereik van Job Schuurman in de verre hoek. Met die 2-2 op de borden durfden de bezoekers zelfs nog voor een overwinning te gaan en N.E.C. was dusdanig van slag dat de kansen op een overwinning plots verkeken leken. De bal kwam amper nog op de Helmondse helft terecht, maar in blessuretijd kreeg Ondaan plotseling een enorme kans om de wedstrijd alsnog te beslissen. Hij kwam oog in oog met de vijandelijke keeper en besloot tot teleurstelling van alles en iedereen met een rood-groen-zwart hart voorlangs. Ook Ayman Sellouf kreeg de bal in de allerlaatste minuut niet langs Van Gassel en daardoor moest N.E.C. toch nog genoegen nemen met een teleurstellend gelijkspel.