Algemeen

N.E.C. lijdt pijnlijke nederlaag in Maastricht

Voorbeschouwing: MVV Maastricht - N.E.C.

Voor N.E.C. staat deze speelronde een heuse zaterdagmiddagwedstrijd op het programma. Om 16.30 nemen de mannen van Rogier Meijer het in Maastricht op tegen MVV, dat we terugvinden op de 18e plaats op de ranglijst.

N.E.C. is bezig aan een prima reeks en staat op het moment van schrijven op een gedeelde vierde plaats op de ranglijst. Van de laatste vier wedstrijden werden er drie gewonnen en de enige partij die niet in winst werd omgezet eindigde in een 0-0 gelijkspel tegen koploper SC Cambuur. Tussen de bedrijven door werd ook eredivisionist Fortuna Sittard nog uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB-beker.

Toch is het zeker niet allemáál hosanna in Nijmegen. Zo kwam de winst tegen Jong FC Utrecht vorige week allerminst gemakkelijk tot stand en liep Rens van Eijden tegen het eind van de wedstrijd en passant tegen een rode kaart op. De aanvoerder is er vanmiddag in Maastricht (en de twee wedstrijden daarna) dan ook niet bij.

MVV beleeft tot dusverre een zeer moeizaam seizoen. De ploeg van trainer Darije Kalezic kwam de laatste vier competitiewedstrijden niet tot winst (drie keer verlies, één keer gelijk) en weet op de ranglijst alleen FC Den Bosch en FC Dordrecht onder zich te houden. In de persoon van Joeri Schroijen zagen de Maastrichtenaren bovendien hun topscorer (negen competitietreffers) vertrekken tijdens de afgelopen transferperiode. Daartegenover staat wel de komst van o.a. aanvallers Sven Blummel (De Graafschap), Djibril Dianessy (Fortuna Sittard) en Kai Bösing (Alemannia Aachen).

Eerder dit seizoen won N.E.C. in Nijmegen met 2-1 van MVV door doelpunten van Jordy Bruijn en Joep van der Sluijs. In Maastricht werd het vorig seizoen 0-0, maar aan die wedstrijd hield N.E.C. een wel heel bittere nasmaak over. In de tweede helft reeg de ploeg de kansen aaneen en maakte aanvaller Zian Flemming een zuiver doelpunt. Helaas zagen alleen scheids- en grensrechter niet dat de bal de doellijn via de onderkant van de lat ruimschoots gepasseerd had.

Als N.E.C. vanmiddag verder komt dan het gelijkspel van afgelopen seizoen, dan blijft de ploeg sowieso op de vierde plaats staan. Eventueel kan wel NAC (waarmee de vierde plaats gedeeld wordt) dan worden afgeschud, als de Bredanaars morgen puntverlies lijden bij SC Telstar.

De aftrap in Maastricht is vanmiddag om 16.30 uur, de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
83' Sven Blummel wordt gewisseld voor Tim Zeegers
83' Kevin Bukusu wordt gewisseld voor Thibo Baeten
81' Rico Zeegers wordt gewisseld voor Marco Kleinen
80' GOAL: Ayman Sellouf maakt de 2-1 (Assist door Elayis Tavsan)
76' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
70' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
67' GOAL: Luc Mares maakt de 2-0
65' Djibril Dianessy wordt gewisseld voor Joy-Lance Mickels
64' Gele kaart Djibril Dianessy
53' Gele kaart Thibeaut van Acker
46' Thomas Beekman wordt gewisseld voor Édgar Barreto
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
42' Gele kaart Norbert Alblas (K)
41' Rode kaart Dirk Proper
29' Gele kaart Jerome Deom
13' GOAL: Luc Mares maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

34 Terry Lartey Sanniez

N.E.C. is in het zuiden van Limburg tegen een vervelende nederlaag aangelopen. MVV was met 2-1 te sterk voor de mannen uit de Keizerstad.

Nog voordat de grote sneeuwstorm losbarstte en Nederland onder een dikke witte laag kwam te liggen, trad N.E.C. aan in het koude Maastricht. Aldaar moest de goede serie die de ploeg van trainer Rogier Meijer neer wist te zetten in de laatste paar weken voortgezet worden, maar de openingsfase gaf daar geen aanleiding toe. Nadat Jerome Deom de eerste MVV-kans nog tegen Norbert Alblas aanschoot, was het Luc Mares die het net na dertien minuten wel vond. Hij stond op de juiste plaats om de van de lat terugspringende bal in de korte hoek te prikken en de Limburgers daarmee op voorsprong te brengen. Dat was verdiend: N.E.C. had in het eerste half uur niks te vertellen en mocht van geluk spreken dat de rappe Djibril Dianessy net over schoot.

Vanaf dat moment kregen de Nijmegenaren iets meer grip op de wedstrijd. Jordy Bruijn en Jonathan Okita doken gevaarlijk op in het MVV-strafschopgebied en ook rechtsback Bart van Rooij kon een aantal keer opstomen aan de rechterkant. Net op het moment dat er misschien nog wel wat mogelijk leek voor de rust, sloeg het noodlot toe. Scheidsrechter Gansner besloot om Dirk Proper een rode kaart te geven voor een ietwat wilde overtreding en daarmee was het momentum, dat echt even aan N.E.C.-zijde was beland, meteen weer weg. Het was zaak om na de rust de organisatie te vinden en met invaller Édgar Barreto toch nog te proberen een resultaat weg te halen uit de hoofdstad van Limburg.

De aangepaste speelwijze pakte aardig uit. N.E.C. had meer in de melk te brokkelen dan voor rust en wist via Okita ook een schot op het doel van Havekotte te lossen. Die poging ging dan wel naast, maar daardoor bleef de hoop en de kans op in ieder geval een resultaat in De Geusselt wel aanwezig. Na ruim een uur vervloog die hoop alsnog. Alblas moest een afstandsschot van Gaston Salasiwa lossen en weer was daar verdediger Mares die op de goede plaats stond. Hij kon de bal simpel in het lege doel schuiven en bezorgde de Nijmegenaren daarmee een nog moeilijkere opgave. Dat in de vijf minuten die op de 2-0 volgden geen derde Maastrichtse treffer viel, was een kwestie van geluk en een gebrek aan scherpte bij MVV.

Tien minuten voor tijd kreeg de ploeg van Meijer een cadeautje. Door een fout achterin bij de Maastrichtenaren kon invaller Ayman Sellouf alleen op de doelman af en dat leverde een doelpunt op (2-1), waarna Elayis Tavsan nog geen twee minuten later zelfs voor 2-2 had kunnen zorgen. De vleugelspeler zag zijn schot in de korte hoek ternauwernood gepakt worden, maar het bracht toch weer enige strijdlust terug in het team. Er kwamen kansen: Rangelo Janga kon van dichtbij net niet scoren en even later vuurde Souffian El Karouani net voorlangs. Er kwamen nog vier minuten blessuretijd bij en daarin zetten de tien N.E.C.'ers alles op alles, maar het mocht uiteindelijk niet meer zo zijn.